Asya borsaları yeni haftada pozitif

featured
service

Asya-Pasifik’teki hisseler, Çin fabrika faaliyetinin beklentileri karşılamaması ve piyasaların bu hafta yapılacak Fed toplantısını beklemesi nedeniyle pazartesi günü çoğunlukla yükseldi.

Hong Kong’un Hang Seng endeksi Macao’ya seyahat eden Çinli sakinler için bir e-vize sistemi haberinin ardından oyun hisseleri toparlanırken yüzde 0,89 arttı. Çin anakarasında Shenzhen Bileşeni yüzde 0.654 kazandı.

Nikkei 225 yüzde 1.68 yükseldi ve Topix yüzde 1.41 değer kazandı. Güney Kore’nin Kospi’si yaklaşık yüzde 1 ve Kosdaq yüzde 1.02 yükseldi.

Avustralya’da S&P/ASX 200 yüzde 1.04 arttı. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi yüzde 1.03 yükseldi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, Satın Alma Yöneticileri Endeksi verilerini yayınladı, resmi üretim baskısı 49.2’de geldi ve beklentilerin altında kaldı.

Bu haftanın ilerleyen saatlerinde Fed, politika toplantısını yapacak ve faiz oranı kararını açıklayacak. Bazı ülkeler bu hafta enflasyon verilerini açıklayacak.

ABD’de Cuma günü, büyük hisse senedi endekslerinin her biri, enflasyonun yavaşlayabileceğine dair iyimserlik üzerine yüzde 2 arttı.

Çin’de hem imalat hem hizmet PMI 50 eşik değerinin altına indi

Çin’de fabrika faaliyeti yavaşlayan küresel talep ve üretimi etkileyen katı COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle Ekim ayında beklenmedik bir şekilde düştü.

Çun Ulusal İstatistik Bürosu (NBS), Ekim ayına ilişkin resmi imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerini açıkladı.

Buna göre, imalat sektörü PMI Eylül ayındaki 50,1 seviyesinden 49.2’ye doğru bir düşüş gösterdi. Analistlerin beklentisi endeksi 50,0 seviyesine hafif bir düşüş göstereceği yönünde oluşmuştu.

Çin’in ekonomik büyümesi üçüncü çeyrekte beklentileri aştı, ancak kalıcı COVID-19 kısıtlamaları, emlak sektöründe yaşanan uzun süreli düşüş ve küresel durgunluk riskleri uzun vadede daha güçlü bir canlanmayı gölgeledi.

Benzer nedenlerle imalat dışı sektörler için de PMI verileri 50,6 seviyesinden 48,7 seviyesine kadar indi.

Genel PMI verisi ise 50,9 puandan 49,0 puana geriledi. Böylece üç endekste de 50 puan eşik değerinin altına gelindi.

Japonya’da perakende satışlar güçlü bir artış gösterdi

Japonya’da perakende satışlar Eylül ayında güçlü bir artış gösterdi.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı verilerine göre, perakende satışlar Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 artarak 12,59 milyar yen oldu. Piyasalarda beklenti artışın yüzde 4,1 olacağı yönündeydi.

Perakende satışlar aylık bazda yüzde 1,1 arttı.

Aynı ayda büyük ölçekli parekendecilerde satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 artış gösterdi.

Asya borsaları yeni haftada pozitif