BORSA YÜZDE 0,68 ORANINDA ARTIDA BAŞLADI

featured
service

Borsa İstanbul küresel piyasalara paralel artıda açılış gerçekleştirdi. Hisse senetleri ortalama yüzde 0,68 oranında primli başlarken BİST100 1.323,19 punadan güne merhabe dedi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,74 ve holding endeksi yüzde 0,56 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,45 ile ulaştırma, en çok gerileyen ise yüzde 0,48 ile spor oldu.

Dün gün içinde 1.336,14 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gören BIST 100 endeksi, bu seviyede banka hisselerinde yoğunlaşan kar satışlarıyla düşüşe geçti. BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,73 değer kaybıyla 1.314,25 puandan tamamladı.

Analistler, ABD’de başkanlık seçiminin, Donald Trump’ın açıklamaları ile tamamen gündemden düşeceği beklentisi ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına ilişkin olumlu haber akışının küresel piyasalarda risk iştahını artırdığını bildirdi.

Bugün yurt içinde sektörel güven endeksleri ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise Almanya’da 3. çeyrek büyüme ve ABD’de tüketici güven endeksi verilerinin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın konuşmasının takip edileceğini kaydeden analistler, Kovid-19 aşısına ilişkin haber akışı ve jeopolitik gelişmelerin de piyasaların odağındaki yerini koruduğunu söyledi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.340 ve 1.360 seviyelerinin direnç, 1.290 puanın destek konumunda olduğunu ifade etti.

SABAH BÜLTENİ AÇILIŞ BEKLENTİLERİ

BIST 100 Endeksi kurdaki yükselişin etkisiyle satış baskısı altında kalırken, 1325 seviyesinin altına yöneldi. Endekste genel olumlu görünüm korunuyor; yaşanan geri çekilme bu aşamada düzeltme niteliğinde görünüyor. Bu sabah Asya borsalarının geneli ve ABD vadeli endeks kontratları yukarı yönlü seyir izliyor. Endeksin de yurtdışı borsalara paralel alıcılı bir başlangıç yapması bekleniyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 0,73 değer kaybederek günü 1.314,25 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 9,70 puan azalırken, toplam işlem hacmi 33,6 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 3,46 ve holding endeksi yüzde 0,65 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,25 ile gayrimenkul yatırım ortaklığı, en çok kaybettiren ise bankacılık sektörü oldu.

Artan korona virüs vakaları ekonomik aktivite açısından risk yaratmaya devam etse de aşı çalışmalarından pozitif haberlerin gelmesi iyimser havanın önemli ölçüde korunmasını sağlıyor. Son olarak AstraZeneca’nın geliştirdiği korona virüs aşısının %60 ila %90 arasında etkili olduğu ve hiçbir ciddi yan etkisinin bulunmadığı açıklandı. Tedavi için etkili olan birden fazla aşının bulunmasının virüsün kontrol altına alınması ve küresel risk iştahının destek bulması adına önemli olduğunu düşünüyoruz. Aşı haberlerinin yanında Trump yönetiminin Biden’ın başkanlığı için geçiş sürecini başlatması ve eski Fed Başkanı Yellen’ın Hazine Bakanı olmasının beklenmesi de yeni güne başlarken iyimserliği destekler nitelikte.

DÜŞÜK KOMİSYON İYİ HİZMET SİZİ BURADA BEKLİYOR

Uzmanlar borsa endeksine dün gelen satışları kar satışı olarak görüyor. 1303 desteğinin test edilmesi ve endeksin günü bu seviyenin üzerinde kapatması olumlu. Aynı şekilde banka endeksinde kayıplar %3.4 seviyesinde gerçekleşti. Önceki hafta gerçekleşen agresif yükselişleri dikkate alındığında gelen satışları normal görülebilir. Uzmanlar, TL’deki değer kaybını da aynı şekilde kar satışları sınırları içerisinde izlenmesi gerektiği belirtilyor Ancak dolar kurundaki aşırı dalgalanma önceki hafta yaşanan %11’lik düşüşün dalgalanmasının halen sürdüğünü gösteriyor.

Ons Altın, bir süredir destek yaptığı 1.850 desteğini kırdı ve sert bir düşüş gösterdi. Bu sabah S&P500 vadelisi %0,8 civarında yükselirken, Asya’da birçok borsa artıda seyrediyor. Küresel fiyatlamalara paralel BIST100 endeksi de güne tepki alımları ile başlayabilir. Endeks, dün kurda görülen sıçrama sonrasında banka hisselerine gelen satış ile birlikte %0,73 oranında değer kaybetmişti. Dünkü düşüşe karşın sanayi endeksindeki yükseliş ve yabancı takasında net bir çıkış gözlenmemesi hisse piyasasına olan ilginin devam ettiğini gösteriyor ki son olumlu fiyatlamaların ardından majör bir politika değişikliği gözlenmiyor. Dolayısıyla, endekste satışların bugün de sürmesi durumunda – Dolar /TL’nin dünkü en yüksek seviyelerine yakın seyretmesi bankalarda kısa vadeli baskının sürebileceğine işaret ediyor -1.300 civarından tepki gelebilir. Yukarıda ise yakın direnç 1.323 seviyesinde.

BİST 100 teknik beklenti

Güne yükselişle başlayan BİST 100 endeksi seans sonuna doğru gelen satışlarla yönünü aşağı çevirerek eksi bir kapanış gerçekleştirmiştir. Kısa vadeli gösterge olan RSI göstergesinde negatif uyumsuzluk görünmeye başlamıştır. Bu görünümde kısa vade de kar satışlarının yaşanabileceği şeklinde yorumlanabilir. Orta vadeli gösterge olan MACD göstergesinde yukarı yönlü kesişme devam etmektedir. Aşağı yönlü hareketin devam etmesi halinde 1284 ve 1259 seviyeleri destek olarak karşımıza çıkıyor. Yukarı yönlü hareketlerdeyse 1335 ve 1350 seviyelerini direnç olarak takip ediyor olacağız.
Destekler: 1284 – 1259 – 1245
Dirençler: 1335 – 1350 – 1370

Günün Öne Çıkanları:

o Hazine 7 yıl vadeli değişken faizli ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin ilk ihracını gerçekleştirecek…

o İçeride reel kesim güven endeksi, Almanya’da IFO endeksleri ile ABD’de konut fiyat endeksi ve tüketici güven endeksi verileri açıklanacak…

o Altın ons fiyatları kritik 1850 desteğini aşağı kırarak Temmuz ayından bu yana en düşük seviyelerinde…

A1 CAPİTAL / ZİRAAT YATIRIM / ÜNLÜ MEKUL / AHLATÇI YATIRIM / QNBFİNANSİNVEST

Borsa Zamanı

BORSA YÜZDE 0,68 ORANINDA ARTIDA BAŞLADI