Ayı piyasası korkuları yersiz mi?

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar Ocak ayında sert bir düşüş gerçekleştirdi ve Şubat ayında da karışık bir seyirde ilerlemeye devam ediyor. Şirket bilançoları, enflasyon, faiz oranları ve Omikron dünya çapında yatırımcıları endişelendirmeye devam ediyor. Ancak CNN Business’ın haberine göre bazı borsa uzmanları yatırımcıların çok fazla endişelenmesine gerek olmadığını düşünüyor.

Habere göre bunun sebebi borsalardaki volatilitenin normal olması. Zira zirveden %10 oranında geri çekilmeler, boğa piyasası ortamında sağlıklı ve sıklıkla görülen bir durum olarak değerlendiriliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında Dow Jones ve S&P 500 endeksleri geçen ayın sonlarında bir nebze toparlanmadan önce düzeltme bölgesinin kıyısına kadar geriledi. Şimdilerde ise endeksler rekor seviyelerinin yüzde 5 ila yüzde 7 gerisinde işlem görüyorlar.

Bu piyasa ortamı yatırımcıların da endişelenmesine neden oluyor. Korku endeksi olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi (VIX) bu yıl %50’nin üzerinde yükseliş gösterdi. Ancak bu korku borsalarda daha kötü bir geri çekilmenin yaklaşmakta olduğu anlamına gelmiyor. CNN Business’ın haberine göre az sayıda analist uzun ve acı verici bir ayı piyasasının gelmekte olduğunu öngörüyor. (Ayı piyasası tabiri borsalarda rekor seviyelerden ve üzerindeki geri çekilmeler ifade eder.)

ABD merkezli yatırım şirketi SEI’ın Yatırım Yönetimi Birimi Baş Borsa Stratejisti James Solloway geçen ay yayınladığı bir raporda, “Düzeltmeler uzun vadeli yatırım stratejilerinde geçici engellerdir ve 1966’dan bu yana yapılan düzeltmelerin yaklaşık yarısı beş aydan kısa bir sürede çözüme kavuştu” açıklamasına yer verdi.

Solloway yüksek volatilitenin ayı piyasasına gidildiğine ya da yakın zamanda bir resesyona yaklaşıldığı anlamına gelmediğinin altını çizdi. Baş stratejist, “Yükselişler ve düşüşler yatırım döngüsünün normal bir parçasıdır” dedi.

Borsalardaki büyük dalgalanmalara karşı koruma sağlayan bir fonun portföy yöneticisi bile yakın zamanda büyük bir düşüş beklemiyor. Amplify yatırım firmasının borsalardaki çalkantılı süreçlerden korunmayı hedefleyen borsa yatırım fonu Blackswan Growth & Treasury Core ETF’in yöneticisi Dan Cupkovic borsalardaki düşüşler için, “Bu normal bir geri çekilme” ifadelerini kullanıyor.

Merkez bankalarının son haftalarda artan enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını beklenenden daha agresif bir şekilde yükseltebilecekleri sinyalini vermesi yatırımcılar tarafında sinirlerin gerilmesine yol açtı. Ancak Cupkovic, yıl ilerledikçe enflasyonun yavaşlamasını beklediğini söyledi. Fon yöneticisi gelecek yıllarda kolay para politikası olacağını öngörüyor.

Cupkovic, bir ayı piyasasının geciktiği yönündeki düşünceleri de reddetti. Zira portföy yöneticisi iki yıl önce Kovid-19 salgının ABD ekonomisini sarsmasıyla birlikte Mart 2020’de hisse senetlerinin düşmesiyle bir ayı piyasasının yaşandığını belirtiyor. Söz konusu tarihte S&P 500 Endeksi en son zirvesinden %34 oranında düşmüştü ve yıl içerisinde hızlı bir şekilde toparlanmıştı. Bu düşüşü ayı piyasası olarak kabul eden yatırımcılar bunun aynı zamanda borsa tarihinin en kısa ayı piyasası olduğunu düşünüyor.

Baş stratejist açıklamasında 2020 yılındaki düşüşlere işaret ederek, “Yatırımcılar için sorunsuz bir yolculuk oldu. Hisse senetleri hızlı bir şekilde yükseldi. Çok daha fazla rahatlık vardı” dedi. Ancak Cupkovic şu anki piyasa ortamının buna benzemediğini söyledi. Stratejist VIX Endeksi’nin 2019 yılı sonundaki seviyesinden %60 daha yüksekte seyrettiğine işaret ediyor.

Petrol şirketleri yeni ‘FAANG’ hisseleri mi?

Hisse senetlerinin 2022’de düşüşe geçmesinin bir nedeni de büyük teknoloji hisselerinin düşük performansıydı. Geçtiğimiz hafta Facebook’un çatı şirketi Meta Platforms hayal kırıklığı yaratan bilançosu ve düşük şirket öngörüleri FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Google) hisselerinin zorlu bir hafta geçirmesine neden oldu.

Meta ve Netflix hisseleri bu yıl %30’un üzerinde düşüş gösterdi. Amazon hisseleri ise yüksek bilançosu sonrası Cuma günü kaydettiği güçlü performansa rağmen yıllık bazda hala %7 değer kaybetmiş konumda. Yıl başından bu yana Microsoft hisseleri %10, Tesla hisseleri ise %15 değer kaybetti. Apple ve Google’ın çatı şirketi Alphabet ise güçlü bilançoları sayesinde görece daha iyi bir konumda bulunuyor.

Teknoloji hisselerindeki çalkantılı seyir devam ederken Wall Street yatırımcıları ise enerji hisselerine yönelmiş gibi gözüküyor. SPDR Enerji Sektörü ETF’si ham petroldeki sert yükselişle birlikte %25 oranında yükseldi.

Dow Jones Endeksi’nde Chevron hisseleri %15, Exxon Mobil hisseleri ise %30’un üzerinde değer kazandı. S&P 500 Endeksi’nde ise Occidental Petroleum ve APA gibi birçok enerji şirketi en çok kazandıran hisseler arasında yer aldı.

Yüksek petrol ve doğalgaz fiyatları tüketiciler için iyi bir haber değil. Ancak yatırımcılar enerji fiyatlarındaki yükselişten mutlu gözüküyor. Zira bu aynı zamanda petrol devlerinden elde edilecek daha fazla kâr anlamına geliyor. Exxon analistleri bu yıl için bilanço tahminlerini son üç ayda %16 oranında yükseltti ve 2023 kâr hedeflerini de oranında artırdı.

Varlık danışmanlığı şirketi Knights of Colombus Asset Advisors’ın Baş Yatırım Sorumlusu Tony Minopoli konuyla ilgili açıklamasında, “Enerjiye yönelik sektör rotasyonunun olduğunu görüyoruz. Hisseler bilançoları takip edecekler” dedi.

Ayı piyasası korkuları yersiz mi?