Ayı piyasasında güvenli liman neresi?

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon ve volatilitesi yüksek piyasalar arasında nakit depolamak için güvenli yerler arayan yatırımcıların birden fazla seçeneği bulunuyor. Yahoo Finance’in haberinde borsa uzmanları yatırımların güvenli bir şekilde korunabilmesi için tavsiyelerde bulundu.

Ayı piyasası sırasında yatırımların güvenli bir şekilde korunabilmesi en önemli soru işaretlerinden birisi. U.S. Bank Servet Yönetimi Özel Servet Danışmanı Jennifer Bellis konuyla ilgili açıklamasında, “Ayı piyasasında paranın ‘depolanabilmesinin’ anahtarı en iyi getiriyle en fazla likidite arasında dengenin bulunmasıdır. Zira eğer uzun vadeli düşünüyorsanız bir yatırımcı olmak istersiniz, bir istifçi değil” ifadelerine yer verdi.

Bellis, bu ayı piyasasında ve yükselen faiz oranlarının bir sonucu olarak kısa vadeli ABD Hazinesi tahvillerinin, “park edilecek para söz konusu olduğunda açık bir kazanan” haline geldiğini sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Hazinesi tahvilleri, ABD hükümeti tarafından desteklenen ABD Hazine Bakanlığı tarafından ihraç edilen tahvillerdir. Bellis, bu nedenle söz konusu tahvillerin, “genellikle en güvenli yatırım araçları olarak” kabul edildiğine dikkat çekti. Ancak finans uzmanına göre söz konusu yatırımlar “her zaman en iyi veya en akıllıca yatırım” anlamına gelmiyor:

“Bugün itibariyle, 6 aylık bir ABD Hazinesi tahvilinden %4’lük bir getirinin üzerine çıkabilirsiniz. O bu getiri bir yıl önce %0,06’ydı. Yüzde dördü kulağa çok büyük gelmeyebilir, ancak bu kadar kısa vadeli olması, risk getirisini son derece cazip bir geçici çözüm haline getiriyor.”

Enflasyon tahvilleri

ABD Hazinesi’nin enflasyon korumalı tahvilleri (I tahvilleri) altı ayda bir ayarlanır. Örneğin, bugün ve Ekim ayının sonu arasında, yatırımcılar ilk altı ay için %9,62’lik bir bileşik faiz oranı kazanıyorlar. Söz konusu tahvillerin en az bir yıl boyunca tutulması gerekiyor. Beş yıldan önce satış yapanlarsa, çeyrek değerindeki faiz getirisinden vazgeçerler.

Morningstar’ın Kişisel Finans Direktörü Christine Benz konuyla ilgili açıklamasında, “Satın alma kısıtlamaları I tahvilleri için en büyük çekincedir. Her vergi mükellefi yalnızca 10.000 dolara kadar ve ek vergi iadesi yoluyla 5.000 dolara kadar tahvil satın alabileceğinden, daha büyük yatırımcılar için, bu satın alma limitleri I tahvillerinin enflasyona karşı bir koruma olarak fayda sağlamasını engeller” ifadelerine yer verdi.

Tahviller için risk var mı?

U.S. Bank’ten Bellis, “Tüm tahvillerin riski vardır. Örneğin, %5’lik bir kupon ödeyen 1.000 dolarlık 5 yıllık bir ABD Hazinesi satın alırsanız, her altı ayda bir 50 $ alacaksınız ve 5 yılın sonunda 1.000 dolarınızı geri alacaksınız. Sorun şu ki, enflasyonla birlikte, sabit 50 dolarlık ödeme her yıl daha az değerli hale geliyor ve 5 yılın sonunda, 1.000 dolar da daha az değere sahip olabilirsiniz. Ayrıca, tahvilinizi tutarken, değerler değişken hale gelebilir” ifadelerine yer verdi.

Bellis ayrıca, şirket ve belediye tahvillerinin genellikle ABD Hazinesi’nden çok daha yüksek oranlar ödediğini, çünkü biraz daha fazla risk taşıdıklarını vurguladı. U.S. Bank servet danışmanı, “Belediye tahvilleri genellikle şirketlerden daha küçük bir kupon öder, ancak vergiden muaf olabilirler. Bu nedenle daha yüksek bir vergi yükü altındaysanız, genellikle daha iyi bir vergi sonrası getiri sağlayabilirsiniz” hatırlatmasında bulundu.

Mevduat Sertifikası tercihi

Bellis CD olarak da adlandırılan mevduat sertifikalarının genellikle tasarruf veya para piyasası hesaplarından daha fazlasını ödediğini söyledi. Zira genellikle 6 aydan 5 yıla kadar farklı şartlarda veriliyorlar ve varlıklar ne kadar uzun vadeli kilitlenirse ödemeleri de o kadar yüksek oluyor. Ancak bu doğru orantı her zaman aynı şekilde işlemiyor:

“Bir CD’deki faiz, genellikle her 6 ayda bir farklı aralıklarla ödenebilir veya birikim sağlanabilir, bu nedenle dönem sonunda orijinal depozitonuzu veya orijinal depozitonuza ek olarak biriken faizi geri alırsınız.”

Yatırımları hızla nakde çevirebilme yeteneği ne kadar önemli?

Baird’in Yatırım Stratejileri Analisti Ross Mayfield, “Bir ekonomik gerileme sırasında, önemli olan sadece güvenlik değil, aynı zamanda likiditedir. Nakit varlıklar beklenmedik bir işten çıkarılma durumunda dirençli olmayı veya hisseler daha ucuz göründüğünde borsaya geri yatırım yapmayı sağlar. Yüksek kaliteli, uzun vadeli tahviller, özellikle mevcut getirilerde, gerileme dönemlerinde de caziptir. FED’in faiz oranlarını yükseltmesiyle fiyat bazında dalgalanabilseler de (bu yıl gördüğümüz gibi), bireysel bir tahvili vadeye kadar tutabilir ve hem faiz hem de anapara elde edebilirsiniz” dedi.

Ayı piyasasında güvenli liman neresi?