Geçen Haftanın En Çok Kazandıran Hisseleri

featured
service

Öte yandan küresel borsalarda dünkü ve bugünkü düşüşün en önemli nedeni merkez bankalarının enflasyonu önceleyen kararları ve sözlü yönlendirmeleri sonrasında piyasalarda artacak olan “stagflasyon riskinin” şimdiden fiyatlanıyor olması. Yine Çin’de artan vaka sayıları da başta Asya piyasalarını baskılayan önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

Bugün küresel piyasalara ilişkin teknik göstergeler daha fazla düşüş yaşanabileceğine ilişkin işaretler sunuyor. Şimdi herkesin en çok merak ettiği soru şu, savaşın gölgesinde ve merkez bankaları faiz kararları arifesinde yaşanacak düşüşler Mart 2020’deki gibi mi olur mu? Şunu belirtmeliyim ki bugünkü teknik göstergeler ile Mart 2020 teknik göstergeleri arasında bazı benzerlikler var. Ama buna rağmen farklılıklar da yok değil. Bu nedenle Mart 2020 benzerliğine rağmen kısa vadede küresel piyasalarda ayıların galibiyeti daha olası gibi görünüyor. Ama yine de büyük resme baktığımızda savaş, enflasyon rüzgârları, zayıf teknik göstergeler ve yakın vadede iyi bir kazanç hikâyesinin olmaması kısa vadede küresel borsalarda volatilitenin hayli yüksek olacağına işaret ediyor.

NASDAQ Composite

Geçtiğimiz haftayı ABD endeksleri genel olarak %3 değer kaybıyla kapadı. Risk iştahının önemli bir göstergesi olan NASDAQ geçtiğimiz hafta %3,53 kayıpla sene başından bu yana olan kaybını da %18,4’e taşıdı. Dün ise endekste %2’lik bir kayıp vardı. Fed kararı öncesi NASDAQ için tüm teknik göstergeler olumsuz ve zayıf bir performansa işaret ediyor. Şubat ayında 50 günlük ve 200 günlük hareketli ortalamalar arasında bir hayli zorlu geçiren NASDAQ için bugün zor bir gün olacak, yeni keskin bir düşüşün başladığı bir gün olabilir. 13.110 altına düşüşler satış baskısını artırabilir. 12.230 altı seviyelerde düşüşler hız kazanacaktır.

DAX

Avrupa borsaları ise savaş nedeniyle dalgalı seyretmeye devam etti. Geçen haftanın sonuna doğru gelen ECB faiz kararı ve savaşla ilgili ılımlı haberlerin de etkisiyle Avrupa borsalarında %3’ün üzerinde bir değer kazancı söz konusuydu. Geçen hafta da yoğun satışların hâkim olduğu DAX’ta da alt ana desteğin 12.500 puan civarında olduğu görülüyor. Teknik sinyallere bakıldığında düşüş trendinin kırılıp yükselişe geçebilmenin mümkün olup olmadığı şu an için çok açık değil. Endeks dün hem teknik hem de psikolojik olarak önemli olan seviye olan 14.000’ini test etti ancak bu seviye üzerinde tutunamadı. Endekste aşağı yönlü gidiş hâlâ bozulabilmiş değil. 14.000 – 14.115 bölgesi oldukça güçlü direnç bölgesi. Yukarı yönlü gidiş için 15.500 – 14.751 bölgesindeki tüm hareketli ortalamaların kırılması gerekiyor. 14.980 fiyatlamalar görülmedikçe endekste bir rahatlama söz konusu olmayacaktır. Kısa ve orta vadede aşağı yönlü eğilimler devam etmektedir.

blank

BIST 100

Sene başından bu yana %12,43’lük kazanç elde eden BIST 100, Mart başından bu yana küresel borsalardan pozitif ayrışarak %7,31’lik performansı ile Umman borsasından sonra dünyada en fazla yükselen ikinci borsa oldu. Endeks geçen hafta küresel piyasalardaki sert hareketlere rağmen haftayı %3,17’lik kazançla 2053 seviyesinden, dün de Rusya-Ukrayna işgali ile ilgili piyasalara iyimserliğin hâkim olmasıyla %1,69’luk yükselişiyle 2088,48 puandan kapanış yaptı. Özellikle Mart sonrası endeks üzerinde ağırlıklı olarak yurt içi dinamiklerin etkili olması pozitif ayrışmayı sağlayan unsur. Bugün de endeks küresel borsalardaki düşüş eğilimine rağmen yataya yakın %0,3’lük bir kayıpla hareket ediyor.

Geçtiğimiz hafta 2065 seviyesini aşmakta zorlanan endeks, Pazartesi bu direnci kırdı. Bu seviye üstü yerleşme sağlayabilirse 2100 seviyesine yönelik yükselişler hız kazanabilir. 2060 üstü tutunamayan endekste 2005 destek seviyesine doğru geri çekilmeler görülecektir. 2005 üstü seviyeler pozisyon artırımı için uygun olabilir. 2000 seviyesi bu hafta zarar kes seviyesi olarak belirlenebilir, 2000 üstü seviyelerde görünüm pozitif.

 

 

BIST 30

Sene başından bu yana %15,88’lik ve Mart başından bu yana 15.88’lik kazanç sağlayan BIST 30 geçtiğimiz haftayı da %2,9’luk getiri sağladı. Endeks BIST 100 gibi bugünkü küresel güçlü satış baskısına rağmen %0,3’lük kayıpta. Endekste geçen hafta düşen trendin kırılması ve kısa vadeli satış baskısının ortadan kalkmasına rağmen yükseliş eğiliminin sınırlı olduğu görülüyor. 2300 seviyesi önemli destek seviyesi. Dirençlerin kırılmış olmasına rağmen güçlü yükselişin görülememesi endekste kısa vadede güçlü bir biçimde yatay harekete işaret ediyor.

Geçen Haftanın En Çok Kazandıran Hisseleri