Petrol fiyatları düşünce borsalara bahar geldi

featured
service


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ve Avrupa borsaları Çarşamba günü güçlü bir toparlanmayla son dönemdeki düşüş serisini kırdı. Yatırımcılar enerji fiyatlarındaki düşüşü ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında Avrupa Birliği liderlerinin işgalin ekonomik etkilerini sınırlamak için harekete geçeceği beklentilerini değerlendirdi.

Risk iştahındaki toparlanma, New York Borsası’nda S&P 500 Endeksi’nin yüzde 2,6 oranında yükselerek Haziran 2020’den bu yana en yüksek günlük performansını yakalamasını sağladı. ABD’nin teknoloji endeksi Nasdaq ise yüzde 3,6 oranında sıçradı.

Borsalardaki iyimserlik havası Avrupa’da da benzeri şekilde güçlü günlük performansları tetikledi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Kıta Avrupası genelindeki STOXX 600 Endeksi yüzde 4,7 sıçrayarak Mart 2020’den bu yana en iyi günlük performansına ulaştı. Almanya’nın DAX Endeksi ve Fransa’nın CAC 40 Endeksi yüzde 7’nin üzerinde yükseldi.

Ukrayna’daki savaşın etkilerinin geniş çaplı olarak yayılacağı endişeleri son günlerde piyasalara büyük bir darbe vurmuştu. Rusya’ya yönelik yaptırımların artması ve yükselen emtia fiyatları Avrupa’da resesyona girileceği korkularına sebep olmuş ve endeksler dört seans boyunca üst üste düşmüştü.

Ancak yatırımcı duyarlılığı Avrupa liderlerinin Rus enerji bağımlılığını azaltmanın yollarını tartışacağı ve yeni bir büyüme ve yatırım modeli tartışacağı Perşembe günü yapılacak AB zirvesi öncesinde değişti.

Financial Times’In haberine göre varlık yönetimi firması Carmignac’ın Yatırım Komitesi Üyesi Gergely Majoros, “Avrupa’nın büyük bir şey yapacağına dair beklentiler var” ifadelerine yer verdi. “Neye karar verileceğini bilmiyoruz” diye konuşan Majoros, AB liderlerinin birlikte bir cevap vermeyi “tartışmasının” bile borsalar için “destekleyici” olduğuna dikkat çekti.

Borsa yatırım fonu sağlayıcısı WisdomTree’nin Araştırma Direktörü Aneeka Gupta, Avrupa’da bir resesyondan kaçınma umutlarının “küresel hisse senetleri piyasalarında bir tür riskli yatırım ortamının yenilenmesinde gerçekten yardımcı olduğunu” söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen ayın sonlarında Ukrayna’ya asker göndermesinden bu yana dolar karşısında istikrarlı bir şekilde zayıflayan euro, yüzde 1,5 artışla 1,11 dolara kadar yükseldi. Euro Perşembe günü itibariyle ise 0,90 dolardan işlem görüyor.

Son belirsizlik nedeniyle güçlenen güvenli liman varlıkları da getirilerinin bir kısmını eritti. ABD Doları’nın diğer altı büyük para birimine karşı konumunu ölçen dolar endeksi geçtiğimiz gün yüzde 1,1 düştü. Altının onsu ise Çarşamba günü yüzde 2,9 değer kaybederek 1.993 dolara geriledi. Altındaki düşüşler yeni günde de etkisini hissettiriyor. Perşembe günü itibariyle %0,65 oranında düşen altının ons fiyatı 1.977 dolar civarında işlem görüyor

Analistler, gün içerisinde para politikası toplantısını gerçekleştirecek olan Avrupa Merkez Bankası’nın iki yıl önce korona virüsün yarattığı mali şoklara karşı koymak için uygulamaya koyduğu acil durum teşvik tedbirlerini geri çekme planlarını erteleyebileceğini düşünüyor.

Ancak Euro Bölgesi devlet tahvilleri fiyatlarındaki düşüş bloğun en güçlü ülkelerinin AB’deki ek borçlanmaları finanse ettiği yönündeki spekülasyonları yansıttı. Almanya’nın 10 yıllık devlet tahvili fiyatları düştü getirileri ise yüzde 0,1 puan artarak yüzde 0,20’ye yükseldi.

Dünya genelinde borçlanma maliyetleri için genel bir gösterge olarak kabul edilen 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 0,06 puan artarak yüzde 1,93’e ulaştı.

Rusya yaptırımlarının ardından enerji arzının düşeceği yönündeki endişeler sebebiyle son haftalarda yükselişe geçen enerji fiyatlarında da düşüş gözlemlendi. Avrupa’nın toptan doğalgaz fiyatı ile bağlantılı vadeli işlemler çeyrek yüzdelik puandan fazla düşerek megavat saat başına 148 Euroya geriledi. Bir yıl öncesinde ise bu sözleşmeler yaklaşık 16 eurodan işlem görüyordu.

Uluslararası petrol göstergesi olan Brent ham petrolün varili yüzde 13 düşüşle 111 dolara geriledi. Düşüşler Birleşik Arap Emirlikleri’nin OPEC üyelerini petrol üretimini artırmaya çağıracağını söylemesinin ardından gerçekleşti. Yüzde 13’lük düşüş Nisan 2020’den bu yana kaydedilen en büyük bir günlük değer kaybını gösteriyor.

Petrol fiyatları düşünce borsalara bahar geldi