Borsa İstanbul pozitif seyrediyor

featured
service

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalarda artan enflasyon baskısı ve merkez bankalarının parasal sıkılaştırma sürecine gireceği beklentisi önemini koruyor. Dün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde yaptığı açıklamada faiz artırım ihtimalinin ortadan kalkmadığını ancak faiz artırımına başlanması için öncelikle varlık alımlarının sonlanması gerektiğini belirtti. Avrupa tahvil piyasalarında Lagarde’ın konuşmasıyla satış baskısının arttığı görülürken, ABD’de perşembe günü açıklanacak enflasyon verilerine ilişkin tedirginlik piyasalardaki fiyatlamalarda etkili oluyor. Rusya ile Ukrayna arasında devam eden gerilim ise piyasalardaki fiyatlamalarda risk algısını artıran bir başka unsur olmayı sürdürüyor. Dün sabah saatlerinde 1908 puana kadar düşen BIST100 endeksi, öğleden sonra sanayi ve ulaştırma hisseleri öncülüğünde yükselerek, günü yüzde 2,77 değer kazancıyla 1.997,58 puandan tamamladı. Bir süredir devam eden açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugünkü seansta da uygulanacağı belirtildi.

Kur bir süredir yatay bant içerisinde hareket ederken, son günlerde hafif bir yükseliş eğilimi söz konusu. Dolar/TL saat 13:00 itibarıyla 13,64 seviyesinden, euro/TL 15,56 seviyesinden işlem görüyor

BORSA İSTANBUL

Açıklanmaya devam eden şirket bilançoları nedeniyle hisse ve sektör bazlı ayrışmalar devam ederken, bugün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, Londra’daki temaslarına ilişkin haber akışı da yatırımcıların odağında bulunuyor. Bugün yurt içinde veri gündemi sakin görünürken, yurt dışında ise ECB yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin yanı sıra ABD’de dış ticaret verileri takip edilecek.

Analistler, Ukrayna ile ilgili gelişmelerin varlık fiyatları üzerinde etkili olabileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.030 seviyesinin direnç, 1.980 puanın destek konumunda bulunduğunu söyledi.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,05 artışla 1.998,55 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 0,97 puan ve yüzde 0,05 değer kazanarak 1.998,55 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi dünkü kapanış seviyesinin hemen altından açılırken, holding endeksi de yüzde 0,02’lik sınırlı düşüş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,74’le orman, kağıt, basım, en çok kaybettiren yüzde 0,61’le bilişim oldu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,29 artışla 2.003,37 puana yükseldi.

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 5,78 puan değer kazandı.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 0,46, sanayi endeksi yüzde 0,21 ve teknoloji endeksi yüzde 0,10 değer kazanırken, hizmetler endeksi yüzde 0,40 değer kaybetti.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 48’i yükseldi, 47’si değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Türk Hava Yolları, Kardemir (D), Garanti BBVA, Yapı ve Kredi Bankası, Tüpraş oldu.

Borsa İstanbul pozitif seyrediyor