Savunma sanayii hisseleri ESG yatırımına mı dönüştü?

featured
service

Yatırım danışmanlığı şirketi Newton Investment Management’ın CEO’su Euan Munro savunma sanayii şirketlerinin de çevresel, sosyal ve yönetişim hassasiyetli (ESG) fonların yatırımlarına dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Munro milli güvenlik hassasiyetlerinin “ortak iyi” ve sorumlu yatırım şartlarının bir kısmını karşıladığını ve hissedarların silah üreticisi şirketlerde bir miktar hisse bulundurması gerektiğini açıkladı.

Financial News’in haberine göre CEO açıklamasında, “Savunma sanayii şirketleri sürdürülebilirlik akımının bir parçası olmalıdır. Şimdiki asıl soru savunma şirketlerinin ESG portföylerinin yatırım yapabileceği ve yatırım yapması gereken ortak bir iyinin olup olmadığıdır. Benim görüşüm bu yatırımların ortak bir iyiye hizmet ettiği yönünde” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre büyük yatırımcılar tarihsel olarak, insanlara zarar vermek veya öldürmek için tasarlanmış silahlar üreten bir sektöre yatırım yapmanın ESG yatırımı yaklaşımına aykırı olduğuna inanıyor ve bu sebeple büyük oranda savunma hisselerine sermaye ayırmaktan çekiniyor.

Bununla birlikte Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte savunma sanayii şirketleri bir kez daha küresel yatırımcıların gündemine oturdu. Bazı yatırımcılar jeopolitik gerilimlerin arttığı bir dönemde sivillerin ve toplumsal değerlerin korunması için silah üreticilerinin önemli bir rol aldığını savunuyor.

Citigroup analistlerinin 2 Mart tarihinde paylaştıkları bir notta, “Savunma sanayiinin ESG yatırımlarını kolaylaştırmasının yanı sıra barış, istikrar ve diğer sosyal değerleri koruyan bir gereklilik olarak görülmesi muhtemeldir” ifadelerine yer verildi.

Citi araştırmasına göre, savunma sanayii hisseleri diğer sektörlere göre önemli ölçüde daha düşük ESG yatırımları çekme eğiliminde ve petrol, tütün ve madencilik hisselerinden daha kötü nota sahip. Ancak Ukrayna’daki savaş, bazı fonları silah üreticilerine karşı tutumlarını tersine çevirmeye itti.

İsveçli finans grubu SEB geçen ay yaptığı açıklamada, fonlarının bir kısmının sektöre yatırım yapmasına izin vereceğini belirtti. SEB Şubat 2021’de başlattığı ve gelirlerin %5’inden fazlasını savunma sanayisinden elde eden şirketlere yatırım yapılmasını engelleyen yasağını da iptal etti.

Finans şirketinden yapılan açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle sonuçlanan son aylardaki ciddi güvenlik sorunları ve artan jeopolitik gerginlikler nedeniyle bu konu gündeme geldi. Söz konusu tartışma fon şirketinin bazı müşterileri arasında savunma sektöründeki yatırımlarla ilgili pozisyon değişimine yol açmasıyla sonuçlandı” ifadelerine yer verildi.

Bununla birlikte, SEB fonları, misket bombaları veya nükleer silah üretimi gibi uluslararası sözleşmeleri ihlal eden silahlar yapan veya satan şirketleri fon yatırımlarından hariç tutmaya devam edecek.

Geçen Haziran ayında Newton IM’de CEO’luk görevini üstlenen Munro konuyla ilgili açıklamalarında “Savunma şirketlerinin yatırımcıların açıkça daha pasifist bir yaklaşım talep ettiği etik portföylerden dışlanmalarını anlıyorum. Ancak toplum olarak, çoğu insanın güvenliğin ortak bir iyiliğin parçası olduğunu ve yükümlülüklerinin farkındaki insanlar tarafından denetlenmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Savunma sanayii hisseleri ESG yatırımına mı dönüştü?