Aktaş: Bu nasıl net hata noksan; azalacağına büyüyor

featured
service

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, yazısında şunları belirtti:

“Bu yılın ilk sekiz ayındaki net hata noksan 28.3 milyar dolar oldu. Bu bir rekor. Daha önce hiç böylesine bir düzeye çıkılmamıştı. Ama daha kötüsü, ilk sekiz ay için ilgili aylarda yapılan açıklamalarda net hata noksan daha küçüktü.

Eğer her ay yapılan açıklamalardaki net hata noksan hiç değişmeseydi ilk sekiz aydaki tutar 21.6 milyar dolardı. Yani Merkez Bankası net hata noksanı revize etti etmeye de tutarlar küçülmek bir yana büyüdü. Sekiz ayda ilk açıklanana göre 6.7 milyar dolarlık bir artış söz konusu. Aslında ağustos ayının tutarı aynı olduğu için 6.7 milyar dolarlık artışın ilk yedi ayda oluştuğunu söylemek daha doğru.

Ocak ayı ödemeler dengesi açıklandığında net hata noksan negatif 245 milyon dolar. Geçen hafta açıklanan son ödemeler dengesi tablosunda ise ocak ayının net hata noksanı pozitif 3.2 milyar dolar.

Hayırdır, bu nasıl düzeltme!

Negatif 245 milyondan pozitif 3.2 milyara geçiş…

Ne denir, 3.4 milyar dolarlık şahane bir düzeltme!

Şubat; negatif 511 milyondan pozitif 1.4 milyara, yani 1.9 milyarlık düzeltme!

Mayıs; pozitif 2.9 milyardan 4 milyara, yani 1.2 milyarlık düzeltme!

blank

Ocak, şubat ve mayıs ayları için ilk açıkladığın net hata noksan pozitif 2.1 milyar dolar olacak; bu tutarı ilgili kalemlere aktarmak suretiyle revize edeceksin, yani “düzelteceksin”, sonuçta net hata noksan pozitif 8.6 milyar dolara tırmanacak.

Merkez Bankası, bu nasıl düzeltme!

İnsanın, ‘Bıraksaydınız da ilk haliyle kalsaydı’ diyesi geliyor!”

Aktaş: Bu nasıl net hata noksan; azalacağına büyüyor