ABD’nin emeklilik fonları çöküşe hazırlanıyor

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek volatiliteli borsalar ABD’nin öğretmenlerinin ve itfaiyecilerinin emeklilik birikimlerini eritiyor. Geçtiğimiz yıl kamu emeklilik sistemlerinin hisse ağırlığı son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Kamu emeklilik fonlarının varlıklarının %61’i hisselerde bulunuyor. Bu rakam ise 10 yıl öncesinde %54 seviyesindeydi. %61’lik oranın kaydedildiği 31 Aralık 2021’den bu yana Rusya-Ukrayna savaşı ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını bu ay yükselteceğine yönelik endişeler, hisse fiyatlarını vurdu ve hisselere ağırlık veren fonlar milyarlarca dolar kayıp yaşadı.

ABD’nin en büyük emeklilik fonu California Public Employees’ Retirement System’ın toplam varlıkları 2 Mart tarihinde, ocak ayının sonundaki 482 milyar dolardan 475 milyar dolara düştü. S&P 500’ün toplam getirisi ise aynı dönemde -%2,71 oldu. Wall Street Journal’ın haberine göre California fonunun yaklaşık yarısı, hisselerde bulunuyor. Durum kamu emeklilik fonlarının borsalara ağırlık vermesinin sonucunda, borsalarda düşüşlerin devam ettiği takdirde yerel yönetim hizmetlerinin ve belediye tahvili fiyatlarının da etkilenebileceğini gösteriyor. Daha küçük emeklilik sistemleri, büyük fonlara kıyasla daha fazla hisse yatırımı yapıyor. Bu hisseler genellikle altyapı ve özel sermaye gibi özel piyasa varlıklarından oluşuyor. ABD’nin devlet ve yerel yönetim emeklilik fonları, çalışanların emeklilik birikimlerinin 4 trilyon dolarına sahip ancak vaat edilen faydaların sunulması için yüz milyarlarca dolara daha ihtiyaç var. Son 12 yılda, üstün borsa performansı emeklilik birikimlerini yükseltti ve yerel yönetimler ile devlet fonlarını, emeklilik yükümlülüklerini karşılayabilecek hale getirdi.

Ancak borsalardaki düşüşler bu bütçeleri de sınırlandırabilir. Bunun nedeni ise emeklilik fonları yetersiz kaldığında, bu fonlara ödeme yapan işverenler ve hükümet, açığı kapatmak için destek vermek durumunda kalıyor.

Yıllık emeklilik katkıları şimdiden bazı şehirlerin ve eyaletlerin bütçelerinde ağırlık yaratmaya başladı. Bu da operasyonlar ve borç ödemeleri için daha az para olması anlamına geliyor. Bunun sonucunda da kredi notlarında düşüş görülüyor. Araştırma şirketi Municipal Market Analytics uzun süren bir piyasa düzeltmesinin hükümet ve yerel yönetimlerin tahvillerinin fiyatları için en büyük tehdit olduğunu söyledi. Municipal Market Analytics Ortağı Matt Fabian, “devlet emeklilik fonları genellikle yıllık bütçelerinden daha büyük hisse dağılımlarına sahiptir, bu nedenle hisse fiyatlarında bir düzeltme devlet kurumları üzerinde de büyük bir etki yaratır” dedi. borsagundem.com‘un derlediği bilgilere göre 2007-2009 yılları arasında ortaya çıkan resesyonun, ABD’nin kamu emeklilik fonlarına büyük kayıp yaşatmasının ardından eyaletler ve şehirler bazı hizmetleri durdurdu, çalışanlarını işten çıkardı ve yeni çalışanlar için bazı yan hakları kaldırdı. Hükümetin finans modeli, o dönemki kemer sıkma senaryosundan oldukça uzak. S&P 500 geçtiğimiz 12 yılın 9’unda çift haneli getiriler sağladı. Bu nedenle emeklilik fonları da yatırımlarını bu alana yöneltti.

Geçtiğimiz iki yılda ABD hükümetinin korona virüs destekleri ve teşviklerle beslenen ekonomik patlama nedeniyle yükselen vergi gelirleri, belediyelerin bütçelerini de yükseltti. Emeklilik fonu yöneticileri ve kurulları parayı hem düşüşlere karşı koruyacak ve uzun vadeli yüksek getiri sağlayacak şekilde dağıtmak için piyasa projeksiyonlarını izliyor. Bazı emeklilik fonları, pandemi öncesi yıllarda hisse dağılımlarını azaltarak getirileri kaçırdı. Birçoğu ise pandeminin ortaya çıkmasının ardından teşviklerle desteklenen ekonomik patlamada büyük getiriler elde etti. Şimdi birçok emeklilik sistemi düşen borsa getirileri karşısında hisse hedeflerini düşürüyor. Angela Miller-May, ağustos ayında 57 milyar dolarlık Illinois Municipal Retirement Fund’ın yöneticiliğine geldiğinde, portföyün %44’ünü ABD hisseleri oluşturuyordu. Bu rakam da fonun %39’luk hedefinin üzerindeydi. Miller-May’in ekibi portföyü yeniden dengeledi ve fonları diğer varlık sınıflarına kaydırarak, hisse ağırlığını kasım ayında yaklaşık %42,4’e düşürdü. Miller-May, “belirsizlik ve yüksek volatilite neredeyse her fonu etkiledi ve ilerleyen dönemlerde düşük getiri beklentileri endişe konusu olmaya devam edecek” dedi.

ABD’nin emeklilik fonları çöküşe hazırlanıyor