FAİZ ARTTIRIMI NEDEN KRİTİK? FAİZ KARARINDAN SONRA DOLAR YÜKSELİR Mİ?

featured
service

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasına yol açan başkan değişikliği sonrasında yapılacak ilk toplantı. Eski Başkan Murat Uysal, Merkez Bankası politika faizini yüzde 24’te almış, yüzde 8.25’e kadar indirmişti. Onun döneminde TL’yi “savunmak” için 100 milyar dolardan fazla döviz satışı yapıldı; Merkez Bankası rezervleri Swap (para takası) ile başka bankalardan ödünç alınanlar hariç, eksi 50 milyar dolara kadar düştü… Yeni başkan Naci Ağbal’ın daha sıkı bir para politikası uygulayacağı varsayılıyor. Bu beklentiyle TL değer kazandı, dolar 8.50’den 7.63’e kadar geriledi. Beklentinin gerçeğe dönmesi için Merkez Bankası’nın bugün politika faizini kallavi oranda artırması gerek.

10.25 + 475 = Faizin yüzde 15’e yükseltilmesi bekleniyor…

Neden 200, 300 puan değil, 475 puan?

Çünkü piyasa, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti gibi arka yolların değil politika faizinin kullanılmasını istiyor. Buna “sadeleşme” adı veriliyor. Sadeleşme için politika faizinin, Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti seviyesine yükseltilmesi gerek. Bunun için de 475 puanlık artırım lazım.

Dolar yükselmeye devam eder mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizin bütün kötülüklerin anası olduğu konusundaki görüşü ortadayken Merkez Bankası sıkı para politikasını çok uzun süre sürdüremez. Çünkü yüksek faiz, ekonominin fren yapması demek. Ekonomik yavaşlama da AKP’nin seçmen tabanındaki erimenin sürmesi demek. Bence ortada vadede Merkez Bankası düşük faiz politikasına geri döner. Dolar da yine yükselir. ” (Barış Soydan/t24.com)

FAİZ ARTTIRIMI NEDEN KRİTİK? FAİZ KARARINDAN SONRA DOLAR YÜKSELİR Mİ?