FITCH 2021 TÜRK BANKALARI İÇİN ZOR OLACAK

featured
service

Fitch Ratings, Türk bankaları için 2021 görünüm raporunu yayınladı. Fitche göre 2021 Türk bankaları için zor olmaya devam edecek.

Fitch’in yayınladığı raporda, koronavirüs salgınının belirsiz patikası ve Türkiye’nin dış finansmanında zayıflıklar bankalar için önemli risk oluşturuyor. Para politikasında daha fazla öngörülebilirlik ve lirada istikrar ile bir araya gelen ekonomik toparlanmanın ise bankaların kredi profillerini destekler nitelikte görülüyor.

2020’in ilk 9 ayında ölçülen düşük sorunlu kredi oranına ve iyileşen varlık kalitesine rağmen varlık kalitesi baskılarının ciddi olduğuna işaret eden Fitch, sektörün sorunlu kredi oranının ilk 9 ayda yüzde 4,1 olarak ölçülmesinde kredilerde ertelemelerin, kredi sınıflaması konusunda gösterilen toleransın ve KGF teşvikleri ile yaşanan hızlı kredi büyümesinin etkili olduğunu vurguladı. “Kredi kalitesi ölçümlerinin, azalan devlet teşviklerinin, düzenleyici otorite toleransının azalmasının, yüksek lira faizlerinin ve ertelenen kredilerin vadelerinin gelmesi ile 2021 yılında zayıflamasını bekliyoruz” değerlendirmesini yapan Fitch, bankaların KOBİ’lere, teminatsız perakende segmente verdikleri kredilere bağlı olarak kredi risklerinin arttığını da belirtti.

Fitch, Türk bankacılık sektöründe sorunlu kredi oranının 2021 sonunda yüzde 6-6,5 aralığına yükselmesini beklediğini, ancak düzenleyici otoritenin kredi sınıflaması için toleransını 2021’in ilk yarısı sonuna kadar uzatmasının problemlerin farkına varılmasını dana da gecikmesine yol açacağını da ifade etti.

FITCH 2021 TÜRK BANKALARI İÇİN ZOR OLACAK