Ukrayna işgali Finlandiya’yı korkuttu: “NATO’ya sıcak bakıyoruz”

featured
service

Antalya Diplomasi Forumu’nda Türkiye Gazetesi’nden Selçuk Böke’ye özel açıklamalarda bulunan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto “Rusya’nın Ukrayna’ya beklenmedik saldırısı, Finlandiya halkının büyük çoğunluğunda çok derin güvenlik endişesine yol açtı. Sadece Finlandiya da değil, İsveç’te de aynı şekilde. Bu zamanda böyle bir şeyin olması insanları kaygılandırdı” dedi.

Geçtiğimiz hafta yapılan bir kamuoyu yoklamasında Finlandiyaların çoğunluğunun, NATO üyesi olunması gerektiği yönünde fikir bildirdiğini söyleyen Haavisto “Bu kamuoyu yoklaması insanların güvenlik konusundaki endişelerini yansıttı. Biz zaten NATO ile çok yakın ilişkilere sahibiz. Birçok alanda iş birliği yapıyoruz. Mesela geçtiğimiz cuma günü, NATO dışişleri bakanları toplantısına katıldım. Kendi güvenliğimizi artıran askeri tatbikatlarda NATO ile birlikte yer alabilmemiz Finlandiya için çok önemli. NATO’ya üye değiliz ama NATO ile yakın iş birliği hâlindeyiz” diye konuştu.

“TÜRKİYE BARIŞ ZEMİNİ SAĞLADI”

Türkiye’nin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Drimitrov Kuleba’yı Antalya’da bir araya getirmesini de değerlendiren Finlandiyalı Bakan “Türkiye’nin bu çatışmaları durdurmak için yollar araması çok önemli. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuş-oğlu iki ülke dış işlerini bir araya getirerek barışa bir fırsat verilmesini sağladı. Ancak sahada askerî çatışmalar devam ederken, barışçıl bir çözüm bulmak her zaman zordur. Ancak iki bakanı burada bir araya gelmesi bir şekilde ortak zeminde buluşmaları çok önemliydi” açıklamasını yaptı.

Ukrayna işgali Finlandiya’yı korkuttu: “NATO’ya sıcak bakıyoruz”