DOLAR, BUGÜN NİÇİN DÜŞÜYOR?

featured
service

Yine faiz artışından sonra kayda değer biçimde dolar bozdurulup; bankalara TL olarak yatırılmadı. Ancak yeni ekonomi yönetiminin faaliyetleri, piyasaya hakim finans yatırımcıları tarafından olumlu karşılanıyor.

Geçen haftaki BDDK’nın aktif rasyodan vazgeçmesi bugün yapılan BDDK açıklamasında; yurtdışı ile yapılan TL plasman anlaşmasında Plasman/Depo/Repo/Kredi sınırı %0,5’ten %2,5’e çıktı. QNB Finansbank, Swap’tan yüklü sıcak para girdiğini açıkladı… Piyasalar, para ve banka yönetiminin önemli normalleşme adımları attığını kabul ederek; TL’ye dönüş yolunda sinyal verdiler.

Dün yeniden yükselme ivmesine giren döviz fiyatları; bugün büyüme rakamlarının açıklanmasıyla düşme ivmesi yakaladı… Doların yüzde 7,8’in altına düşmesi dikkat çekti. Yine Euro’nun 9,2’li seviyelere düştüğü gözlemlendi.

Pazartesi’ye, geçen haftanın piyasa kapanış seviyelerinden başlangıç yapan dolar ve euro büyüme verisinin ardından dolar/TL 7,78 ve euro/TL 9,32 seviyelerine kadar çekildi.

Türkiye ekonomisinin 3. çeyrekte % 6,7 büyüdüğünün açıklanmasının ardından, dolar/TL ve euro/TL’de gerileme etkili. Güne 7,85’in üzerinde başlayan dolar/TL, 7,80’in altına indi. Euro/TL 9,40’tan 9,32’ye kadar geriledi.

Dolar bugün (saat 15,59) 7,77 tl Euro ise 9,30 tl seviyesinde işlem yapıyor.

DOLAR, BUGÜN NİÇİN DÜŞÜYOR?