Borsa İstanbul, dünyada en fazla yükselen piyasa

featured
service

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali birinci ayını doldururken, bu süreçte dünyada en fazla yükselen piyasa Borsa İstanbul oldu. Türkiye’nin savaş sürecinde izlediği politika ve üstlendiği arabuluculuk rolü ile stratejik önemi bir kez daha ortaya çıkarken, piyasalar da bu konumunu onayladı. Borsadaki yükselişte Türkiye’nin izlediği etkili stratejinin yanı sıra, fiyatların dolar bazında ucuz olması, hisse geri alımları, yüksek kârlılık ve rekor temettü ödemeleri etkili oldu.

Oktay Özdabakoğlu’nun Sabah’taki haberine göre Borsa İstanbul son 1 ayda yüzde 17.54 yükseldi. İkinci sırada yüzde 15.8 ile Polonya yer aldı. Bu süreçte şirketlerin piyasa değeri 363 milyar lira artarak 2.2 trilyonu geçti. Borsa İstanbul aynı zamanda son 6 ayda da yüzde 57 ile dünyanın en fazla yükselen piyasası konumunda bulunuyor. Son 6 ayda ikinci sırada ise yüzde 40’lık yükseliş ile Peru Borsası yer aldı.

SANAYİ VE İHRACAT SEKTÖRÜ BORSAYI DA SIRTLADI

Türkiye ekonomisinin geçen yılki yüzde 11’lik büyümesinin lokomotifi olan sanayi ve ihracat sektörü, borsayı da sırtladı. Son 1 ayda sanayi endeksi yüzde 19.41 yükselirken, bankacılık endeksindeki çıkış ise yüzde 9.7’de kaldı. Bu süreçte hizmet endeksi yüzde 14 yükseldi. Son 6 ayda ise sanayi endeksi yüzde 60, bankacılık endeksi yüzde 44, hizmet endeksi ise yüzde 37 arttı.

EN FAZLA YÜKSELEN HİSSE KARDEMİR

BIST-30’da son 1 ayda en fazla yükselen hisse senedi yüzde 45.7 ile Kardemir D oldu. Bu hisseyi yüzde 39’la Sasa, yüzde 33’le Koza Madencilik, yüzde 31’le Ereğli ve yüzde 30’la Ford Otosan ile Koza Altın takip etti. Son 6 ayda Kardemir D yüzde 145.9, Ereğli yüzde 126.6, Sasa yüzde 122.1, THY yüzde 106, Ford Otosan yüzde 98 prim yaptı.

4 YILIN EN YÜKSEK KAPASİTE KULLANIMI

Türkiye ekonomisinin lokomotifi haline gelen sanayi sektöründe, Rusya-Ukrayna savaşına rağmen, kapasite kullanımı artmaya devam ediyor. İmalat sanayisinde kapasite kullanım oranı martta, şubata göre 0.7 puan artarak yüzde 77.3’e yükseldi. Kapasite kullanımı son 4 yılın e yüksek mart rakamına ulaştı. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da, bir önceki aya göre 1 puan artarak yüzde 78.2 seviyesine çıktı.

BORSA İSTANBUL NİÇİN YÜKSELİYOR?

Savaş sürecinde izlenen strateji ile güçlü jeopolitik konumun perçinlenmesi.

Dövizde beklentinin kırılması ile yerli yatırımcının hisse senedine ilgisinin artması.

Beklentinin üstünde gelen şirket kârları ve yüksek temettü ödemeleri.

Sanayi ve ihracat ağırlıklı şirketlerin performansını sürdürmesi.

Şirketlerin kendi hisselerinde yaptığı geri alımlar.

Rusya’dan çıkan fonların Türkiye’ye gireceği beklentisi.

Dolar bazında Borsa İstanbul’un halen benzer piyasalara göre % 50 iskontolu olması.

Borsa İstanbul, dünyada en fazla yükselen piyasa