O profesör evrakta sahtecilikten yargılanacak

featured
service
Akademisyen Selim Hilmi Özkan’ın farklı tarihlerde resmi belgede sahtecilik yaptığı, üniversite yönetiminin ise olayın üstünü örttüğü ortaya çıktı. Özkan’ın Süleymancılar cemaatinden olduğu ileri sürülüyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Hilmi Özkan’ın resmi belgede sahtecilik ve Akademik Veri Yönetim Sitemi’ne gerçeğe aykırı bilgi kaydetmek suçlarını işlediği, üniversite yönetiminin yalnızca “uyarı” cezası vererek konuyu geçiştirdiği ortaya çıktı.

Üniversitenin bazı akademisyenleri, konuyu yargıya taşıdı. Şikayeti inceleyen Danıştay Birinci Dairesi, 22 Haziran 2023’te, Rektörlüğün Özkan hakkındaki “kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar”ının bozulmasına hükmetti.

Danıştay kararında, Özkan hakkında kamu davası açılması, yargılamanın da İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinde yapılması gerektiği ifade edildi. Danıştay ayrıca, Özkan hakkında yeniden fezleke hazırlanması, üniversite yönetiminin söz konusu suçlar yönünden karar vermesi

blank

Özkan’ın Texax Tech Üniversitesi’nden aldığı ileri sürülen sahte davet mektubu.
ÖZKAN’IN SUÇLARI
Danıştaya yapılan başvuruda, Selim Hilmi Özkan’ın şu suçları işlediği belirtildi:

-2014-2015 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri Texax Tech Üniversitesine davet edilmesine ilişkin 2014 yılında düzenlenen davet mektubunda tahrifat yaparak 1 Haziran 2017 ve 1 Ağustos 2017 tarihleri arasında bu Üniversiteye davet edildiğine ilişkin gerçeğe aykırı davet mektubu düzenleyerek bu belgeyi kullanıp 7 Haziran 2017 ve 21 Temmuz 2017 tarihleri arasında Texax Tech Üniversitesine ile ABD Kongre Kütüphanesinde yapılacak “XVIII. Yüzyıl Türk-Alman İlişkilerinde Macarların Durumu ve Bunların İskanı” konulu proje araştırması yapacağı gerekçesiyle 45 gün yurt dışında bulunmak suretiyle özel belgede sahtecilik yapmak.

– SSCI (Sosyal Bilimler Atıf Endeksi) endekslerinde taranmayan bazı yayınlarını Akademik Veri Yönetim Siteminde (AVESİS) SSCI endekslerinde taranmış gibi göstererek AVESİS’e gerçeğe aykırı bilgiler kaydetmek suretiyle bilişim sistemine veri yerleştirmek.

blank

Özkan’ın SSCI endekslerinde taranmayan bazı yayınları, önce
AVESİS’e yüklendi. Konu yargıya taşınınca yayınlar sistemden kaldırıldı.

blank

ÜNİVERSİTE ‘KOVUŞTURMAYA YER YOK’ DEMİŞTİ
Üniversite öğretim üyeleri, Rektörlüğün Özkan hakkında idari inceleme yapması için şikayette bulundu. Ancak Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulan Yetkili Kurul, 14 Şubat 2023’teki kararında “kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar” ile birlikte “uyarı cezası” verdi.

2018’de üniversitede profesörlük kadrosu verilen Özkan’ın suça konu olan gerçeğe aykırı düzenlenen yayınlarının 2016 ve 2017 tarihli olması da dikkat çekti.

SÜLEYMANCILARLA BAĞI OLDUĞU İDDİASI
Evrakta sahtecilik olayının üzerine giden akademisyenler, Aydınlık’a konuştu. Dönemin Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin’in olayın üstünü “uyarı” cezasıyla kapatmaya çalıştığını ileri süren akademisyenler, Özkan’ın üniversitede korunarak hala görev verildiğini savundu:

“Evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve yalan beyanından dolayı savcılığa suç duyurusundu bulunulması gereken Prof. Dr. Hilmi Özkan, dönemin rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin tarafından affedildi. Soruşturma sonucunda suçlu bulunup uyarı cezası verilen Özkan affedildi. Ayrıca Özkan’a doçentlik bekleme süresi dolar dolmaz, dönemin Rektörü Şahin tarafından profesörlük kadrosu verildi. Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı görevi 2020’ye kadar sürdü. Halen Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini yürütüyor. Çok sayıda sahtecilik suçu işlemiş birine hala görev veriliyor.”

Üniversite akademisyenleri, Özkan’ın Süleymancılar cemaatiyle bağı olduğunu da ileri sürdü. Aydınlık’ın cemaat içinden ulaştığı kaynaklar, Selim Hilmi Özkan’ın Süleymancılar cemaatiyle bağı olduğu iddiasını destekledi.

Öte yandan dönemin rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin’in de Menzil cemaatine yakınlığıyla bilinen Semerkant TV’de yayınlara katılması dikkat çekti.

YARGILAMASI SÜRÜYOR
Danıştay Birinci Dairesinin verdiği kararlar gereği Özkan hakkında resen davaların açıldığı ve yargı sürecinin de hala devam ettiği öğrenildi.

O profesör evrakta sahtecilikten yargılanacak