Borsa haftalık kayba hazırlanıyor

featured
service

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin devam eden “şahin” açıklamaları ve artan resesyon kaygılarıyla yüksek oynaklık ve düşük risk iştahı temasının sürdüğü gözleniyor. Merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına başvurmasının ardından yetkililerin gelecek dönemde de yüksek faiz ortamının süreceğine dair “şahin” mesajlar vermesi, küresel piyasalarda risk iştahının düşük, oynaklığın yüksek kalmasına neden oluyor.

Yurt içinde dün oldukça dalgalı bir seyir izlenen Borsa İstanbul’da, kapanışa doğru artan satışlarla BIST 100 endeksi yüzde 1,6 değer kaybederek 3.146,89 puandan günü tamamladı. Analistler, küresel piyasalarda enflasyon ve resesyon endişelerinin sürmesinin, yatırımcı risk iştahında kalıcı bir iyileşmeye engel olduğunu belirterek, oynaklığın bir müddet daha devam edebileceğini söyledi. Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamada, BIST 50 endeksinde yer alan paylara uygulanan açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugünkü seansta da uygulanmasına karar verildi.

Dolar/TL bugün saat 13:00 itibarıyla 18,55 civarında işlem görüyor. Aynı dakikalarda Euro/TL 18,17’den alıcı buluyor.

BORSA İSTANBUL

Bugün piyasalar kapandıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin not görünümüne ilişkin değerlendirmesini açıklamasının beklendiğini aktaran analistler, veri gündeminde ise İngiltere’de büyüme ve Euro Bölgesi’nde enflasyonun öne çıktığını bildirdi. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.140 ve 3.050 seviyelerinin destek, 3.320 puanın direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi güne yüzde 0,14 yükselişle 3151,32 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 4,43 puan ve yüzde 0,14 değer kazanarak 3.151,32 puana yükseldi.

Bankacılık ve holding endeksleri yüzde 0,12 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,47’yle tekstil, deri, en çok kaybettiren yüzde 2,12’yle finansal kiralama, faktoring oldu.

Analistler, pay vadeli işlem kontratlarında bugün vade sonu olduğunu anımsatarak, pozisyon taşıma ve kapatma işlemleri nedeniyle sert dalgalanmalar görülebileceğine dikkati çekti.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,12 artışla 3.150,59 puana yükseldi.

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 3,70 puan değer kazandı.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 0,06 ve teknoloji endeksi yüzde 1,89 değer kaybederken, hizmetler endeksi yüzde 0,30 ve sanayi endeksi yüzde 0,57 yükseldi.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 51’i yükseldi, 43’ü değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Türk Hava Yolları, Alarko Holding, SASA Polyester ve Vestel Elektronik oldu.

Borsa haftalık kayba hazırlanıyor