ESKİ SEVGİLİNİZ İLİŞKİNİZ SONLANDIKTAN SONRA BERABER OLDUĞUNUZ FOTOĞRAFI RIZANIZ DIŞINDA KULLANMAYA DEVAM EDERSE NE OLUR ?

featured
service
  • Birliktelik dönemlerinizde beraber olduğunuz fotoğrafları sosyal medya platformlarında paylaşmış ancak ayrılıktan sonra bu fotoğrafları kaldırmış ve karşı taraftan da aynı hareketi bekliyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda karşı taraf size ait fotoğrafları kullanmakta ısrarcı olursa hukuki olarak haklarınızın neler olduğunu açıklıyoruz.

Son günlerde bu konunun toplumu oldukça meşgul ettiğini görmekteyiz. Bahsettiğimiz konu Türk Ceza Kanununun 136. Maddesinde düzenlenmiştir.

(1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) (Ek:17/10/2019-7188/17 md.) Suçun konusunun, Ceza Muhakemesi Kanununun 236 ncı maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları uyarınca kayda alınan beyan ve görüntüler olması durumunda verilecek ceza bir kat artırılır.

  • Tüm taleplerinize rağmen, eski sevgiliniz sosyal medya platformlarından fotoğraflarınızı kaldırmıyorsa şikayet etmeniz durumunda kişisel verileri hukuka aykırı olarak yayma suçundan yargılama yapılması olağandır.

 

  • Her ne kadar taraflar rızai olarak beraber oldukları fotoğrafları paylaşmış olsa da, ayrılığın gerçekleşmesi akabinde taraflardan birinin rızasının tükenmiş olması ve karşı tarafa fotoğrafları kaldırması için talepte bulunması durumunda karşı taraf fotoğrafları kaldırmak hususunda olumlu yanıtta bulunmuyorsa Türk Ceza Kanununda suç işlemiş sayılacaktır. Yargıtay, ayrılan çiftten birinin, birlikte çekilmiş fotoğrafları sosyal medyada silmemesinin özel hayatın gizliliğini ihlal etmediğine, ancak durumun ‘verilerin hukuka aykırı olarak paylaşılması’ olduğuna hükmederek, ceza verilmesini kararlaştırdı. Taraflar arasında bir ilişkinin var olduğu dönemde sosyal medyada fotoğraf paylaşımı özel yaşamın ihlali niteliğinde değildir. Özel yaşamlarını fotoğraf çektirerek ve bu fotoğrafın yayımına karşı çıkmayarak özel yaşamına ilişkin verilerin paylaşımına karşılıklı olarak rıza göstermektedirler. Ancak taraflardan birinin rızasının bittiği durumda diğer tarafın bu karara saygı göstermesi gerekmektedir.

T.C.
YARGITAY
12. CEZA DAİRESİ
ESAS NO: 2017/150
KARAR NO: 2017/6231
KARAR TARİHİ: 13.9.2017

ÖNCEDEN ARKADAŞ (SEVGİLİ) OLAN VE ARKADAŞLIK SÜRESİNDE BİRLİKTE ÇEKTİRMİŞ OLDUKLARI FOTOĞRAFLARIN FACEBOOK’DA YAYINLANMASI, ARKADAŞLIĞIN SONA ERMESİNDEN SONRA BU FOTOĞRAFLARIN DAVACI TARAFINDAN SANIKTAN KALDIRILMASI İSTENMESİNE RAĞMEN KALDIRILMAYIP YAYINLANMASINA DEVAM EDİLMESİ, VERİLERİ HUKUKA AYKIRI YAYMA SUÇUNU OLUŞTURACAĞI. TCK m-136/1

blank

 

 

 

 

Avukat Sena Nur DURUKAN

ESKİ SEVGİLİNİZ İLİŞKİNİZ SONLANDIKTAN SONRA BERABER OLDUĞUNUZ FOTOĞRAFI RIZANIZ DIŞINDA KULLANMAYA DEVAM EDERSE NE OLUR ?