BORSA GÜNE SAKİN BAŞLADI YÜZDE 0,11 ARTIDA AÇILIŞ YAPTI

featured
service

Hafta başından beri sert hareketlerin hâkim olduğu Borsa İstanbul’da yeni gün sakin başladı. Yarınki enflasyon verisi öncesi bugün uzmanları kısmi kar satışları beklediği günde BİST 100 0,11 oranındaki artı açılışla 1.326,76 puandan işlemlere başladı. Genel yükseliş trendinin korunduğu ve iyimserliğin korunduğu piyasada haber akışının borsanın yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Bankacılık endeksi yüzde 0,17 gerilerken, holding endeksi yüzde 0,14 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,24 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı, en çok gerileyen ise yüzde 0,62 ile ulaştırma oldu.

Dün, önceki günkü kayıplarını fazlasıyla telafi ederek yükseliş eğilimini sürdüren BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,25 artışla 1.325,29 puandan tamamladı.

Analistler, yeni tip koronavirüs aşısı ve ekonomik destek paketlerine ilişkin gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam ettiğini belirterek, bugün Avro Bölgesi’nde işsizlik ve ABD’de özel sektör istihdamı verilerinin yanı sıra Fed Başkanı Jerome Powell’ın Senato’da devam edecek sunumunun takip edileceğini bildirdi.

Yurt içinde, yarın açıklanacak enflasyon öncesi veri gündeminin sakin olduğunu ifade eden analistler, BIST 100 endeksinde 1.340 ve 1.360 seviyelerinin direnç, 1.290 puanın destek konumuna geldiğini kaydetti.

SABAH BÜLTENİ / AÇILIŞ BEKLENTİLERİ

İYİMSERLİK ÖNDE KAR SATIŞLARINA DİKKAT!

BIST 100 Endeksi sert düşüş sonrasında güçlü alımlar ile toparlanırken, 1310 direncini yukarı kırdı. Aşı haberleri de küresel borsalara destek sağlıyor. Bu sabah Asya borsaları karışık, ABD vadeli endeks kontratları ise hafif ekside işlem görüyor. Endeksin ise yataya yakın bir başlangıç yapması bekleniyor

Küresel piyasalar, aşı çalışmalarına ilişkin olumlu gelişmeler ve ABD başta olmak üzere ekonomiyi destekleme paketlerine yönelik haber akışı ile pozitif bir seyir izliyor.

Pfizer ve BioNTech’in geliştirdikleri korona virüs aşısı için Avrupa’da izin başvurusunda bulunmasının yanında Çin’den gelen PMI verilerinin ekonomik aktivitede toparlanma sinyalleri vermesi ve ABD’de 908 milyar dolar büyüklüğünde yeni bir mali teşvik paketinin gündeme gelmesi risk iştahının küresel ölçekte güçlü seyretmesini sağlıyor. Bu kapsamda yeni güne başlarken etkisinin azalmasına karşın varlık fiyatları Aralık ayına oldukça güçlü bir başlangıç yapmış durumda. Teşvik paketinin yeterli desteği bulup bulmayacağı belirsiz olsa da özellikle birden fazla aşının yakın zamanda kullanıma hazır olacağının öngörülmesi kısa vadede değer kazanma eğiliminin korunabileceğine işaret ediyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ekonomik görünümde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlangıcından beri aşı ve Asya’da toparlanma ile ilk kez daha parlak bir gelecek için “umut” olduğunu bildirerek eylülde yüzde 4,5 olarak açıkladığı küresel ekonomide küçülme tahminini yüzde 4,2’e düşürdü. OECD’nin “Aralık Ayı Geçici Dönem Ekonomik Görünüm Raporu” yayımlandı. Raporda, Kovid-19’a karşı aşı ve tedavide ilerlemenin beklentileri artırarak belirsizliği azalttığı kaydedildi. OECD raporunda, “Krize karşı emsali görülmemiş hükümet ve merkez bankası eylemleri ile küresel ekonomik faaliyetler birçok sektörde hızlı bir şekilde toparlandı ancak bazı hizmet sektörlerinde faaliyetler kısıtlamalardan etkilenmeye devam ediyor.” ifadesine yer verildi.

ABD’de teşvik paketinin tekrar gündeme gelmesi ile dün S&P500 ve Nasdaq endeksleri rekor seviyeleri gördü. Ons Altın %2 oranında prim yaparken, EURUSD paritesi 1,20 seviyesinin anlamlı bir şekilde üzerinde kapattı. Dünkü yükselişlerin ardından bu sabah hafif kar satışları görülse de risk iştahındaki genel pozitif algı sürüyor. Özellikle Gelişmekte Olan Ülke varlıklarına yönelik daha iyimser beklentiler var. Bu ortamda da yatırımcıların radarında TL varlıkların ön planda kalmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Uzmanlar, bu kapsamda dün sert bir yükseliş kaydeden BIST100 endeksinde yükselişin bugün de sürebileceğini ve endeksin 1.345 – 1.350 direnç bölgesini hedefleyebileceği öngörüyor.

Dolar kuru 7.82 seviyelerinde sakin seyrini sürdürüyor. Dünkü sert yükselişin ardından bu sabah yatay bir başlangıç beklenebilir. Yarınki enflasyon verileri önemli olacak. Diğer yandan 10-11 Aralık AB Liderler zirvesi piyasalar için önemli bir gündem. Bankalardaki hareketliliğin devam etmesi bekleniyor.

BİST 100 teknik beklenti

Güne yükselişle başlayan BİST 100 endeksi gün içerisinde de yükselişini devam ettirerek artı bir kapanış gerçekleştirmiştir. Orta vadeli teknik görünüm yukarı yönde konumunu devam ettirmektedir. Kısa vadeli geri çekilmelerde 21 günlük hareketli ortalamayı destek olarak takip ediyor olacağız. Yukarı yönlü hareketin devam etmesi halinde 1336 ve 1351 seviyeleri direnç olarak karşımıza çıkıyor. Aşağı yönlü hareketlerdeyse 1309 ve 1283 seviyelerini destek olarak takip ediyor olacağız.
Destekler: 1309 – 1283 – 1259
Dirençler: 1336 – 1351 – 1372

Günün Öne Çıkanları:

° Euro Bölgesi ÜFE ve işsizlik oranı ile ABD’de ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak…
° ABD’de iki yeni teşvik paketi teklifi sunuldu…
° Fed Başkanı Powell Finansal Hizmetler Komitesi’nde konuşacak…
° ABD’de Bej Kitap raporu yayımlanacak…

A1 CAPİTAL / ZİRAAT YATIRIM / ÜNLÜ MENKUL / AHLATÇI YATIRIM / İNTEGRAL YATIRIM

BORSA GÜNE SAKİN BAŞLADI YÜZDE 0,11 ARTIDA AÇILIŞ YAPTI