BORSA GÜNE YÜZDE 0,33 ARTIDA BAŞLADI

featured
service

Sabah saatlerinde küresel piyasalara paralel yatay seyirle açılması beklenen Borsa İstanbul Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın, sabah yaptığı “Türkiye’yi yatırımlarda cazibe merkezi yapmak adına ekonomi ve hukuk alınında yeni bir seferberlik başlattık” açıklaması endekse alım olarak yansıdı. Hisse senetleri ortalama yüzde 0,33 primli güne başlarken BİST 100 1.334,22 puandan açılış yaptı.

Bankacılık endeksi yüzde 0,09 ve holding endeksi yüzde 0,34 yükseliş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,99 ile elektrik, en çok gerileyen ise yüzde 0,36 ile spor oldu.

Dün dar banttaki yatay seyrini sürdüren BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,07 değer kaybıyla 1.329,90 puandan tamamladı.

Analistler, pay piyasalarındaki alıcılı seyre bankacılık sektörünün eşlik etmediğini belirterek, bu nedenle BIST 100 endeksinin 1.340-1.360 bandındaki direnç bölgesini şimdilik aşamadığını kaydetti.

Bankacılık endeksi dün yüzde 2,54 düşüş kaydederken, BIST Sınai endeksi ise yüzde 1,37 değer kazanarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Yeni tip koronavirüs aşısı ile ilgili gelişmeler, ABD ve Avrupa başta olmak üzere ekonomiyi destekleme adımları ile ABD ve Çin arasında tekrar artan gerilimin yatırımcıların odağındaki yerini koruduğunu ifade eden analistler, bugün Avro Bölgesi’nde büyüme ve Almanya’da ZEW endekslerinin takip edileceğini söyledi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.340 ve 1.360 seviyelerinin direnç, 1.290 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

SABAH BÜLTENİ / AÇILIŞ BEKLENTİLERİ

BIST 100 Endeksi yatay bant hareketi içerisinde sıkışık seyrini koruyor. Bu sabah endeksin yataya yakın bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Güne yatay seyirle başlayan BIST-100 endeksi gün içinde de dalgalı yatay seyretti ve günü 1,329 seviyesinden kapattı. İşlem hacmi 28,4 milyar TL olarak gerçekleşirken, endekse dahil olan 37 hisse değer kazandı, 58 hisse ise değer kaybetti.

Sabah saatlerinde Dolar/TL ise 7.82 seviyesinden işlem görürken, yurtdışı vadeli piyasalarda da hafif negatif bir görünüm hakim.
ABD’de mali teşvik paketi görüşmeleri sürerken, anlaşmanın önümüzdeki haftaya sarkabileceği beklentileri piyasalar üzerinde baskı yarattı. Özellikle artan vaka sayıları her gün yeni rekor kırarken, New York’ta yeni kısıtlamalar beklenmeye başladı. Beyaz Saray sözcüsü Fauci son olarak Ocak ayının çok kötü geçebileceğinden bahsetmişti. Mevcut ortamda henüz genel piyasa eğilimleri değişmese de Avrupa’da Brexit belirsizliği, ABD’de mali teşvik paketi belirsizliği, ECB toplantısı öncesinde oynaklığı artırmışa benziyor. Bu aşamada ons altın fiyatlarında tepki yükselişi, ABD tahvil faizlerinde de geri çekilme izleniyor. Bu durum yeniden riskten kaçış fiyatlamasının aktifleştiğine işaret edebilir. Ancak önümüzdeki dönemde aşı gelişmelerini bu açıdan yakından izlemek gerekiyor. Bugün veri akışı sakin, Almanya ZEW endeksi ve Euro bölgesi nihai büyüme verileri takip edilebilir. TL varlıklarda ise yurtdışından ayrışma beklenmiyor.

Bir yandan Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) 10 Aralık’ta aşı ile ilgili vereceği karara odaklanan piyasalar bir yandan da mali teşvik paketine ilişkin gelişmeleri izlemeye devam ediyor. Her iki konu başlığının da olumlu sonuçlanması beklense de yatırımcıların pozisyonlarını artırmaktan ziyade gelişmeleri görmeyi tercih etmesi piyasalara temkinli bir iyimserlik olarak yansıyor. Kaldı ki, artan korona virüs vaka sayılarının ve bunun da ek kısıtlamaları tetiklemesinin de risk iştahını törpülediği görülüyor. Bu kapsamda haftanın ikinci işlem gününde de varlık fiyatlarının destek bulmakta zorlandığını söylenebilir.

ABD’deki vaka sayıları kısıtlamaları tekrar gündeme getirirken, vadeliler bu sabah hafif ekside. Öte yandan, vaka sayılarının artması veya zayıf veriler ek mali teşvik paketi ile ilgili umutları artırıyor. Bu da borsa endekslerindeki düşüşü sınırladığı söylenebilir ki aşı hikayesi de devam ediyor. Dün Gelişmiş Ülke endeksi %0,1 oranında düşüş kaydederken, bu sabah ABD vadelileri ve Asya’daki ana endeksler de bu orana yakın sınırlı düşüş gösteriyorlar. Yurtiçi tarafta ise 10 – 11 Aralık’taki AB liderler zirvesi beklenirken, enflasyon verisi sonrasında yükselen piyasa faizleri ile birlikte bankacılık endeksindeki baskı dün de devam etti. Sanayi endeksinin (XUSIN) %1,4 oranında değer kazandığı ortamda, Bankacılık endeksi (XBANK) %2,5 düşüş kaydetti. Sektör ayrışmasının bugün de sürmesini beklerken, BIST100 endeksi 1.338 civarındaki direncinin altında kalarak gün içerisinde hafif satıcılı bir görüntü sergileyebilir.

BİST100 teknik beklenti

Güne yatay bir başlangıç yapan BİST 100 endeksi gün içerisinde de yatay hareket ederek yatay bir kapanış gerçekleştirmiştir. Son günlerdeki yatay hareket nedeniyle teknik görünümde bir değişiklik olmamakla birlikte göstergeler satış konumundadırlar. Yukarı yönlü hareketin devam etmesi halinde 1336 ve 1351 seviyeleri direnç olarak karşımıza çıkıyor. Aşağı yönlü hareketlerdeyse 1309 ve 1283 seviyelerini destek olarak takip ediyor olacağız.
Destekler: 1309 – 1283 – 1259
Dirençler: 1336 – 1351 – 1372

Günün Öne Çıkanları:

° Hazine sabit kuponlu 10 yıl vadeli tahvilin yeniden ihracı ile 5 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek…
° Euro Bölgesi 3Ç revize büyüme ile Almanya’da ZEW endeksleri açıklanacak…
° ECB Başkanı Lagarde konuşma gerçekleştirecek…
° BIST’te yabancı yatırımcılar Kasım ayında 1,01 milyar dolarlık net alım gerçekleştirdi…

A1 CAPİTAL / VAKIF YATIRIM /ÜNLÜ MENKUL / ZİRAAT YATIRIM / İNTGRAL YATIRIM

BORSA GÜNE YÜZDE 0,33 ARTIDA BAŞLADI