Rusya temerrüde düşerse ne olacak?

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın devlet tahvillerinin temerrüde düşme riski yakın görülüyor. Ancak yatırımcılar şimdilik küresel finans piyasalarına yönelik olası bir darbe konusunda panik yapmıyorlar.

MarketWatch’un haberine göre Capital Economics’in Gelişmekte Olan Piyasalar Baş Ekonomisti William Jackson, “Bir temerrüt sembolik olsa da hem Rusya için hem de başka bölgeler için önemli sonuçlar doğurması olası gözükmüyor” ifadelerine yer verdi.

Yine de Rusya’nın temerrüde düşeceğinden bahsetmek geçmişteki krizlerin anılarını canlandırıyor. Ağustos 1998’de, Rusya rubleyi değersizleşmiş, iç borcu temerrüde düşmüş ve yabancı alacaklılara ödeme konusunda moratoryum ilan etmişti. Ortaya çıkan kriz finansal piyasalarda sarsıntılara sebep olmuş ve bunun sonucunda da hedge fonu şirketi Long Term Capital Market iflasın eşiğine kadar gelip kurtarılmıştı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva Pazar günü yaptığı açıklamada, Batı’nın ülkenin 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgaline tepki olarak uyguladığı yaptırımların Rusya’yı sert bir şekilde vuracağını, Rusların reel gelirlerini ve satın alma gücünü küçülteceğini açıkladı. Georgieva, Rusya’nın temerrüde düşmesinin artık “ihtimali olmayan bir durum ” olarak düşünülemeyeceği konusunda uyardı.

Georgieva, CBS News’de verdiği bir röportajda, Rusya’nın borcunu ödeyebilecek paraya sahip olmasına dikkat çekti. Ancak IMF Başkanı ülkenin finans kurumlarına ve merkez bankasına yönelik kapsamlı yaptırımların bu kaynaklara erişimi engellediğine işaret etti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre kredi derecelendirme kuruluşları da Rusya’nın kredi puanını sert bir şekilde düşürdü. Fitch geçen hafta sunulan bir raporda yaptırımlar sonucu temerrüt durumunun yaklaştığı uyarısında bulundu.

Ancak IMF Başkanı, Rusya’nın bankacılık sektöründeki 120 milyar dolarlık yabancı yatırımların ihmal edilebilir olamayacağını ancak bu varlıkların “kesinlikle sistemsel açıdan belirleyici olmadığını” söyledi.

Moskova’nın Çarşamba günü iki dolar tutarındaki devlet tahvillerine yaklaşık 117 milyon dolar kombine faiz ödemesi yapması planlanıyor. Reuters’in haberine göre, Rusya Maliye Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ödemeleri yapmaya hazır olduğunu, ancak söz konusu para birimine erişemezlerse bu ödemeyi ruble cinsinden yapabileceklerini söyledi. Haberde, hiçbir tahvilin başka bir para biriminde ödemelere izin vermediğine dikkat çekildi.

Analistler, dolar cinsinden ödeme yapılmamasının Rusya’yı 30 günlük ödemesiz dönemden sonra teknik olarak temerrüde düşürebileceğini belirtiyor.

Rusya’ya temerrütten kaynaklanan en büyük potansiyel maliyetin küresel sermaye piyasalarından soyutlanma veya en azından uzun bir süre daha yüksek borçlanma maliyetleriyle karşı karşıya kalma olduğunu belirten Jackson, Rusya’nın yaptırımlar sonucu halihazırda bu etkilere maruz kaldığını kaydetti.

Yabancı yatırımcılar için “temerrüt büyük ölçüde fiyatlanıyor” diyen ekonomist, Rusya’nın dolar ödemeli devlet tahvillerinin halihazırda dolar bazında 20 sent civarında işlem görmeye devam ettiğini kaydetti.

Jackson son gelen haberlerde alacaklıların Rusya’daki varlıklarını çoktan kayıp olarak işaretlediğini de sözlerine ekledi. Ekonomist, IMF Başkanı’nın Rusya’nın devlet tahvillerinin sistemik olarak önem içermediği sözlerine ek olarak yerleşik olmayanların ellerinde tuttuğu Rus dövizi cinsinden devlet tahvili miktarının nispeten küçük olduğunu (20 milyar dolar) da belirtti.

Jackson, “Hükümet yabancı yatırımcılara tüm devlet tahvili borcu (yerli ve yabancı) üzerindeki ödemeleri durdursa bile, yaklaşık 70 milyar dolar ödeme yapmamış olacak. Bu rakam Arjantin’in 2020’de küresel piyasalarda sarsıntılara neden olmadan temerrüde düştüğü borçtan daha büyük değil” ifadelerine yer verdi. Ekonomist yine de Arjantin’deki durumda tahvil fiyatlarının bu derece düşmediğini de dipnot olarak belirtti.

Hisse senedi piyasaları Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından dalgalı bir şekilde seyretti. Ancak temerrüt tehdidi küresel yatırımcılar için önemli bir endişe kaynağı olarak görülmedi. ABD borsaları Pazartesi günü çoğunlukla düşse de bu düşüş bir önceki hafta görülen düşüşlerin devamı niteliğindeydi.

Jackson temerrüt konusunun iki risk oluşturduğunu belirtiyor.

Birincisi risk toplam rakamların ardında gizlenen bir durum. Ekonomiste göre sistemik açıdan önemli bir kurum Rusya devlet tahvillerine aşırı yatırım yapmış olabilir. Bu durum potansiyel olarak finansal sistem üzerinde deprem yaratabilecek bir etki oluşturabilir.

İkinci büyük risk ise Rusya devlet tahvillerinin temerrüde düşmesinin Rusya şirketlerindeki oluşacak bir temerrüt dalgasının ön hazırlığı olabileceği ihtimali. Jackson bu şirketlerin dış borçlarının devlet borçlarından çok daha fazla olabileceği konusunda uyardı.

Jackson, “Şimdiye kadar, Rus şirketleri yaptırımların sıkılaştırılmasından bu yana borçlarını ödemeye devam etmiş görünüyor. Ancak ticaretin sekteye uğraması, yaptırımların potansiyel olarak genişletilmesi ve ekonominin derin bir resesyona doğru ilerliyor olması, kurumsal temerrüt dalgası olasılığını artırıyor” açıklamasında bulundu.

Rusya temerrüde düşerse ne olacak?