İstanbul’un göbeğinde kara para aklayıp uluslararası suç örgütünü yönetti!

featured
service

Uluslararası suç örgütü Comanchero operasyonunda 4 gün önce gözaltına alınan, aralarında suç örgütü lideri Hakan Ayık’ın da bulunduğu 18 kişi tutuklanırken tutuklananlara Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve Suç işlemek amacıyla kurulan örgütüne üye olma, Malvarlığı değerlerinin gayri meşru kaynağını gizlemek, Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal etme suçlamaları yöneltildi. Ayrıca yürütülen soruşturma kapsamında 55 şüpheliye ait 4 milyar 500 milyon liralık banka hesaplarına, kiralık kasalara, taşınmazlara, araçlara ve şirket ortaklık paylarına el konuldu.

Avustralya’nın uyuşturucu ve fuhuş gibi organize suçlardan kırmızı bültenle aradığı, 2010 yılında Kuzey Kıbrıs’ta yakalandıktan sonra kefaletle serbest bırakılmasının ardından kaçan Hakan Ayık’ın soyadını Reis olarak değiştirip Türkiye’de yaşadığı, İstanbul’da Şişli’nin göbeğinde otel işletip uyuşturucu kartelini buradan yönettiğine ilişkin haberler bu yılın başında gündeme gelmişti.

İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın 4 gün önce operasyonla ilgili paylaşımına göre, Avustralya merkezli küresel çapta faaliyet gösteren Comanchero sınır aşan silahlı organize suç örgütünün elebaşı Mick Hawi 2018 yılında öldürüldü. Mark Douglas Buddle’ın elebaşılığında faaliyetine devam eden suç örgütünün, uluslararası boyutta uyuşturucu ticareti, adam öldürme, silahlı yağma, kundaklama, adam kaçırma, suçtan elde edilen malvarlığı değerlerini aklama suçlarını işlemeye devam ettiği belirlendi.

MASAK raporları doğrultusunda 55 zanlıya ait yaklaşık 4,5 milyar lira değerindeki malvarlıklarına (Banka hesapları, taşınmazlar, araçlar ve 22 şirkete ait ortaklık payları) İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği kararı ile el konulurken operasyon sonucunda, ABD ve Avustralya makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Hakan Ayık, Yeni Zelanda makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Duax Hohepa Ngakuru, Avustralya makamlarınca çıkarılan kırmızı bültenle aranan Hakan Arif Tavukçu, ABD makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Barış Tükel ve Erkan Yusuf Doğan, mavi bültenle aranan Jimmy Avaijan, Sibel Arif, Alp Öztürk ile birlikte kara para aklama faaliyetlerine iştirak ve yardım eden 37 şüpheli yakalandı.

İstanbul’un göbeğindeki otelden çete yönetti

1979 Avustralya doğumlu olan, uyuşturucu ticareti, fuhuş ve organize suçlardan Avustralya makamlarınca kırmızı bültenle aranırken 2010 yılında Kuzey Kıbrıs’ta yakalandıktan sonra kefaletle serbest bırakılmasının ardından ortadan kaybolan Hakan Ayık’ın sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar onun Türkiye’de lüks içinde yaşadığını ortaya koyuyordu. BirGün’den Bahadır Özgür 21 Ocak 2023 tarihinde yazdığı Şişli’nin göbeğinde kartel üssü! başlıklı yazısında Comanchero adlı çetenin liderlerinin Türkiye’yi mesken tuttuğunu ve Şişli’deki bir otelin, çetenin adeta üssü haline geldiğini aktarmıştı.

Alaçatı’da otele ortak oldu, İstanbul’da şirket kurup otel işletti

Sosyal medya tutkusuyla yaptığı paylaşımlarının sonucu FBI’ın takibine takılan ve Avustralya ile ABD tarafından aranmakta olan Hakan Ayık’ın Türkiye’de neler yaptığına ilişkin ise yazıda şöyle deniliyordu:

”Hakan Ayık 2015 yılında otelcilik işine merak sardı. Önce Biblos Alaçatı Resort Otel İnşaat ve Turizm şirketine yarı yarıya ortak oldu. Üç yıl sonra hisseleri devretti ve 2018 yılında İstanbul’da Apex World Turizm Otelcilik Gıda Teknoloji şirketini kurdu. Ardından Esentepe Atom Sokak No 26 Şişli adresinde faaliyette olan Kings Cross Otel isimli tesisi işletmeye başladı. Şirket, hemen arka sokakta otel ile yan yana bulunuyor. 2021 yılında ise Avustralya vatandaşlığını bıraktı ve soyadını Reis olarak değiştirdi. Ayık, Avustralya’da uzun yıllar yürüttüğü suç faaliyetleri nedeniyle, ABD’de ise kokain ticareti davası nedeniyle aranıyor. Türkiye’de herhangi bir araması olup olmadığını bilmiyoruz. Dünyanın iki ucundaki görevliler sosyal medyadan iz sürüp suçluları bulurken, Türkiye’de, İstanbul’un ortasındaki bir otelin kartel üssüne dönmesini kimse fark etmemiş anlaşılan!”

İstanbul’un göbeğinde kara para aklayıp uluslararası suç örgütünü yönetti!