Borsalarda dipten alım için çok erken

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Ocak ayının sonlarında doğru düzeltme bölgesinin sınırına kadar gerilemişti. Wall Street endeksleri Şubat ayının başından itibarense geri dönüş işaretleri göstermeye başladı. Ancak MarketWatch’un haberine göre, Morgan Stanley Servet Danışmanlığı Birimi Baş Yatırım Stratejisti Lisa Shalett bu geri dönüş süreci için çok erken olduğu konusunda uyarıyor.

Shalett paylaştığı piyasa notunda, “Ocak ayında hisse senetlerinde zorlayıcı bir düşüş sürecinin ardından bazı yatırımcılar ‘dipten satın almaya’ ilgi gösterdiler. Bu tür hamleler bu gibi konjonktür dalgalanmaları sırasında çoğunlukla iyi çalışsa da bu ticarete tamamen girmek için henüz çok erken olduğunu düşünüyoruz” dedi.

ABD borsaları 2022 yılına istikrarsız bir giriş yaptı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 27 Ocak tarihinde S&P 500 Endeksi en son rekor seviyesinden %9,7 oranında düşerek düzeltme bölgesinin kıyısında kapanış yaptı. Aynı tarihte Nasdaq Endeksi ise rekor seviyesinin %15,7 aşağısında düzeltme bölgesindeydi. Borsalarda rekor seviyesine göre yüzde 10 ve yüzde 20 aralığında düşüş gösterilmesi düzeltme bölgesi olarak adlandırılıyor. Yüzde 20 ve üzerindeki düşüşlerse ayı piyasası olarak tanımlanıyor.

Borsalardaki söz konusu satış dalgası ABD Merkez Bankası’nın (FED) rekor seviyede yükselen enflasyon nedeniyle faiz artışı konusunda çok daha agresif bir tavır sergileyeceğinin sinyallerini vermesiyle başladı. FED’in 25-26 Ocak tarihinde gerçekleştirdiği para politikası toplantısı ise faiz artışlarına Mart ayında başlanacağı duyuruldu. 27 Ocak tarihinde ise S&P 500 Endeksi %4, Nasdaq Endeksi %5,6 oranında geriye düşmesine iki endeks de günü pozitif kapattı.

Shalett, boğa yatırımcılarının “aşırı satılmış” dip noktasını işaret eden teknik faktörlere bağlı kalmakta hızlı davrandıkları konusunda uyardı. Morgan Stanley baş stratejistine göre boğa piyasası yatırımcıları FED’in son 60 yıldaki sıkılaştırma açıklamalarının borsadaki toparlanmalar için emsal teşkil ettiğini gösteren tarihsel verilere bakarak fazla rahat davranıyorlar.

Shalett, tarihin yararlı bir rehber olabileceğini ve çoğu piyasa döngüsünün ve piyasa rejimi değişikliklerinin geçmişle benzer modeller sergilediğini kabul ediyor. Ancak baş stratejist her döngünün kendine özgü olduğu ve şu anda içerinde olduğumuz döngünün de özellikle farklı olabileceği konusunda uyardı. Shalett politika yapıcıların Kovid-19 pandemisinin etkileriyle mücadele ettiğini hatırlattı.

Borsa uzmanı piyasalardaki resmin çok karmaşık olduğu konusunda uyarıyor. Shalett, tarihin en yüksek seviyelerinde olan piyasalardaki likidite bolluğunun önünde sonunda geri çekileceğine dikkat çekti. Morgan Stanley baş stratejisti, “Bazıları FED’in daha yüksek faiz oranlarına ilişkin politika öngörülerinin tahvil piyasasına fiyatlandığını savunsa da biz aynı fikirde değiliz. Mevcut kurlar FED’in rehberliğini mevcut haliyle yansıtabilir. Ancak kurlardaki yükseliş henüz sona ermedi ve finansal koşullar tarihin en uzlaşmacı seviyesine yakın olmaya devam ediyor. Diğer merkez bankalarının eylemleri de dahil olmak üzere birden fazla birbirine bağımlı faktör FED’in politikasını etkileyebileceğinden, bu bol likiditenin artan riskleri maskeleyebileceğinden korkuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Shalett kurların yükselmesiyle ve FED bilançosunun azaltılması hakkında ayrıntılı bilgiler sunulduğunda hisse senetlerinin “yeni gerçekliği daha iyi yansıtacağını” söyledi. Borsa uzmanına göre yatırımcıların savunma odaklı varlıklara odaklanması gerekiyor. Düşük değerde nakit aşına sahip, ekonomik döngüyle uyumlu varlıkları öneren Shalett, hisse senedi toplamayı destekleyecek bir ortama hazırlanılması gerektiği konusunda uyardı.

Borsalarda dipten alım için çok erken