Borsa haftayı pozitif tamamladı

featured
service

BORSAGUNDEM.COM

Dünya genelinde enflasyonist baskıların süreceğine işaret eden gelişmeler mevcudiyetini korurken, merkez bankalarının agresif adımlarının resesyon riskini artırdığına dair endişeler de giderek güçleniyor. Bu durum haftaya umutla başlayan pay piyasalarında dalgalanmalara neden olurken, beklentilerin şekillenmesi açısından açıklanan veriler yakından takip ediliyor. Analistler, yüksek faiz ve enflasyon ortamının ekonomik aktiviteye etkilerine ilişkin endişelerle pay piyasalarında dalgalanmaların sürdüğünü belirterek, küresel çapta resesyon uyarılarının da giderek arttığını söyledi.

Bugün gözler ABD’den gelecek verilere çevrildi. Fed’in para politikasını belirleme konusunda enflasyonla birlikte en fazla dikkate aldığı işgücü verileri açıklandı. Buna göre, ABD’de tarım dışı istihdam eylülde güçlü ancak daha ılımlı artışını sürdürdü. İşsizlik oranı da gerileyerek istihdam piyasasının sıkı kalmaya devam ettiğini gösterdi. Ülkede tarım harici sektörlerde istihdam eylülde 263 bin kişi artarken, işsizlik oranı yüzde 3,5 ile yeniden 50 yılın en düşük seviyesine geriledi. Tarım dışı istihdam verisinin ardından piyasalarda hareketlilik arttı.

Yurt içinde ise eylül ayını sancılı bir şekilde geride bırakan Borsa İstanbul’da ekimin ilk haftasında yüzler güldü. Yeni ayın ilk işlem gününe rekor artışla başlayan BİST 100 endeksi, 3 haftalık düşüşün ardından ilk kez yükseldi. Endeks bu hafta yüzde 12,19 değer kazandı.

Dolar/TL bugün saat 18:00 itibarıyla 18,58 civarında işlem görüyor. Aynı dakikalarda Euro/TL 18,19’dan alıcı buluyor.

BORSA İSTANBUL

Bugün açıklanacak ABD’nin istihdam raporu öncesi oynaklığın sürmesinin beklendiğini aktaran analistler, veri gündeminde ayrıca, yurt içinde hazine nakit dengesi, yurt dışında Almanya’da sanayi üretiminin öne çıkacağını bildirdi. Analister, Fed yetkililerinin açıklamalarının da izlenmeye devam edileceğini vurgulayarak, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.340 puanın destek, 3.570 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi günü yüzde 0,39 yükselişle 3567,60 puandan tamamladı.

BİST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 13,75 puan artarken, toplam işlem hacmi 65,6 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Endeks gün içinde en düşük 3546, en yüksek 3589 puanı gördü.

KÜRESEL PİYASALAR

ABD

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasını belirleme konusunda enflasyonla birlikte en fazla dikkate aldığı verilerin önemli bir kısmı da bugün yayımlanacak. Bu kapsamda eylül ayına ilişkin tarım dışı istihdam, işsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verilerinden Banka’nın agresif adımlarının iş gücü piyasasında soğumaya yol açıp açmadığına dair sinyaller alınacak. Söz konusu verilere dair beklentiler, tarım dışı istihdam artışının 315 binden 250 bin seviyelerine gerileyeceğine, işsizlik oranının yüzde 3,7’de sabit kalacağına işaret ediyor. Veri öncesi para piyasası fiyatlamalarında, Fed’in kasım ve aralık aylarında politika faizini 75 baz puan artırmasına sırasıyla yüzde 75,9 ve yüzde 68,3 ile daha yüksek ihtimal veriliyor.

Bu gelişmelerle New York borsasında dün de satıcılı bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 1,15, S&P 500 endeksi yüzde 1,02 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,68 değer kaybetti. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yükselişini sürdürerek yüzde 3,73 seviyelerinden yüzde 3,84’e çıktı. ABD’nin endeks vadeli kontratları, yeni güne de satıcılı başladı.

New York borsası istihdam verisinin ardından düşüşle açıldı

Açılışta Dow Jones endeksi, 200 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,81 azalarak 29.685,27 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 1,01 azalışla 3.706,74 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,77 kayıpla 10.877,28 puana düştü.

Borsa haftayı pozitif tamamladı