İngiltere’nin dünyada finansman sağladığı en büyük GES yatırımı Kalyon Karapınar oldu

featured
service

Yerli ve yabancı finans kurumlarından sağlanan 812 milyon dolarlık finansman ile toplamda 1 milyar dolar yatırım bedeli bulunan Türkiye’nin teknolojisi yerli ilk güneş enerjisi santrali Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES), bu yılın sonunda 1350 MW panel kurulu gücü ile tam kapasitesine erişecek.

Kurulu güçte Avrupa’nın en büyüğü, dünyanın ise sayılı güneş santralleri arasında bulunan Kalyon Karapınar GES; 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacı karşılamasının yanı sıra Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azalmasına da önemli bir katkı sağlıyor. Yenilenebilir enerji alanında Türkiye’nin en önemli oyuncularından biri olan Kalyon Enerji’nin Konya’da kurmuş olduğu Karapınar GES, Türkiye’nin en büyük güneş enerji santrali olmakla birlikte, işletmeye alınmış olan 900 MW panel kurulu gücü ile Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali unvanına da sahip oldu.

Karapınar GES’in 12 yıl vadeli toplam 812 milyon dolarlık finansmanın imza töreni geçtiğimiz aylarda İstanbul’da gerçekleştirilmişti. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına önemli ölçüde katkı sunmakta olan Karapınar GES, 5 Temmuz Salı günü önemli bir ziyarete ev sahipliği yaptı. 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) Başkanı Alok Sharma santrali ziyaret ederken, Sharma’ya Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu eşlik etti.

blank

“EN ÖNEMLİ MESELEMİZ ENERJİYİ TEMİZ KILMAK”

Yetkililerden santral hakkında detaylı bilgiler alan Alok Sharma şu değerlendirmelerde bulundu:

“COP26 Başkanlığı görevim kapsamında başlıca amaçlarımdan biri, kömürden elde edilen enerjiyi gerimizde bırakmak oldu. Küresel emisyonun yaklaşık dörtte birinden sorumlu olan enerji sektörü adına net sıfır hedefine doğru ilerleyebilmek için enerjiyi temizleme meselesi kritik bir hal aldı. Bu noktada COP26’da 200’e yakın ülkenin üzerinde mutabık kaldığı Glasgow İklim Sözleşmesi de kömürden elde edilen enerjiyi aşamalı olarak azaltmayı ve verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarını yavaş yavaş ortadan kaldırmayı taahhüt ediyor.

blank

“Bugün burada olmaktan ve tamamlandığında Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi tesisi olacak; aynı zamanda 2 milyon haneye temiz elektrik enerjisi sağlayacak eşsiz Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’ni yerinde görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Bu tesis hem temiz enerjinin geleceğinin hem de Birleşik Krallık ve Türkiye iş birliğinde, Birleşik Krallık’ın 217 milyon Sterlin ile bugüne kadar ülke dışında bir güneş enerjisi projesine sağladığı en büyük finansman garantisinin sembolü niteliğindedir.”

YILLIK 400 MİLYON DOLARLIK DÖVİZ İKAMESİ SAĞLIYOR

Konsorsiyum tarafından 812 milyon dolarlık finansman sağlanan ve Türkiye’nin yeni nesil temiz enerji yatırımlarından olan Karapınar GES; 1350 MW kurulu gücü ve yüksek yerlilik oranı ile Türkiye ve Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyük santralleri arasında yer alıyor.

İngiltere’nin dünyada finansman sağladığı en büyük GES yatırımı Kalyon Karapınar oldu