Ticarette altın kural: 5 metre uzak dur, 5 saniyede yetiş!

featured
service

Alışveriş denince marka kadar satış temsilcilerinin önemlidir. İsterseniz dünyanın en iyi markası olun ama güler yüzlü, ilgili ama ilgisiyle bunaltmayan satış temsilcileriniz yoksa ürününüzü satmanız güçtür. Tüketici davranışları çok değişken ve anlıktır… Kimi zaman sizinle ilgilenecek bir temsilci bulamadığınız için kızar mağazadan çıkarsınız kimi zaman da satış temsilcisi sayesinde aklınızda olmayan ürünü almış kasada ödeme yaparken bulursunuz kendinizi…

Dünya’dan Necla Dalan’ın yazısına göre her marka bu konuda farklı uygulamalara imza atıyor. Kimi özel eğitimler veriyor kimi teknolojinin tüm nimetleriyle donatıyor satış elemanlarını…

Mutfaktan ev tekstiline 8 kategoride 6 bin 500 çeşit ürünü müşterilerine sunan Evidea’nın bu anlamda çok ilginç bir uygulaması var: 5 metre 5 saniye kuralı.

BEST BUY TÜRKİYE’NİN İLK CEO’SU ÖĞRETTİ

Şöyle ki; mağaza içindeki satış temsilcileri müşteriye 5 metre uzakta ama müşteriden talep geldiğinde 5 saniye içinde yanında olabilecek şeklide konumlanıyor.

Bu kural aslında ABD’li dev elektronik eşya perakende zinciri Best Buy’ın bir uygulaması…

Hatırlarsanız Best Buy, Türkiye pazarına 2009’da girmiş ve ilk mağazasını İzmir’de açmıştı.

O dönemde Türkiye’ye gelen Best Buy’ın Uluslararası CEO’su Robert A. Willet “Türkiye’ye geçici bir hevesle değil, 1.000 yıllığına geldik” demişti ama maalesef Best Buy 2011 yılında Türkiye pazarından çıkmıştı.

Evidea Genel Müdürü Kazım Mavuş, “Yönetim Kurulu Üyemiz Tahir Temizer, eski bir Best Buy’lı… Best Buy’ın Türkiye’deki ilk CEO’suydu ve 5 metre 5 saniye onun bize öğrettiği bir ilke” diyor.

Ticarette altın kural: 5 metre uzak dur, 5 saniyede yetiş!