Açığa satışçılar panikledi Wall Street yükseldi

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları geçtiğimiz gün olağanüstü bir dalgalı seyir izledi. Neredeyse tekdüze gerçekleşen bir düşüş seyrinin ardından Wall Street baş döndürücü bir ralli gerçekleştirdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi yüzde 2,4’lük düşüşü tersine çevirerek temmuz ayında bu yana ilk kez %2’nin üzerinde bir düşüşü geri çevirdi. Endeks günü yüzde %2,6’lık yükselişle kapattı. Açılıştaki satış dalgasını seansın ilerleyen saatlerinde alım telaşı izledi.

Bloomberg’ün haberine göre endeksteki hareket en iyi şekilde hisse senetlerinin saniye saniye okumaları üzerinden görülüyor. Tick Endeksi olarak adlandırılan gösterge herhangi bir sürede düşen hisse senetlerinin sayısı ile yükselen Hisse senetlerinin sayısını karşılaştırır. Endeks geçtiğimiz gün 1.900 puanlık düşüşten 1.900 puanlık yükselişe geçti. Haberde 1990’dan bu yana takip edilen Tick Endeksi verilerinin daha önce hiçbir seans gününde her iki yöne bu kadar savrulmadığı belirtiliyor. Bu arada Dow Jones Endeksi ise günün en düşük seviyesinden yaklaşık 1400 puan yükseldi.

Söz konusu geri dönüşün sebepleri ise tartışmalı. Bazı borsa uzmanları yatırımcıların daha önceki satışlar sırasında satış opsiyonlarından kâr elde ettikleri için açığa satış pozisyonlarını gevşettiğini belirtiyor. Diğerleri ise bilanço sezonu öncesinde boğa piyasası yatırımcılarının umutlandığını düşünüyor.

Sebep ne olursa olsun, tüketici fiyat endeksi verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle yüksek kârlar elde eden ayı piyasası yatırımcıları için kârlarının yalnızca birkaç saat içinde buharlaştığını görmek acı verici olsa gerek. Ayı piyasası yatırımcıları borsalar geri döndükçe açığa satışlardaki kayıplarını sınırlamak zorunda kaldılar ve bu da borsalardaki yükseliş için ek bir yakıt oluşturdu.

Miller Tabak Baş Borsa Stratejisti Matt Maley konuyla ilgili açıklamasında, “TÜFE rakamından sonra büyük bir düşüş için o kadar çok insan hazırlık yaptı ki, herhangi bir aşağı yönlü seyir devam ettiğinde açığa satışçılar panikledi ve satın almaya başladı. Yatırımcıların büyük bir şekilde ofsayta yakalandığına dair hiçbir soru yok” ifadelerine yer verdi.

Goldman Sachs’ın en çok açığa satışa uğrayan hisseler sepeti %5,4’e kadar gerilemesinin ardından günü %1,4’lük yükselişle kapattı.

Geri dönüş açığa satışçıların canını yaktı

Ayı piyasası yatırımcıları 2022 yılı boyunca takip ettikleri piyasaya ilişkin yeni bir bakış açısını zor yoldan elde etmiş oldu. Zira temkinli pozisyonları sayesinde dokuz aydır devam eden 15 trilyon dolarlık satış dalgası sırasında kâr elde eden söz konusu yatırımcılar, piyasa ani dönüşler yaptığında bunun acısını çekebiliyor.

Açığa satışçılar için perşembe günkü stres ani ve belirgin bir şekilde geldi ve ABD borsalarındaki hemen hemen her hisse senedini kapsadı. Sabahki satış dalgası sırasında, S&P 500’deki 400’den fazla hisse senedi kırmızı renkteydi ve potansiyel olarak açığa satışçılara kâr sağladı. Ancak kapanışta 470 Hisse senedi yeşili gösteriyordu.

Ya hep ya hiç piyasası, 2022 için temel bir özellik haline geldi. En az 1997’den bu yana en S&P 500’deki 400’den fazla şirketinin aynı yönde hareket ettiği gün sayısının en fazla olduğu yıl 2022. Bu model sadece saatler içinde ortaya çıkıyor ve piyasayı zamanlamaya cesaret eden herkes için sert bir bedel ödemek zorunda kalıyor.

Borsalardaki düşüş eğilimi değişmedi

Maley, dramatik geri dönüşün piyasadaki kötümser öngörüleri değiştirmediğini söyledi. Ancak borsa uzmanı, çarpıcı bir örnekle karşı karşıya gelen yatırımcıların portföy konumlandırması ve grafik modelleri gibi dinamiklere dikkat etmenin önemini bir kez daha gördüğünü söyledi.

Borsa uzmanı, “Bu yatırımcılar, teknik seviyelerin piyasayı bir sıçrama için olgunlaştırdığını bilmeliydi ve bu yüzden açılış sırasında açığa satış opsiyonlarını güvence altına almaları gerekirdi. Ayı piyasaları, piyasalar ucuzlayana kadar dibe vurmaz. Bilançoların önümüzdeki haftalarda ve aylarda düşmesi çok muhtemel olduğundan, bu piyasa hiç de ucuz değil” açıklamasında bulundu.

Açığa satışçılar panikledi Wall Street yükseldi