Türkiye’de kripto para piyasasına yönelik güven sarsıcı gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Tanınmış bir finans platformunun sahibi olan ICRYPEX CEO’su Gökalp İçer ve birlikte hareket ettiği Murat Şirinov, Azerbaycanlı diplomatları “yüksek kazanç” vaadiyle dolandırmakla suçlanıyor. Söz konusu dolandırıcılık vakasında yaklaşık 350 bin dolar elden alındı, ancak vaat edilen getiriler hiçbir zaman gerçekleşmedi. Olayla ilgili açılan davada, İçer ve Şirinov hakkında 5 yıldan 7.5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

“Bire Üç Kazanç” Vaadiyle Sisteme Çekildiler

İddialara göre dolandırıcılık zinciri, Gökalp İçer’in uluslararası bir fuarda tanıştığı Murat Şirinov’u şirketinde SGK’lı çalışan olarak göstermesiyle başladı. Şirinov, Azerbaycan’daki tanıdıkları aracılığıyla üç Azerbaycanlı diplomata ulaştı. Kendini “kamu görevlisi” olarak tanıttı ve güven sağladı.

Diplomatlara, yatırılan her 1 doların 3 dolar olarak geri döneceği söylendi. Şirinov, diplomatları İstanbul’da kafeteryalarda yüz yüze görüşmeye davet etti ve paraları elden teslim aldı. Karşılığında herhangi bir dekont veya sözleşme vermedi.

Gökalp İçer ile Tanıştırıldılar, Güven Artırıldı

Diplomatlar, yatırımlarını daha da artırmak isteyince “asıl patronu” görmek istediklerini belirttiler. Bunun üzerine Murat Şirinov, onları ICRYPEX CEO’su Gökalp İçer’le tanıştırdı. Bu buluşma sonrası diplomatların güveni daha da arttı.

Telefonlara Uygulama Yüklendi, Hesaplar Sıfırlandı

Dolandırıcılığın en dikkat çekici ayağı, diplomatların cep telefonlarına yükletilen bir yatırım takip uygulaması oldu. Sistemde paralarının anlık olarak değerlendiğini zanneden diplomatlar, kısa süreli küçük kârlarla motive edildi.

Ancak birkaç ay içinde ne ödeme yapıldı ne de uygulamada herhangi bir bakiye kaldı. Hesapları sıfırlandı, Murat Şirinov’a da bir daha ulaşılamadı.

Diplomatlar Şikâyetçi Oldu, Savcılık Soruşturma Başlattı

Yaşananların ardından mağdur olan üç diplomat, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Soruşturma kapsamında alınan ifadeler, dijital deliller ve yapılan teknik incelemeler sonucunda önemli detaylar gün yüzüne çıktı.

İddianamede, diplomatların teslim ettiği paraların hiçbir şekilde yatırım amacıyla kullanılmadığı, mobil uygulamaya yalancı verilerle sahte yatırım sonuçları yansıtıldığı belirtildi.

Ruhsatsız Yazılım ve Şirket Bilgileri Dikkat Çekti

Yine iddianameye göre, diplomatlara gösterilen uygulamanın yasal bir yatırım platformu olmadığı ve herhangi bir denetimden geçmediği ortaya çıktı. Kullanılan yazılımın lisanssız olması ve şirketin bu faaliyet için yetkili bir ruhsatının bulunmaması, soruşturmayı derinleştirdi.

Gökalp İçer Daha Önce de Suçlanmıştı

Gökalp İçer, daha önce de Cumhuriyet Gazetesi’nin 100 yıllık arşivini yasa dışı şekilde NFT’ye çevirerek sattığı iddiasıyla gündeme gelmişti. Cumhuriyet Vakfı üyesi Turan Karakaş, İçer ve bazı gazete yöneticileri hakkında nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

MASAK da ICRYPEX'e Ceza Vermişti

Kripto hizmet sağlayıcılarına yönelik denetimlerde ICRYPEX, MASAK tarafından da cezalandırılmıştı. 2022 yılında 5549 sayılı Kanun kapsamında yapılan incelemeler sonucunda, ICRYPEX’e 4 milyon 100 bin lira idari para cezası uygulanmıştı.

Dava Açıldı: 7.5 Yıla Kadar Hapis Cezası İsteniyor

Yapılan incelemelerin ardından Gökalp İçer ve Murat Şirinov hakkında “bilişim sistemleri kullanılarak nitelikli dolandırıcılık” suçundan dava açıldı. Savcılık, iki sanığın da 5 yıldan 7.5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep ediyor.

Diplomatlar Şikâyetlerini Geri Çekti

Tüm bu gelişmelerin ardından kamuoyunu şaşırtan bir gelişme yaşandı. Şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunan Azerbaycanlı diplomatlar, şikâyetlerini geri çekti. Ancak savcılık, dolandırıcılığın kamu zararı da içerdiği gerekçesiyle davaya devam edilmesini talep ediyor.