Depremzedeyim diye 5 yıldızlı otele yerleşmiş! Kule Apartmanı’nın müteahhidi Ömer Cihan tutuklandı

featured
service

‘Hatay’da yıkılan Kule Apartmanı’ndan onlarca kişi hayatını kaybetmiş, binanın müteahhidi Ömer Cihan kayıplara karışmıştı.

Firari müteahhidin ailesiyle Antalya’nın Manavgat ilçesine gittiği tespit edildi.

Titreyengöl turizm merkezinde bulunan 5 yıldızlı bir otelde ‘depremzede’ olarak kaldığı belirlenen Ömer Cihan gözaltına alındı.

49 yaşındaki Ömer Cihan gözaltına alındığı Antalya’da tutuklandı.,

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Cihan İnşaat firması tarafından Hatay’da yapılan Kule Apartmanı yıkıldı. Enkaz altında vefat edenler ve yaralananların yakınları, apartmanı yapan firmanın sahibi Ömer Cihan’dan şikayetçi oldu. Şikayet üzerinde Ömer Cihan hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
blank
Ailesiyle Manavgat’a gelerek, Titreyengöl turizm merkezinde bulunan 5 yıldızlı bir otelde depremzede olarak kaldığı belirlenen Ömer Cihan, İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından dün gözaltına alındı.

Manavgat Merkez Jandarma Komutanlığı’nda işlemleri tamamlanan Ömer Cihan, sağlık kontrolü ve parmak izi tespitinin ardından bugün adliyeye sevk edildi.

MÜTEAHHİT TUTUKLANDI

Manavgat’ta kaldığı otelde jandarma tarafından yakalanan Ömer Cihan verdiği ifadede, müteahhitlik yaptığı süre boyunca 3 ila 7 kat arasında 35 bina yaptığını belirtti.

Yaptığı binalardan sadece Hatay’ın Saraykent Mahallesi 358’nci sokakta bulunan Kule apartmanının yıkıldığını aktaran Cihan, “Kule Apartmanı bölge genelinde meydana gelen depremde yıkılmamış ancak meydana gelen artçı depremde yıkılmıştır. Söz konusu apartmanın çevresinde bulunan diğer apartmanlarda depremin şiddetine dayanamayarak yıkılmıştır. Bahse konu apartmanın yıkılma sebebi ise bitişiğinde bulunan diğer apartmanların deprem etkisiyle Kule apartmanına yüklenmesinden dolayı olmuştur” dedi.

blank

‘YANLIŞ BİRŞEY YAPMADIM’

Kendisinin yaptığı diğer apartmanların 2 ayrı deprem olmasına rağmen hala ayakta olduğunu anlatan şüpheli Ömer Cihan şunları söyledi:

“Ben konutu yaparken belediyeden projeye uygun ruhsat alarak yapı denetim firmasının izni ile işe başlardım. İnşaatın her alanında yapı denetim firması gerekli inceleme yaparak denetimde bulunurdu. Yanlış bir husus olduğunda inşaatı durdururlardı. Ben Kule apartmanı ve diğer inşaatlarımın yapımı sırasında yapı denetim firması gerekli incelemeyi yapmış ve inşaatların tamamı sorunsuz tamamlanmıştır. Ben kesinlikle yanlış bir şey yapmadım.”

Savcılıkta ifadesi alınan Ömer Cihan, sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.

BİLİRKİŞİ VE SAVCININ KAÇAK DEDİĞİ, BELEDİYENİN YIKMADIĞI YAPI ONLARCA KİŞİYE MEZAR OLDU

Gazeteci Bahadır Özgür, Hatay’da yıkılan Kule Apartmanındaki ihmaller zinciriyle ilgili üç avukatın verdiği hukuki mücadeleyi sosyal medya hesabından paylaştı.

Bütün usulsüzlüklere karşın ve bütün yetkililerin haberdar olmasına karşın inşaatın yapıldığına dikkat çeken Özgür, “Belediyenin yıkmadığı, bilirkişinin ve savcının kaçak dediği apartman onlarca kişiye mezar oluyor!” dedi.

İmar suçu şikayetiyle açılmış 51 davası var

Gazeteci Bahadır Özgür, Ömer Cihan hakkında imar suçu şikayetiyle 51 dava açıldığını ortaya çıkarmıştı.

İmar kanununa aykırı hareket ettiği gerekçesiyle AK Parti’li Antakya Belediyesi’ne şikayet edilmesine karşın Cihan’ın inşa ettiği bina hakkında yıkım kararının uygulanmadığı biliniyor. Bina içinde değişiklikler yaptığı da tespit edilen müteahhit hakkında birçok usulsüzlük suçlaması bulunuyor.

Özgür’ün paylaşımları şöyle:

-Antakya’daki Cihan İnşaat’ın sahibi Ömer Cihan şirketini 2011’de kurmuş. Onun yaptığı Kule Apartmanı’nda onlarca kişi enkazda kaldı. Hikayesi çok önemli. Zira imar suçlarını silsile halinde kimlerin, nasıl işlendiğinin çarpıcı bir örneği.

-Hatay Barosu’ndan üç Avukat Murat Varol, Ebru Ulaş, Görkem Ulaş müteahhit ve yıkılan binası ile ilgili verdikleri hukuk savaşının belgelerini ulaştırdılar. Anlattıklarını aynen yayınlıyorum… Binayı, İmar Kanunu’na aykırılıktan AKP’li Antakya Belediyesi’ne şikayet ediyorlar.

-Şikayette binada usulsüzlükler olduğu, mimari projeye aykırılıklar bulunduğunu belirtiliyorlar. Zabıta incelemesi de bunu teyit ediyor ve yıkım kararı alınıyor. Ama yıkım ihalesine ne hikmetse kimse girmiyor! Belediye de “yıkım gerçekleştirilemedi” diyerek dosyayı kapatıyor.

-Müteahhit hakkında savcılığa suç duyurusu yapılıyor. 6 Ekim 2022’deki davada mahkeme bina içinde değişiklikler yapıldığını belirtiyor ve ‘imar kirliliği’nden 1 yıl hapse hükmediyor. Sonra ceza iniyor iniyor ve 12 bin TL para cezasına dönüşüyor.

-İşte burada mesele başlıyor zaten. Davayı izleyen üç avukat şunu söylüyor: Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda (yukarıda solda) açıkça binanın tek parça yapıldığı, inşaattan sonra ekleme yapılmadığı görülüyor. Haliyle mimari projeye daha başından itibaren aykırı bina.

-Bu ne demek? Yapı için kullanım izni usulsüz verilmiş verilmiş. İzinlerde inşaat ve makine mühendisi, mimar, belediye imar müdürü, başkan yardımcısı, müteahhit, denetim firması imzası var. Tekrar vurgulayalım: Bilirkişi binanın başından beri yasaya aykırı yapıldığını söylüyor.

-Avukatlar mahkemenin de bilirkişi raporuna rağmen cezayı hafifletip ‘imar kirliliği’ne indirdiğini; sanık hakkında benzer suçlamalarla 51 dava açıldığını; bunların çoğunda yapı izni verenlerin aynı kişiler olduğunu belirterek, mahkeme heyetini HSYK’ya şikayet ediyor.

-Şikayetteki bir cümle çok çok önemli: 51 dava! Müteahhidimiz mahkemelerin müdavimi yani. Çoğunda ceza almış. Avukatlar inşaat izinlerine aynı isimlerin imza attığını söylüyorlar. Bir başka binasıyla ilgili davaya sunulan bilirkişi raporunda da bu isimler suçlanıyor zaten.

-Nitekim bilirkişi o binada da usulsüzlükler tespit ediyor. Dolayısıyla belediye adına izinlere imza atan başkan yardımcısı, imar ve fen müdürleri ile binanın projeye uygun olduğuna dair belge düzenleyen denetim firmasının suçlu olduğu vurgulanıyor.

-Cumhuriyet Savcısı Azmi Ustaoğlu Haziran 2021’de Antakya Bel. Bşk. Yardımcısı Mustafa Karakaplan ile diğer görevliler için soruşturma izni verilmesini talep ediyor; kaymakamlık izin veriyor. Savcının kararında bir noktanın altını çizelim.

-Sanıklar değişikliğin iznin düzenlenmesinden sonra yapıldığını iddia ediyor. Savcılık ise imar planına aykırılığın başından itibaren bulunduğunu, düzenlenen iznin yasa dışı olduğunu vurguluyor. Buna dair evraklar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne de gidiyor Peki ne oluyor?

Enkaz altında yaşamını yitirenlerin ve yaralananların yakınları, apartmanı yapan firmanın sahibi Ömer Cihan’dan şikayetçi olmuş, şikayet üzerinde Ömer Cihan hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Adıyaman’da yıkılan 6 binanın müteahhidi tutuklandı

Adıyaman’ın Besni ilçesinde deprem nedeniyle yıkılan 6 binanın müteahhidi Şükrü İşitmen de tutuklandı.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde bölgede yıkılan binalarla ilgili başlatılan soruşturmanın hızla devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, soruşturma kapsamında Besni ilçesinde yıkılan 6 binanın müteahhitliğini üstlenen ve şu ana kadar 123 kişinin ölümüne neden olduğu değerlendirilen Şükrü İşitmen hakkında gözaltı kararı verildiği, şüphelinin Mersin Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalandığı ifade edildi.

Şüpheli Besni ilçesine getirilerek adliyeye sevk edildi. İşitmen, çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

Depremzedeyim diye 5 yıldızlı otele yerleşmiş! Kule Apartmanı’nın müteahhidi Ömer Cihan tutuklandı