Seren Serengil neden ameliyat oldu? Seren Serengil’in hastalığı nedir?

featured
service
Söylemezsem Olmaz programının sunucularından olan Seren Serengil, bugün ameliyat oldu. Bircan Bali, ameliyattan çıkan Seren Serengil’in son sağlık durumu hakkında açıklama yaptı. Sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilen Seren Serengil’in hastalığı ise merak konusu oldu.
Seren Serengil’in hastalığı nedir?
Türkiye’nin Seren Serengil’in hastalığı olarak tanıdığı dumping sendromu mide ameliyatı geçirmiş kişilerde ortaya çıkan bir durumdur. İlk kez 1922 yılında tanımlanmıştır. Mide cerrahisinin şekli dumping sendromunun şiddetini belirler. Cerrahi nedenler arasında gastrojejunostomi, gastrik bypass ameliyatları, mide ülseri ameliyatları sayılabilir. Cerrahi olmayan sebepler arasında da diyabet hastalığı, bazı viral hastalıklar ve idiopatik nedenler bulunur.
Erken dumping: Gıda alımından 10-30 dakika sonra şikayetler başlar. Alınan karbonhidrattan zengin gıdanın (basit şeker içeren) hızla ince bağırsağa geçmesi sonucu yüksek ozmolaritesi (yoğunluğu) nedeniyle bağırsak hücre duvarından bağırsak lümenine yani bağırsak içine yoğun sıvı çekmesi sonucunda başta bağırsak duvarında gerginliğe yol açarak, kramp tarzı şiddetli ağrıyla birlikte aşağıdaki bulgulara neden olur.

Seren Serengil neden ameliyat oldu? Seren Serengil’in hastalığı nedir?