Borsa eylül ayını tamamladı

featured
service

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin devam eden “şahin” açıklamaları ve artan resesyon kaygılarıyla yüksek oynaklık ve düşük risk iştahı temasının sürdüğü gözleniyor. Merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına başvurmasının ardından yetkililerin gelecek dönemde de yüksek faiz ortamının süreceğine dair “şahin” mesajlar vermesi, küresel piyasalarda risk iştahının düşük, oynaklığın yüksek kalmasına neden oluyor.

Borsa İstanbul sancılı bir eylül ayını geride bıraktı. Yaklaşık 2 ay süren rallinin sonunda sert satışlarla karşılaşan BİST 100 endeksi, son 3 haftadır düşüşünü sürdürüyor. Endeksin tarihi zirvesinden bugüne olan değer kaybı yüzde 15’e yaklaştı. Temmuz ayında başlayan banka hisselerindeki sert yükselişin dönüşü ise eylülde taban serisi oldu. Bankacılık endeksi 5000 puanın üzerini gördükten sonra eylülün son işlem gününde 3000 puanın altında kapanış aldı. Son iki haftada yüzde 38 düşen bankacılık hisseleri, vadeli piyasada yüksek açık pozisyonlara neden olmuş ve aracı kurumların finansal istikrarını tehdit edebilecek noktaya ulaşmıştı. Dün Takasbank’ın 3 hissenin teminata alındığını açıklamasının ardından bugün Borsa İstanbul son işlem günü ve vade sonu olması nedeniyle uyarılarda bulundu.

14 Eylül itibarıyla başlayan açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı uygulanmaya devam ederken, analistler, küresel piyasalarda enflasyon ve resesyon endişelerinin sürmesinin, yatırımcı risk iştahında kalıcı bir iyileşmeye engel olduğunu belirterek, oynaklığın bir müddet daha devam edebileceğini söyledi.

Dolar/TL bugün saat 18:00 itibarıyla 18,51 civarında işlem görüyor. Aynı dakikalarda Euro/TL 18,15’den alıcı buluyor.

BORSA İSTANBUL

Bugün piyasalar kapandıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin not görünümüne ilişkin değerlendirmesini açıklamasının beklendiğini aktaran analistler, veri gündeminde ise İngiltere’de büyüme ve Euro Bölgesi’nde enflasyonun öne çıktığını bildirdi. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.140 ve 3.050 seviyelerinin destek, 3.320 puanın direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi günü yüzde 1,05 yükselişle 3179,99 puandan tamamladı.

BİST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 33,10 puan artarken, toplam işlem hacmi 46,9 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Endeks gün içinde en düşük 3129, en yüksek 3180 puanı gördü.

Borsa eylül ayını tamamladı