Kripto paralardaki yükselişin itici gücü ne?

featured
service

Birçok kripto para ve kripto paralarla ilişkili hisse salı günü sert yükselişler gösterdi. Bitcoin ve Ethereum 24 saat içerisinde sırasıyla %3,9 ve %3,2’lik yükselişler kaydetti. Önde gelen kripto para işlem platformu Coinbase Global hisselerinde de aynı süreçte %7,2 yükseliş görülürken, kripto odaklı Silvergate Capital hisseleri %5,6 arttı. Kripto alanındaki en büyük isimlerin yükselişi ise boğa piyasasını tetikleyen bir dizi haber nedeniyle şaşırtıcı olmadı.

Öncelikle kripto paralar ana akım ekonomiye yönelik yeni bir anlamlı adım gerçekleştirdi. Önde gelen bir hükümet yetkilisi Malezya’nın kripto paraları resmi para birimi olarak kabul edebileceğini söyledi. Malezya İletişim ve Multimedya Bakan Yardımcısı Zahidi Zainul Abidin, ülkenin parlamentosuna pazartesi günü Bitcoin ve diğer dijital coin’leri Malezya’nın resmi para biriminin yanı sıra, resmi ödeme aracı olarak kabul edilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Malezya hükümeti ocak ayında devlet tarafından piyasaya sürülecek yeni bir kripto para için düğmeye basmış olsa da, Abidin’in önerisi bu planların kapsamını genişletebilir. Bu şekilde birçok kripto paranın yasal statüsünde yükseliş görülebilir. Malezya, öneri kabul edildiği takdirde, El Salvador’un ardından bu hamleyi gerçekleştiren ikinci ülke olacak. El Salvador da geçtiğimiz dönemlerde Bitcoin’i, doların yanı sıra resmi ödeme aracı olarak kabul etmişti.

Motley Fool’un haberine göre Malezya El Salvador’a kıyasla çok daha büyük bir nüfusa ve ekonomiye sahip. Bu nedenle Malezya’da ortaya çıkacak gelişmelerin, Bitcoin’de ve diğer kripto paralarda uzun vadede yükselişi tetikleme ihtimali daha yüksek. Bununla birlikte, El Salvador Bitcoin hamlesini gerçekleştirmiş olsa da Malezya’nın kripto para düzenlemeleri henüz erken aşamalarda. Dahası Malezya hükümeti Avusturalya, Singapur ve Güney Afrika ile her ülkenin merkez bankası tarafından piyasaya sürülecek dijital varlıkların kullanılacağı uluslararası bir ödeme sistemi oluşturmak için işbirliği içerisinde çalışıyor. Bu projeyi yürüten panel salı günü bir rapor yayınlayarak, uluslararası dijital ödeme platformu için bir prototipin “teknik olarak mümkün” olduğunu söyledi. Benzer değerlendirmeler İsviçre ve Hong Kong gibi önde gelen pazarlarda da yapılıyor. borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Ethereum da Bitcoin’e yükselişte eşlik etti. Aynı zamanda akıllı kontrat platformu Ethereum, uzun süredir beklenen güncellemesi yaklaşırken token ‘yakmaya’ devam ediyor.

Yeni nesil Ethereum sistemi çok daha hızlı olacak ve kullanılan iş kanıtı sisteminden daha doğa dostu olan hisse kanıtı sistemine geçecek. Aynı zamanda yeni Ethereum token’larının yaratımı %90 oranında düşüş gösterecek. Bazı popüler medya platformları pazartesi günü Ethereum’un güncellemesine yönelik haberleriyle, kripto paranın yükselişini körükleyen faktörleri ortaya çıkardı. Bitcoin ve Ethereum’da yükseliş görülürken, Silvergate ve Coinbase’de de yükseliş şaşırtıcı olmadı. Her iki şirket de kripto para fiyatlarından ziyade, işlem hacminin yüksek olmasına ihtiyaç duyduğu için bu her zaman doğru piyasa tepkisi olmasa da, kripto para fiyatlarındaki yükseliş yatırımcıların ilgisinin artmasına neden oldu. Her fiyat yükselişinin ardındaki nedenler kısa vadede anlam ifade etmeyebilse de, piyasalar uzun vadeli değerlendirmelerde oldukça adil bir sisteme sahip olabiliyor.

Salı günü kripto paralarda görülen yükseliş, kripto piyasasının son aylardaki zayıflığını telafi etmek için yeterli değil. Bahsi geçen her menkul kıymet ve kripto para, kasım ayının ortalarında düşüşün başladığı dönemden bu yana %27’nin üzerinde düşüşte. Bunun karşısında S&P 500 endeksi aynı dönemde yalnızca %3 düşüş gösterdi. Başka bir deyişle fiyatlar halen düşük ve uzun vadeli kripto boğaları, bu uzun süreli dip noktasını bir alım fırsatı olarak görecek. Uzun vadede, salı günü görülen tek haneli yükselişler gölgede kalabilir.

Kripto paralardaki yükselişin itici gücü ne?