‘İhracatçıya öncelik değil engel var’

featured
service

İhracatçı firmalar ticari bağlantı kurduğu yabancı firmalardan gelen numune ürünleri teslim alırken sorunlarla karşılaşıyor. Firmalar, gelen numune ürünleri gümrükten çekerken vakit kaybına uğruyor. Karşılaştıkları sorunları Aydınlık’a anlatan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Musa Evin, ihracatçıların mağdur olduğunu belirtti. Evin, şu ifadeleri kullandı:

“Yurt dışından gelen numune gümrükte takılıyor. İhracatçıya, ihracat yapamasın diye her türlü sorunu yaratıyoruz. 150 avroya kadar şahıs adına ürün gelirse, gümrük vergisi ödenmiyor. Ancak şirket adına 22 avroyu geçen ürün gelirse vergi ödeniyor. Bu vergiyle de bitmiyor. Gümrük komisyonu veriliyor, konşimento açılıyor, kanserojen testine giriyor. Numune olarak alınan iki tane ceket 8-10 bin liraya patlıyor.”

blank
Musa Evin
16 GÜNLÜK GECİKME
Yabancı firmadan gelen numunenin, gümrükten 16 gün sonra çekilldiğini ve ciddi bir gecikme yaşandığını dile getiren Musa Evin, şöyle konuştu:

“Bana iki tane numune tekstil ürüne geldi. Çevrem olması nedeniyle gelen malı 16 günde çekebildim. 891 lira ödeyerek. 16 gün ciddi bir vakit kaybı demek. Müşteri de İtalyandı. İlk defa İtalya’dan numune geliyor. Belki de ilk defa İtalya’ya ihracat yapacağım. İki tane kumaş monta 891 lira gümrük ödedik ve 16 gün gibi bir gecikme yaşadık. Biz gelen numuneyi ücretsiz almak istersek gümrük ürünü bize keserek teslim ediyor böyle bir durumu biz müşterimize açıklayamıyoruz. Sonuçta bu bir numune, geri göndereceğiz. Gümrük gerekirse ürünün resmini çeksin. Geri gönderdiğimizde ürünleri karşılaştırsın, ürünü geri göndermiyorsak ya da başka ürün gönderiyorsak bize ceza yazsın. Bu şekilde ihracatçı mağdur oluyor.”

‘NUMUNELER BEDELSİZ ÇEKİLSİN’
Firmaların yaptığı ihracat tutarının 10 binde 1’i kadarını bedelsiz çekebilmesi gerektiğini vurgulayan Evin, sözlerini şöyle tamamladı:

“İhracatçı, ihracat birliğine kayıtlı. Yaptığı ihracat belli. Yapılan ihracatın 10 binde 1’ine kadar numuneyi bedelsiz çeksin. İhracatçı cezalandırılmasın. ‘İhracata öncelik veriyoruz.’ deniyor. İhracata öncelik verildiği yok, sadece bürokrasi yaratılıyor. Bürokratlar da işlerini problem yaratmak sanıyorlar. Gelen etiketi bile gümrükten çekiyoruz. Müşteriye diyoruz ki ‘Sen etiketin bir tanesini gönder. Biz burada etiketi yaptıralım.’ Bazı etiketleri de yaptıramıyoruz. Biz ihracatçılar birliği kanalıyla bir yazı verelim bunlar için.”

‘İhracatçıya öncelik değil engel var’