Rusya’dan yurt dışına tatile gitmek lüks haline geliyor

Rusların özellikle sonbahar ayında bir önceki yıla göre daha çok yurt dışı tatil yapacağını göstermektedir. İstanbul da sonbahar ayında en popüler destinasyonu konumunda bulunmaktadır.

featured
service

Rusya’nın cari fazlasındaki düşüş ile birlikte yüzde 40 devalüasyona uğrayan rublenin geçen hafta yaşamış olduğu değer kaybı gözleri bir kez daha turizme çevirdi. 

ATOR Başkan Yardımcısı Artur Muradyan, geçen hafta “Dolar ve Euro çok hızlı şekilde artarken, Rusya’dan yurt dışına tatile gitmek artık lüks haline gelmekte” açıklamasını yapmıştı. Giderek artan faiz oranlarıyla birlikte ve rublenin değer kaybı, Rusların yurt dışında tatil yapma isteklerini daha çok kamçılamış olarak görünüyor.

Rusya’nın ulusal havayolu şirketi Aerofl ot, İstanbul’a gerçekleştirdiği doğrudan uçuşları kış ayında devam edeceği yönünde bildirirken yine Aerofl ot’un indirimli markası Rossiya da Soçi’den İstanbul, Dalaman ve Antalya seferlerine 14 Ağustos itibariyle yeniden başladı. 

Rusya Turizm Birliği Başkan Yardımcısı Dmitriy Gorin, bu yıl içinde toplam 2,5 milyon turistin de Türkiye’ye geldiğini ve yıl sonu da bu sayının da toplam 5 milyona doğru ulaşması beklendiğini söyledi.

YILIN KALANINDA YOĞUN İLGİ DEVAM EDER

Ruslar azalmayan, hatta giderek daha çok artan yoğun ilgisini Türkiye’deki sektör temsilcileri doğruluyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Yılın geriye kalan dönemi Rusya’dan yoğun ilginin devam etmesini bekliyoruz. Türk turizminde artık Rusya dan vazgeçilmez bir kaynak olarak da pazar olmanın yanı sıra Rus misafirlerimiz için de Türkiye de en önemli turizm destinasyonu olmayı devam ettirecek.”

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Erkan Yağcı Antalya’nın bu yıl da Rusya pazarında 2019 yılında yüzde 50’sine ulaşacağını söyledi ve bundan sonra artık krizsiz bir turizm olmayacağını, daha çok risklerin ve krizlerin olacağı bir sektör haline gelmesini beklediğini söyleyen Yağcı “Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaşının yaratmış olduğu jeopolitik sıkıntı ve ekonomik zorlukların özellikle Rusya’nın kendi ekonomisine daha çok etkisi oldu. Geçen yıla göre de dolar ve Euro karşısında yüzde 60-70 olarak değer kaybeden bir ruble var. Fiyatları aynı olarak bıraksak bile rublenin değer kaybından dolayı tatil fiyatları da yüzde 60-70 olarak artmış oluyor. Son 6-7 yıl içinde 4-5 kriz yaşadı turizm sektörü. Bu sebeple sektöre yeni yüklerin üzerine gelmemesi gerek.”

TÜRKİYE 2024 REZERVASYONLARINDA İKİNCİ SIRADA

Rusya’da sonbahar ayında ise erken rezervasyonlarında yurtdışı rezervasyonların payı da yüzde 9 artarak yüzde 44,8 olarak gerçekleşmiş oldu. İstanbul, yurtdışındaki en popüler destinasyon olmaya devam ederken. Otel rezervasyonların yüzde 7,3’ü İstanbul’a yapılmaktadır.

ANEX Tour, Pegas Touristik gibi tur şirketleri, Rusya’da önümüzdeki yıl için erken rezervasyon taleplerinin geldiğini söyledi. Rus turistlerin odaklanmış olduğu destinasyonlar ve oteller olmak üzere indirim sağlayıp satışlarını erken tutanlar oldu. En çok erken rezervasyon yapılan ülkeler arasında sırasıyla, Tayland başta olmak üzere hemen peşinden, Türkiye, Mısır, BAE, Sri Lanka ve Küba geldi.

Rusya’dan yurt dışına tatile gitmek lüks haline geliyor