Enerji hisseleri tahtı, teknoloji hisselerinden devralabilir

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandeminin etkisiyle durma noktasına gelen dünya ekonomisinde enerji hisselerinin borsalardaki payı dibi görmüştü. Salgının etkisinin sona ermesi ve üzerine yaşanan Ukrayna Savaşı ise dengeleri değiştirdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, son dönemde sabırlı yatırımcıları ödüllendiren enerji hisselerinin, pandemi sürecinin amiral gemileri olan teknoloji hisselerinden tahtını geri alması bekleniyor.

Yüzde 2’den yüzde 6’ya

Business Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, enerji hisseleri, 2025 yılına kadar S&P 500’ün yüzde 30‘unu oluşturabilir. İddia, yatırım stratejisti Louis Navellier’den geliyor. 2020 yılında S&P 500’deki payı yüzde 2’lere kadar düşen enerji hisseleri için bu devasa bir sıçrayış anlamına geliyor.

Yatırım stratejisti Louis Navellier yatırımcılarıyla paylaştığı notta, enerji hisselerinin nihayet yatırımcılardan daha fazla ilgi görmeye başladığını belirtiyor. Navellier, S&P 500’ün önümüzdeki yıllarda enerji hisseleri lehine büyük bir sarsıntıya hazırlandığının kaydediyor.

2020 yılında Kovid-19 pandemisinin ortasında petrol fiyatları büyük oranda düştüğünde, petrol stokları dibi görmüş ve enerji sektörünün S&P 500’deki payının yüzde 2 gibi düşük bir orana gerilemesine neden olmuştu. Enerji hisselerinin yıllarca süren düşüş trendini genişleten bu süreç bugün sona ermiş gözüküyor. Bu durumu rakamlar da doğruluyor. Petrol fiyatlarının yükselmesinde büyük etkisi olan ve hala devam eden Rusya-Ukrayna ihtilafının ortasında enerji hisseleri daha iyi performans göstermeye başlayınca, S&P 500’deki payı da üç katına çıkarak rekor bir artış sergiledi.

Teknoloji hisselerinin payı yüzde 32’ye gerileyecek

Navellier, enerji sektörünün 2025 yılına kadar S&P 500’deki payının yüzde 30’a yükseleceğini tahmin ederek bu artışın devam etmesini bekliyor. Bu, son yıllarda ESG (Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim – Environmental, Social & Governance) odaklı yatırımcılar tarafından kaçınılan enerji sektörü için çok güçlü bir artış anlamına geliyor. İlginç olan ise, böyle bir hareketin, pandemi sırasında zirveye çıkan ve S&P 500’ün yaklaşık yarısını oluşturan ‘teknoloji sektörü’ pahasına yaşanacak olması.

Navellier, Meta ve Amazon gibi mega sermayeli teknoloji şirketlerinin bilanço dönemindeki enkaz karlılık bildirimlerine atıfta bulunarak, “Teknoloji hisse senetleri çok gergin ve bir liderlik değişikliği adım adım yaklaşıyor” diyor. Navellier, “2025 yılının başlarında enerji hisselerinin S&P 500’ün yüzde 30’unu oluşturacağını ve teknoloji hisselerinin payının ise yüzde 32 seviyelerine düşeceğini tahmin ediyorum” şeklinde görüş bildiriyor.

Teknoloji yüzde 25 düşerken enerji yüzde 70 artı

Navellier’in tezinin arkasındaki ana itici güç, enerji sektörü endeksin sadece yüzde 2’sini oluşturuyorken, yatırım yöneticilerinin, enerji hisselerini kaçmadan yakalamaları ve satın almaları gerektiği oluşturuyor. Navellier, “Piyasa takip yöneticileri, S&P 500’deki sektör ağırlıkları en azından önümüzdeki birkaç yıl boyunca değişeceği için sistematik olarak enerji hisse senetlerinde alıcı ve teknoloji hisse senetlerinin satıcı pozisyonuna geçecekler” diyor.

Bu hamle, pasif endeks satın almayan çoğu yatırımcıyı beklemedikleri şekilde hazırlıksız yakalayacak, çünkü bazıları, savaşın ilk günlerinde yaşananlar göz önüne alındığında, Rusya ve Ukrayna arasında bir barış anlaşmasına varıldığında, petrol fiyatlarında olası bir düşüş bekliyor olacak.

Navellier’in bakış açısı kısmen radikal olsa da, mevcut eğilimlerle uyumlu bir nitelik taşıyor. Teknoloji sektörü bugüne kadar yüzde 25 değer kaybederken, enerji sektörü ise aynı zaman diliminde yaklaşık yüzde 70 oranında artış sergiliyor.

Enerji hisseleri tahtı, teknoloji hisselerinden devralabilir