İstanbul polisinin yakaladığı uluslararası uyuşturucu baronu Urfi Çetinkaya’nın sırrı…

featured
service

Patronlar Dünyasında yer alan habere göre Baba Urfi Çetinkaya, kırmızı bültenle aranan uluslararası uyuşturucu baronu, oğlu Rüstem Çetinkaya ise iş dünyasında başarı merdivenlerini hızla tırmanan bir iş insanı, aynı zamanda İstanbul Maden İhracatçılarının şu anki başkanı…

BİR BABA VE OĞLUNUN ÖYKÜSÜ

Dün akşam saatlerinde ajanslara düşen haber, 24 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Urfi Çetinkaya’nın İstanbul Narkotik Polisi tarafından Sarıyer’de yakalandığını söylüyordu.

Urfi Çetinkaya ismi ise ardında bambaşka bir öyküyü barındırıyordu.

Bir baba ve oğlunun öyküsünü…

TOMBALACILIKTAN BARONLUĞA

Urfi Çetinkaya’nın polis kayıtlarına giren ilk kriminal vakası, 4 Nisan 1977’de yakalandığında, sigara kaçakçılığı ile suçlanması oldu.

Oysa ki,

Doğup büyüdüğü Malatya’nın Pötürge İlçesi’nden İstanbul’a geldiğinde 16 yaşındaydı. Tombalacılık yaparak hayatını kazanıyordu. Aradan geçen zamanda işi büyüttü, sigara kaçakçılığı işine girdi.

12 Eylül askeri müdahalesinde adı, “arananlar” listesindeydi. Çok kaçamadı, 9 Aralık 1980’de silah, mermi ve gümrük kaçakçılığı suçlaması ile yakalandı. Tahliye oldu, bir yıl sonra adam yaralamaktan tutuklandı.

Cezaevinden çıktıktan sonra uyuşturucu işine girdi. Büyük oynuyordu. Hemşehrisi olan Cemal ve Kemal Sarıtaş kardeşlerle tanışmış, uyuşturucu işine girmişti. Kısa sürede piyasada söz sahibi oldu. Sadece Türk polisinin değil başta İspanya olmak üzere Avrupa’nın ve ABD uyuşturucu ile mücadele birimi DEA’nın da hedefiydi.

ÇATIŞMADA VURULDU

Hayatındaki en büyük kırılma, 18 Mayıs 1988’de Etiler’de yaşandı. Polisin “dur” ihtarına uymayarak kaçmaya çalışırken vuruldu. Belinden aldığı kurşun yarası onu tekerlekli sandalyeye mahkum etti. Buna rağmen uyuşturucu dünyasında her geçen yıl daha da büyüdü. Adeta tüm ülkelerin narkotik birimleri Urfi Çetinkaya’nın peşindeydi. O ise işlerini tıkır tıkır yürütüyordu.

ASALA’nın Türkiye’deki finansörü ve uyuşturucu kaçakçısı Varujan Kumdagezer’in öldürülmesi olayına da adı karıştı. Ancak bu iddia hiç ispatlanamadı.

Silivri’de bir çiftlik evine 1989 Temmuz’un da düzenlenen operasyonun hedefinde yine Urfi Çetinkaya vardı. Üç kilo 415 gram morfinle yakalandı, tutuklandı, 6 ay sonra tahliye oldu. 1991’de İspanya’da yakalanan 46 kilo eroinin sahibi olduğu gerekçesi ile yakalandı, İstanbul DGM’de ifade verdikten sonra serbest kaldı.

KÜÇÜK OĞLU İNTİHAR ETTİ

1993’te ise hayatının en büyük darbesini aldı. Yeşilyurt’taki evinde oğlu Örfi Çetinkaya kendini asarak intihar etti. Oğlu Örfi’nin ölümü onun için büyük bir yıkımdı.

Her yakalanışında inanılmaz bir şekilde serbest kalan Urfi Çetinkaya, bir dönem saygın bir iş insanı kimliğine büründü. Oğlunun adına okullar yaptırdı. 1999 depremi sonrası Sakarya ve Kocaeli’de prefabrik evler bağışladı. Deprem konutlarının temelini dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın attı.

Urfi Çetinkaya, 2000 yılında Matador adı verilen operasyonla yakalandı, cezaevine kondu. 2003’te tahliye edildi. Serbest kaldıktan sonra işine devam etti. Son Tango verilen operasyonla tekrar tutuklandı. Bu kez de 2012’te sağlık sebepleri ile cezaevinden tahliye edildi.

ZİNDAŞTİ İLE DE ORTAKLIK İDDİASI

Urfi Çetinkaya’nın ismi son yıllarda İranlı uyuşturucu kaçakçısı Naci Zindaşti ile de yan yana geldi. Ortak oldukları, yurt dışına gönderilen ve yakalanan 5 ton eroinin 2 ton 200 kilosunun Urfi Çetinkaya’ya ait olduğu öne sürüldü. FETÖ’cü firari savcı Zekeriya Öz’e Urfi Çetinkaya ve Naci Zindaşti tarafından rüşvet verildiği iddiaları da dava dosyalarına girdi.

DÜN YAKALANDI

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün dün akşam saatlerinde ajanslara düşen son dakika açıklamasında, Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı ve İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü’nün çalışmaları sonunda Sarıyer’de bir adrese düzenlenen operasyonda, hakkında 24 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Urfi Çetinkaya’nın yakalandığı duyuruldu. Urfi Çetinkaya için yolun sonu gelmişti.

MADALYONUN DİĞER YÜZÜ:

Suç dünyasının içindeki Urfi Çetinkaya’nın evladı Rüstem Çetinkaya ise başka bir hayatın içindeydi. 1977 doğumlu Rüstem Çetinkaya, İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler bitirdi. Okulu bitirdiği 1998’de, henüz 21 yaşındayken Temmer Mermer firmasını kurdu. Çok genç yaşta kendi işini kuran ve patron olan Rüstem Çetinkaya 2006-2008 arası İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nde (İMİB) yönetim kurulu üyeliği yaptı. 2014’ten bu yana ise İMİB Başkan yardımcılığı görevini yürüttü. 2022’de ise İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin başkanı seçildi. Baba Urfi Çetinkaya, arandığı dönemde “kaçak” bir hayat sürerken oğlu Rüstem Çetinkaya ise iş insanı ve İMİB Başkanı kimliği ile gözönünde ve gazetelerin ekonomi sayfalarının manşetlerinde sıkça boy gösteriyordu.

İstanbul polisinin yakaladığı uluslararası uyuşturucu baronu Urfi Çetinkaya’nın sırrı…