BORSA GÜNE YÜZDE 0,10 EKSİDE BAŞLADI

featured
service

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 1,34 puan ve yüzde 0,10 değer kaybederek 1.291,65 puana geriledi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,57 ve holding endeksi yüzde 0,14 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,98 ile orman, kağıt, basım, en çok gerileyen ise yüzde 1,16 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

Dün tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1.309,98 puanı gören BIST 100 endeksi, bir önceki kapanışa göre yüzde 0,13 artarak kapanış rekorunu da 1.292,99 seviyesine taşıdı.

Analistler, dün banka ve ulaştırma hisselerinin öncülüğünde rekorlara devam eden Borsa İstanbul’da, gün içinde başlayan kar satışlarının bugün açılışta da etkili olduğunu ifade etti.

Artan Kovid-19 vakaları, birbiri ardına gelen aşı haberleri ve teşvik beklentilerinin, dünya borsalarında hisse ve sektör bazlı fiyatlamaların derinleşmesine neden olduğunu belirten analistler, salgına ilişkin haber akışının gündemin odağındaki yerini koruduğunu söyledi.

Analistler, bugün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey’in konuşmalarının yanı sıra ABD’de sanayi üretimi ve perakende satışlar başta olmak üzere veri gündeminin takip edileceğini kaydederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.310 ve 1.320 seviyelerinin direnç, 1.280 puanın destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

SABAH BÜLTENİ / AÇILIŞ BEKLENTİLERİ

Aşı konusunda yaşanan gelişmeler küresel piyasalara olumlu yansıyor. ABD vadeli endeks kontratları ABD borsalarındaki dünkü yükselişin ardından hafif kâr satışları ile ekside işlem görürken, Asya borsalarının geneli olumlu. BIST 100 Endeksi’nin ise dengeli bir şekilde başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Tamamen Perşembe günkü PPK toplantısında alınacak kararlara odaklanan yurtiçi piyasalar faiz artırımı yapılacağına ve para politikasının önümüzdeki dönemde daha öngörülebilir olacağına dair tahminlerin varlığını koruması ile iyimser bekleyişini sürdürüyor. Toplantı gününe kadar mevcut görünümde anlamlı bir farklılık görülmesi beklenmiyor. Sonrasında ise TCMB’nin piyasa beklentisini ne ölçüde karşılayacağının ve vereceği mesajların kısa vadede yol gösterici olacağı tahmin ediliyor. Diğer taraftan yurtdışında da pozitif hava varlığını sürdürüyor. Bu noktada gerek ABD’de siyasi belirsizliklerin önemli ölçüde azalması gerekse artan korona virüs vakalarına karşın aşı haberlerinin verdiği moral fiyat hareketlerinin ağırlıklı olarak pozitif olmasını sağlıyor.

Yatay seyreden Asya borsaları ve kar satışlarıyla karşılaşan ABD vadelilerine karşın petrol bu sabah yukarıda. ABD on yıllık tahvil faizi ise %0,90’nın üzerinde. Halihazırda Dolar da küresel çapta baskı altında kalmaya devam ederken, borsalardaki kar realizasyonları sınırlı kalabilir. Dün tekrar 1.300’ün üzerinde kalıcılı olamayan BIST100 endeksi ise güne yatay bir görüntüyle başlayabilir. Endeks ve endeksi bu ay taşıyan bazı sektörlerin (Bankacılık, Holding başta olmak üzere) kısa vadeli teknik göstergelerinde yorgunluk işaretleri gözleniyor. Öte taraftan, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nda “somut tedbirlerin” hayata geçirilmesi için tavsiye yönünde karar alınması da endeks üzerinde (Özellikle, endeksi taşıyan bir diğer sektör olan Havacılıkta kar satışlarına yol açabilir.) kısmen etkili olabilir. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün saat 15.30’da Kovid – 19 gündemiyle toplanacak. Sonuç olarak, BIST100 endeksinde bugün kar satışları baskın gelebilir. Endekste baskı görülmesi durumunda 1.277 civarı tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir.

BİST100 teknik beklenti

Güne yükselişle başlangıç yapan BİST 100 endeksinin, gün boyunca aşağı yönlü seyir izleyerek günü hafif bir artıyla kapattığını izledik. Teknik görünümde bir bozulma görünmemektedir. RSI göstergesi aşırı alım bölgesinde bulunurken MACD yukarı yönlü kesişmesini devam ettirmektedir. Yukarı yönlü hareketin devam etmesi halinde 1305 ve 1326 seviyeleri direnç olarak karşımıza çıkıyor. Aşağı yönlü hareketlerdeyse 1272 ve 1245 seviyelerini destek olarak takip ediyor olacağız.
Destekler: 1272 – 1245 – 1222 – 1205
Dirençler: 1305 – 1326 – 1345

Günün Öne Çıkanları:

° Avrupa Merkez Bankası Bakanı Lagarde konuşma gerçekleştirecek…

° ABD’de perakende satışlar ile sanayi üretim verisi açıklanacak…

° Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, covid-19 ile mücadele kapsamında yapılan çalışmaların ve olası kısıtlamaların değerlendirilmesi için bugün toplanacak…

A1 CAPİTAL / ÜNLÜ YATIRIM / ZİRAAT YATIRIM /QNBFİNANSİNVEST / İNTEGRAL YATIRIM

BORSA GÜNE YÜZDE 0,10 EKSİDE BAŞLADI