BORSA İSTANBUL, YAPTIRIM ve FAİZ KARARINA ENDEKSLENDİ

featured
service

Borsa İstanbul, hafif olumlu olarak yatay bir seyirle işlemlerini sürdürüyor…

Borsa İstanbul yatırımcıları bugünlerde iki önemli konuya endekslendi: Yaptırım kararları ve faiz artışı

TÜRKİYE’YE YAPTIRIM OLACAK MI?

Avrupa Birliği cephesinde başta Fransa ve Yunanistan Türkiye’ye yaptırım için bastırıyor… Almanya ise Türkiye lehine lobi yapıyor. 10-11 Aralık’taki toplantılar merakla bekleniyor…

ABD cephesinde, Trump, dün Savunma Sanayi Yasa Tasarısı’nı veto edeceğini ve böylece Türkiye’ye yaptırım içeren maddelerin geçersiz olacağına yönelik tweet attı. Ancak Trump’ın bu konuda yetkili olmadığına dair yorumlarda yapılıyor. Yine Ocak ayında Biden’ın koltuğa oturmasıyla Türkiye’ye yönelik S 400 ve Halkbank kartlarını nasıl oynayacağı merak ediliyor…

FAİZ ARTACAK MI?

Merkez Bankası’nın faizi belirleyen para politikaları toplantısı 24 Aralık’ta…

Enflasyonun kasım ayında %14 aşarak beklentilerin üzerine çıkmasının ardından Merkez Bankası’nın yeni bir faiz artışına gideceği beklentileri kuvvetlendi.

Fakat, salgının ekonomik aktiviteyi baskıladığı bu dönemde yeni faiz artışlarının istihdama ekonomik aktiviteye 2021’de yaratacağı olumsuz etkiler de analiz ediliyor.

Bankacılar yeni faiz artışı yapılmaması halinde dolarizasyondan dönüşün zor olduğunu, ancak daha fazla faiz artışının ekonomik büyümeye ve işsizliğe negatif etkisini vurguluyorlar.

Deutche Bank bu hafta 24 Aralık MB toplantısında; en az 100 baz puan politika faizi artışı beklediğini belirtti.

BORSA İSTANBUL, YAPTIRIM ve FAİZ KARARINA ENDEKSLENDİ