Wall Street boğaları riskten kaçıyor

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalardaki yüksek volatilite, yükselen faizler ve jeopolitik krizler boğa piyasası destekçisi olarak bilinen isimlerin de riskli yatırımlarda temkinli davranmasına yol açtı. JPMorgan Chase’in Baş Borsa Stratejisti Marko Kolanoviç merkez bankası para politikasına ilişkin soru işaretleri ve jeopolitik gerilimlerdeki artış nedeniyle bu ay bankanın model portföyündeki riskli yatırımlarını azaltıyor.

Wall Street’te bu yıl boğa piyasasını en fazla savunan isimlerden biri olan Kolanoviç şirketin aşırı ağırlık verdiği varlıklara yatırımını azalttı ve borsalarda sektör genelinden daha iyi performans göstermesi beklenen hisseler için de beklentisini düşürdü.

MarketWatch’un haberine göre borsa uzmanı hafta başında konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “Merkez bankalarının giderek şahin söylemleri ve Ukrayna’daki savaşın tırmanması gibi cephelerdeki son gelişmeler ekonominin ve piyasa toparlanmasını geciktirecek gibi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Kolanoviç bu ayın başlarında, S&P 500 Endeksi için yıl sonu hedefinin gerçekleşemeyebileceğini açıklamıştı. Borsa uzmanı 4.800 puan olan hedefin 2023 yılına kadar veya risk faktörleri hafifleyene kadar hayata geçemeyebileceğini söylemişti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Kolanoviç’in fiyat hedefi S&P 500’ün yaklaşık 30 yükselmesini gerektiriyor. Endeks salı günü 3.720 puanla kapanmıştı.

Baş stratejist daha önce 3 Ekim bir notta, “Şahin söylemdeki son tırmanış göz önüne alındığında, merkez bankalarının olumsuz küresel sonuçları olan bir politika hatası yapma olasılığı artmış ve bu durum döviz ve faiz piyasalarında çeşitli çatlaklar oluşturmaya başlamıştır. Bir hatadan kaçınılsa bile, küresel piyasa ve ekonomik toparlanma için muhtemelen bir gecikme yaşanacaktır” ifadelerine yer vermişti.

Tüm temkinliliğine rağmen, Kolanoviç yatırımcı duyarlılığının ve pozisyonlarının ayı piyasasına yatkın olması sebebiyle hisse senetlerinde görülebilecek daha fazla düşüşün sınırlayabileceğini umuyordu. Baş stratejist Asya ekonomik büyümesinin küresel bir toparlanmayı destekleyeceği beklentisiyle risk yanlısı bir duruş sergilemişti.

Borsa uzmanı hafta başındaki notunda ise, “Olumsuz tedarik zinciri şoklarının hafiflemesi, enflasyonda görülebilir bir yavaşlama ve sağlıklı bir özel sektör göz önüne alındığında, küresel ekonomik genişlemenin gelecek yılın ortasına kadar direnç göstermeye devam etmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kolanoviç, Wall Street’teki volatilite nedeniyle temkinli bir pozisyona geçen tek boğa piyasası destekçisi değil.

Oppenheimer Baş Yatırım Stratejisti John Stoltzfus, hafta başında S&P 500 için yıl sonu fiyat hedefini üç ay içinde ikinci kez düşürdü. Stoltzfus, S&P 500’ün yılı 4.000 seviyesinde bitireceğini öngörüyor. Söz konusu hedef salı günü kapanış rakamı itibariyle yaklaşık %7’lik bir yükselişi gerektiriyor. Küresel piyasalar ve ekonomi için belirsiz görünüm göz önüne alındığında, Stoltzfus hisse senetlerinin 4.800’e geri dönmesinin bir “mucize” gerektireceğini de sözlerine ekledi.

Wall Street boğaları riskten kaçıyor