ABD borsaları karışık seyirle açıldı

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları haftanın son işlem gününe karışık seyirle başladı. ABD istihdam verilerinin beklentileri aşması yatırımcıların faiz artışı öngörülerini destekledi.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,10 düşüşle 35.075,82 puanda, S&P 500 Endeksi %0,14 azalışla 4.471,11 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,02 yükselişle 13.881,24 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0652 yükselişle %1,904 seviyesinde değerleniyor.

Ocak ayı ABD istihdam rakamlarında görülen beklenmedik yükseliş tahvil piyasalarında hareketliliğe neden oldu. Dünyanın en büyük ekonomisindeki tarım dışı istihdam verileri 467 binlik yükselişi gösterdi. Dow Jones’un ekonomistlerle yaptığı beklenti anketinde bu artışın 150 bin olması öngörülüyordu. Bazı ekonomistler istihdamda geri çekilme olabileceği konusunda dahi uyarmıştı.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) Mart ayında ilk faiz artışını gerçekleştirme planını destekleyen verilerin ardından 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri getirisinin %1,9 sınırını geçti. 10 yıllık tahvillerdeki söz konusu sınıra en son Ocak 2020 tarihinde ulaşılmıştı. 2021 yılı sonunda %1,51 olan 10 yıllık tahvillerdeki sert yükseliş ABD’de rekor hızla yükselen enflasyona karşı FED’in agresif para politikası açıklamalarının ardından gerçekleşti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yükselen tahvil faizleri özellikle teknoloji hisseleri gibi büyüme odaklı hisselerde sert düşüşlere neden oldu. Yüksek değerlemelere sahip büyüme odaklı hisseler endekslerdeki ağırlıkları nedeniyle borsalardaki düşüşleri destekledi. S&P 500 Endeksi yıl başından bu yana %6 oranında düşüş gösterdi.

ABD borsaları Meta Platforms bilançosu hisse senetlerinde görülen şoku Amazon bilançosuyla atlatmaya çabalıyor. Dev teknoloji hissesi beklentileri geride bırakan bilanço rakamlarının ardından yeni güne %12,4’lük yükselişle başladı. Bilanço paylaşımı yapan bir diğer teknoloji hissesi Pinterest de %13’ün üzerinde yükseldi. Sosyal medya firması SnapChat’in çatı şirketi Snap’in hissesi ise güçlü bilançosunun ardından %46 yükseldi.

Meta’nın tüm yatırımcıları şoke eden bilanço paylaşımının ardından yatırım danışmanlığı şirketi Lightshed Partners’ın Analisti Rich Greenfield CNBC’deki açıklamasında, “Herkes pes etti ve sektördeki tüm varlıklarını sattı. Bu kesinlikle yanlış bir okumaydı. Asıl ilginç olansa yatırımcıların bu şirketlere tamamen bir sektör olarak değil daha bireysel olarak bakmaya başlamaları olacak” dedi.

Goldman Sachs’tan Chris Hussey ise borsalara ilişkin, “Meta piyasa kapasitesinde görülen sert düşüş S&P 500 Endeksi’ni aşağıya çekti. Bu durum S&P 500’de yüksek sermayeli teknoloji hisselerinin yoğunlukta olduğunu gösteren açık bir hatırlatma niteliğinde. Bununla birlikte endeks aşırı yoğunluğun getirdiği kırılganlıklara da maruz kalıyor” dedi.

ABD borsaları karışık seyirle açıldı