Küçük yatırımcı nakit varlıklara kaçtı

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yıl finansal piyasalarda görülen acımasız satış dalgası yatırımcıların trilyonlarca dolarlık zarar etmesine neden oldu. Perakende yatırımcılar düşüşlerin ardından riskli varlıklara olan taleplerinden vazgeçti ve yatırımlarını nakit varlıklara odakladı.

Financial Times’ın haberinde yer alan Investment Company Institute raporuna göre 2022’nin başından bu yana perakende para piyasası fonlarına yaklaşık 140 milyar dolar aktı ve fonların büyüklüğünü 1,55 trilyon dolara çıkardı. Sadece son üç haftada para piyasası fonlarına yeni para girişi 36 milyar dolardı.

Nakit yatırımlarına dönüş bu yıl ABD hisse senedi piyasalarında dev satış dalgası nedeniyle yaklaşık 15 trilyon doların silinmesinin ardından geldi. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi geçen ay 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana en uzun süren çeyrek kayıp serisini kapattı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel borsalardaki bu düşüş trendi yükselen enflasyon nedeniyle ABD Merkez Bankası’nın (FED) ve diğer küresel merkez bankalarının faizleri artırmasının ardından gerçekleşti. Yüksek faizlerin tetiklediği borçlanma maliyetleri piyasaların karışmasına yol açtı. Yüksek enflasyonsa tüketici güveninin olumsuz etkilenmesine sebep oldu.

Varlık yönetimi firması PGIM’ın Sabit Gelir Birimi Para Piyasası İşletmesi Başkanı Joe D’Angelo konuyla ilgili açıklamasında, “Herkesin yandığı yıllardan biri oldu ve gerçekten yeni bir şeylere başlamak istemeyeceğiniz bir ortam var” ifadelerine yer verdi.

FED’in mart ayında faiz oranlarını yükseltmeye başlamasından bu yana para piyasası fonlarının getirileri istikrarlı bir şekilde artması yatırımcıları cezbetti. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de JPMorgan Chase ve Bank of America gibi büyük bankaların mevduat hesaplarındaki faiz oranının sıfıra yakın kalmasıydı.

Fidelity’nin 240 milyar dolarlık para piyasası fonu şu anda kabaca yüzde 2,6 getiri sağlıyor. Vanguard’ın 218 milyar dolarlık para piyasası fonunun getirisi bu ay yüzde 2,83’e yükseldi. Sektörü takip eden Crane Data verilerine göre, işletilen en büyük 100 para piyasası fonundan oluşan bir endeks, getirilerin yılın başında yüzde 0,02’den ortalama yüzde 2,77’ye yükseldiğini gösteriyor.

Interactive Brokers Baş Stratejisti Seve Sosnick, para piyasası fonları için açıklamasında “Bireyler uzun zamandır ilk kez bir miktar getiri sağlayabiliyor. Yıllardır hisse senetlerinin ‘alternatif yok’ diye duyuyorduk ama şimdi bir alternatif var” ifadelerine yer verdi.

Hem hisse senedi hem de tahvil piyasalarındaki kırılma gerçekleşmesini bekleyen perakende yatırımcılar giderek daha fazla büyük varlık yöneticilerinin stratejilerine katılır hale geldi. Yatırımcı dünyasının yakından takip ettiği Bank of America anketinin bu haftaki raporunda varlık yöneticilerinin ekim ayında portföylerinin %6,3’ünü nakit varlıklarda tuttuğu görüldü. Bu Nisan 2001’den bu yana en yüksek oranı işaret ediyor.

Birçok yatırımcı nakit varlıklara sığınsa da kurumsal para piyasası fonları yine de FED’in faiz oranlarını yükseltmesiyle birlikte 87,4 milyar dolarlık aşınma payından etkilendi. 2022 boyunca fonlardan çıkış 250 milyar doların üzerindeydi.

Para çekme işlemleri, kısmen, pandemiyi atlatmak için biriktirdikleri nakit birikimini harcayan şirketler tarafından yönlendirildi. Goldman Sachs analistleri geçen ay hem büyük sermayeli şirketler hem de daha riskli, ‘çürük’ sermaye dereceli işletmeler için “nakit bakiyelerinin pandemi öncesi normlara geri döndüğünü” söyledi.

Varlık yönetimi firması Western Asset Management’ın Likidite Dağıtımı Başkanı Matt Jones, “Kurumsal şirketlerdeki nakit borç ödemek, işletmelere yatırım yapmak için kullanıldı ve yükselen enflasyonla her şey daha pahalıya mal oldu. Bir işletmeyi yönetmenin maliyetleri eskiden olduğundan daha yüksek hale geldi” ifadelerine yer veriyor.

Küçük yatırımcı nakit varlıklara kaçtı