BirGün yazarı Timur Soykan, Türkiye’nin en büyük uyuşturucu operasyonlarından biri olan Tombul Jos davasında dikkat çeken bir ayrıntıyı gündeme getirdi. Soykan’ın iddiasına göre, davada tutuklu sanıkların büyük bölümü ev hapsi ve adli kontrol şartıyla tahliye edildi, ancak kısa süre içinde kayıplara karıştı.
Savcılığın itirazı üzerine İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi sanıklar hakkında yeniden tutuklama kararı çıkardı, fakat o sırada kimseye ulaşılamadı. Tahliye kararını veren 15. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından inceleme başlatıldığı da belirtiliyor.
Soykan, bu tahliyelerin yanı sıra dosyanın ek klasörlerinde yer alan belgelerde çok daha çarpıcı bir ayrıntının yer aldığını aktardı. Türkiye’de Tombul Jos’a ev sahipliği yapan, oturum izni alan ve vatandaşlık işlemlerine yardım eden bazı isimlerin takipsizlik kararıyla dosyadan çıkarıldığını yazdı.
MASAK raporlarına göre, Tombul Jos ve Sırp suç örgütü lideri Davor Trajkovic’in Türkiye’deki para trafiği detaylı biçimde tespit edildi. Ancak bu hesaplarda işlem yetkisi bulunan Cem Avcı ve Mehmet Gökcan Baykaldı, vatandaşlık için Hollandalı barona otel satan Fesih Avcı, Sırp baronla 600 bin dolarlık para trafiği bulunan Baki Kayan ve turizmci Turan Avcı hakkında soruşturma dahi açılmadı.
Timur Soykan, MASAK raporundaki kayıtları şöyle özetledi:
“MASAK raporunda ortaya konulan bu para trafiğine ve belgelere karşın Tombul Jos’un ve Davor Trajkovic’in hesaplarında işlem yetkisi olan Cem Avcı ile Mehmet Gökcan Baykaldı hakkında takipsizlik kararı verildi. Vatandaşlık için Hollandalı barona otel satan Fesih Avcı hakkında da dava açılmasına gerek görülmedi. BYT Peyzaj Hafriyat İnşaat ve Turizm Şirketi’nin sahibi Turan Avcı, otelinde Hollandalı barona ev sahipliği yapmış, çalışanları ise banka ve vatandaşlık işlerini yürütmüştü. Onun hakkında soruşturma bile açılmadı.”
Soykan’ın haberinde, Turan Avcı’nın sahibi olduğu Vogue Hotel’in, baronun Türkiye’de yaşadığı dönemde konakladığı yer olduğu da öne sürülüyor. Uyuşturucu baronunun, Bodrum’daki bu otelde birden fazla villayı kiraladığı, ailesiyle birlikte kaldığı ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı almak için bu süreçte otel yatırımı yaptığı da belgelerde yer alıyor.
Haberde, Turan Avcı’nın isminin geçmişte Paramount Hotel skandalında da geçtiği hatırlatıldı. Paramount Hotel, kara para aklama ve hileli devir iddialarıyla uzun süredir yargı sürecinde olan bir otel olarak biliniyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, otelin işletmesine Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum olarak atanmasına karar vermişti.
Soykan, bu gelişmelerin ardından Türkiye’de uyuşturucu baronlarının, kara para aklama ağlarının ve siyaset-turizm bağlantılı yapının derinleştiğini belirterek şunları yazdı:
“Bu takipsizlik kararı; Türkiye’nin en büyük baronlar davasında tüm sanıkların tahliyesinden bile büyük bir skandal olarak yorumlanıyor.”
Tombul Jos ve Sırp baronu Davor Trajkovic’in Türkiye’deki bağlantıları hâlâ araştırılıyor. Ancak Soykan’ın iddialarına göre, bu kişilerin finansal ilişkilerini yürüten isimler yargıdan muaf tutulmuş durumda.
Baronun Türkiye’de kurduğu bu ağ, kara para trafiği, vatandaşlık ticareti ve otel yatırımları üzerinden uluslararası bir suç sisteminin varlığına işaret ediyor.

