Kiracılar bu kez gerçekten yandı: Yüzde 300 zam. Ev sahibi ile kiracı arasındaki davalar patladı

featured
service

Kira bedellerinde yaşanan fahiş yükselişin ardından pek çok konut sahibi, 5 seneyi dolduran kiracına kira tespit davası açmaya başladı. Kiranın yeniden belirlenmesini isteyen mülk sahipleri, dava dilekçelerine istedikleri rakamı da ekliyor.

Fahiş şekilde yükselen kira bedelleri sebebiyle ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları hiç gündemden düşmüyor. Kimi ev sahipleri, evi daha yüksek fiyatla kiraya vermek için tahliye davası açarken; kimi de yasal zam oranının yetersiz kaldığını düşünerek 5 yılı dolduran kiracısı için ‘Kira tespit davası’ açma yoluna gidiyor. Mülk saibi bu davayla ‘kira bedeli düşük kaldı, yeniden belirlensin’ diyor.

Geçmişte bu tip davalarda ev sahipleri genellikle yüzde 50-100 arasında zam ister, yani 5 bin TL olan kiranın 8 bin veya 10 bin TL olmasını talep ederdi. Ancak şu an işler çok değişti. Ev sahiplerinin zam talepleri dudak uçuklatıyor.

Bugünlerde açılan kira tespit davaları duyanları  şok ediyor. Yeni kiralar için istenen rakamlar rekor seviyeye çıktı. Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre; ava dilekçelerinde; ‘günümüzün ekonomik şartları, Döviz Kurları ve enflasyondaki önemli yükseliş, paranın alım gücünün düşmesi ve ülkemizdeki sosyo-ekonomik gelişmeler’ gibi nedenler sıralanıyor; daha sonra yüzde 300’e ulaşan zamla yeni kira rakamının belirlenmesi talep ediliyor.

Kiracılar bu kez gerçekten yandı: Yüzde 300 zam. Ev sahibi ile kiracı arasındaki davalar patladı