Enflasyon ve resesyondan koruyan yatırım stratejileri

featured
service

Borsalarda her zaman için belirsizlik dönemleri olmuştur. Ancak son birkaç yıldır borsalardaki muazzam kazançları besleyen deflasyon döngüsünün sona ermesi getiri arayan yatırımcılar için olumsuz bir ortam oluşturuyor. MarketWatch’un haberine göre piyasalarda uygulanabilecek iki strateji hisse senetlerinin tepetaklak olması potansiyeline karşı yatırımcıları korumayı vadediyor.

Söz konusu iki strateji, düzenli temettü ödemelerini hızla artıran şirketlerin hisse senetlerinin seçilmesi ve korumalı alım opsiyonu kullanarak bu temettü gelirini artırmak olarak gösteriliyor.

Servet danışmanlığı şirketi Capital Wealth Planning’in Kurucusu ve Portföy Yöneticisi Kevin Simpson 1,2 milyar dolarlık varlığı bünyesinde bulunduran Amplify CWP Gelişmiş Temettü Getirisi (DIVO) Borsa Yatırım Fonu’nu (ETF) yönetiyor. Morningstar tarafından 5 yıldız verilen fon içeriğinde 25 civarında hisse senedi bulunduruyor ve aktif olarak yönetiliyor.

Simpson fon yönetimi süreçlerinde bu iki stratejiyi nasıl kullandığını açıkladı. Borsa uzmanı temettü büyümesinin enflasyona karşı gerçek koruma yatırımı olduğunu söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de enflasyonun son 40 yılın zirvesine ulaşmasıyla birlikte yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı döngüsüne girmesine ve FED’in uygulayacağı diğer sıkılaştırma politikalarına karşı pozisyon almaya başladı. Arz krizi ve artan işçilik maliyetleri gibi şirketlerin karşı karşıya kalacağı zorluklar da bu sene kurumsal bilançoları ve dolayısıyla hisse senetleri kazançlarını olumsuz yönde etkileyecek nitelikte.

Artan temettü geliri için hisse seçimi

Simpson, ana stratejisinin kendisinin ve meslektaşlarının temettüleri hızla artırmaya devam etmesini beklenen güvenilir şirketleri seçmek olduğunu vurguladı. Yatırım uzmanı söz konusu şirketleri tercih ederken yönetim sicillerini, bilançolarını, nakit akışı büyümesini ve özkaynak getirilerini mercek altına alıyor.

Borsa uzmanı temettü büyümelerini “enflasyona karşı gerçek koruma yatırımı” olarak nitelendiriyor. Birçok yatırımcı için yüksek enflasyon yeni bir fenomen ve ABD borsalarında zor bir yatırım ortamı oluşturabilecek yüksek faiz döngüsünün henüz erken bir aşaması yaşanıyor.

Simpson fonun asıl görevinin düşük volatilite ve cazip seviyelerdeki aylık temettü rakamları sağlayarak borsaların genelinde rekabetçi bir toplam getiri elde etmek olduğunu belirtiyor. Fon volatilite seviyesini düşürmek ancak aynı zamanda hisse senetlerine katılmak isteyen uzun vadeli yatırımcılar için iyi bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Portföy yöneticisi hisse senedi tercihlerine ilişkin, “Seçtiğimiz her hisse ne kadar temettü verdiğine göre değil ne kadar büyüdüğüne göre tercih ediliyor” ifadelerine yer verdi. Temettü arayan yatırımcılar için önemli bir noktaya dikkat çeken Simpson büyük şirketlerin beş yıllık büyüme oranlarını göz önünde bulundurduğunu belirtiyor.

Korumalı alım opsiyonu

Alım opsiyonu borsalarda yatırımcıların bir menkul kıymetler varlığının opsiyon tarihi sona erene kadar belli bir fiyata satın almasına izin verir. Satış opsiyonu ise aksine bir menkul kıymetler varlığının opsiyon tarihi sona erene kadar satılmasına imkan sağlar.

Korumalı alım opsiyonu ise halihazırda sahip olunan bir menkul kıymetler varlığı ile ilgili satım opsiyonu sağlayan bir yatırım stratejisi. Söz konusu yöntem, hisse senedi yatırımcıları tarafından geliri artırmak ve aşağı yönlü koruma sağlamak için kullanılıyor.

MarketWatch’un haberinden Simpson’ın açıkladığı DIVO portföyündeki korumalı alım opsiyonuna ilişkin güncel bir örnek şu şekilde veriliyor:

31 Mart tarihinde DIVO McDonald’s hisselerinde 14 Nisan tarihinde sona erecek bir korumalı alım opsiyonuyla 260 dolarlık işlem fiyatı üzerinden satış gerçekleştirdi. Hisse senedinin fiyatı 31 Mart’ta 247,28 dolardı. Alınan prim hisse başına 55 sentti. İşlem fiyatı 31 Mart’taki kapanış fiyatından çok daha yüksek olduğu için opsiyon işlemi paranın %5’iydi.

Diğer bir deyişle McDonald’s’ın hisse fiyatı 260 doların üzerine yükselseydi Simpson muhtemelen hisseyi satmak zorunda kalacaktı. Bu stratejiyle hisse fiyatının 260 doların üzerindeki herhangi bir fiyata çıkmasından doğabilecek kârdan da vazgeçiliyor. Bu durum yatırımcılar için bir risk oluşturabilir. Ancak Simpson söz konusu opsiyonda her ne olursa olsun Hisse başına 55 sent primi elinde tutacak ve opsiyon hayata geçmeden süresi geçerse başka bir opsiyon gerçekleştirmekte de özgür olacak. Opsiyon primleri ise hisse senetlerinin gelirleriyle yakından ilişkili. (Yıllık bazda %5,80)

Simpson korumalı alım opsiyonunu piyasalardaki volatiliteyi “hasat etmek” olarak adlandırıyor. Opsiyon yatırımlarından cazip bir getiri alabilmek için piyasalarda volatilitenin yüksek olması gerekiyor. Simpson opsiyon yatırımlarını ancak yıllık getirilerde en az %2 ila %3 arasında bir rakam yakalaması halinde değerlendirebileceğini belirtiyor.

Enflasyon ve resesyondan koruyan yatırım stratejileri