Sit alanı olan bölgede denizi doldurup plaj yaptılar!

featured
service

Turizm Haber Merkezinin haberine göre Doğal sit alanı olan Heybeliada’da Asaf Bey Plajı’nda deniz doldurulmaya, plaj dokusu bozulmaya devam ediyor.

İstanbul Heybeliada’da bulunan Asaf Bey Plajı’nda 4 yıldır yaşananlar ada sakinlerini isyan ettirirken doğal sit alanı olan plaja beton dökülerek denizin doldurulunca plaja yakın orman alanı da çöplüğe döndü. Bununla birlikte 12 Nisan 2019’da Kanlıca Orman Müdürlüğü’nün Aslan Turizm adlı şirkete 29 yıllığına işletme hakkı verdiği 4.7 hektarlık alanın kıyısındaki inşa faaliyetleri de sürüyor.

2020 yılında yaptığı açıklamada Belediyeden izin almadan yapılan kaçak işlemelere müdahale ettiklerini ve tutanak tutarak durdurduklarını söyleyen Adalar Belediye Başkanı CHP’li Erdem Gül şu an yaptıklarını bozarak düzelttiklerini söylemişti ancak uydu görüntülerinde bakıldığında Asaf Bey Plajı’nın düzeltilmediği aksine sonradan yapılan eklemelerle daha da büyüdüğü görülüyor.

Konuyla ilgili kamu kuruluşlarına şikayette bulunan Heybeliada sakinleri, yazdıkları dilekçede Asaf Plajı İşletmesi’nin uzun süredir inşaat yasağına rağmen geceli gündüzlü inşai faaliyette bulunduğunu, kıyıya tanker yanaştırdığını, plajda iş makineleri kullandığını, deniz dolgusu yaptığını ve ormanlık alanı çöplük olarak kullanıldığını ifade etti. Heybeliada sakinleri tarafından yazılan dilekçede şöyle denildi:

”Son 4 senede Asaf Plajı İşletmesi, tankerler aracılığıyla kum getirerek deniz alanını doldurmaktadır. Öncelikle beton döküp daha sonra üzerine kum doldurarak plaj alanını yüzlerce metrekare büyütmüş ve hala büyütmeye devam etmektedirler. Defalarca yaptığımız sözlü şikayetler sonuçsuz kalmıştır. Kum getirme işlemi tankerlerle sabaha karşı yapılmaktadır, bu nedenle zabıta müdahale edememektedir. Şikayetlerimizi polise, zabıtaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ve Milli Emlak Müdürlüğü’ne ilettik ve kum dökme izinlerinin belediye tarafından verildiği bilgisini aldık. Bu konuda tarafınızca bir izin verilmiş midir? Eğer izin verildiyse, izin kapsamı nedir? Verilen izin, deniz alanının kumla doldurularak plaj alanının büyütülmesi amacıyla mı verilmiştir? Denizlerin kumla veya herhangi bir şekilde doldurularak kıyı şeridinin değiştirilmesi, kıyı kanununa ve diğer yasalara aykırı değil midir? Eğer böyle bir izin verilmişse, bu iznin uygulanma hakkı sınırsız mıdır? asaf bey plajı mevkiindeki ormanlık alanda, plajın askeriye tarafına doğru, çöp depolama alanı olarak kullanılmaktadır. Bu alana yaklaşık 3-4 kamyon dolusu inşaat molozu, ahşap, kalas, paslı çiviler, kimyasal ve yanıcı maddeler, palet kalıntıları ve yüzlerce sandalye ile şezlong atılmakta ve atılmaya devam etmektedir.”

Bu ahşap ve çöp yığını, içinde bulunulan yaz döneminde değerli orman alanları için ciddi bir yangın tehlikesi oluşturduğuan dikkat çekilen şikayet dilekçesinde bu durumun yangın riskinin en yüksek olduğu Heybeliada ormanları için büyük bir tehdit olduğu, ayrıca bu büyük miktardaki inşaat kalıntılarının ve çöplerin derhal kaldırılması gerektiği belirtildi.

Sit alanı olan bölgede denizi doldurup plaj yaptılar!