BORSADA PAZARTESİ VE YENİ HAFTA BEKLENTİLERİ

featured
service

Geçtiğimiz hafta en çok kazandıran hisseler yüzde 30.68 ile Halk GMYO ve yüzde 26.45 ile Ege Endüstri olurken, en çok kaybettirenler ise sırasıyla yüzde 6.79 ve yüzde 6.14 ile Doğuş Otomotiv ve Sabancı Holding hisseleri oldu.

Endeks içerisinde geçtiğimiz hafta en yüksek işlem hacmi 19.05 milyar TL ile Garanti Bankası hissesinde olurken, bu şirketi 12.61 milyar TL ile Türk Hava Yolları takip etti. Endeksin yükselişinde Ulaştırma sektöründeki yükselişin etkili olduğu görülmekte.

Endeksin dolar bazında fiyatı ise 169 seviyesinde bulunuyor. Endeksin geçtiğimiz haftaki ortalama işlem hacmi 32.22 milyar TL olarak gerçekleşti. BİST 100 endeksi 7, 20 ve 50 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde hareket ediyor. Endeksin hareketli ortalamalarının üzerinde kalması yukarı yönlü hareketleri destekleyebilir.

RSI göstergesi 73.00 seviyesinde bulunan endeksin momentumu 108.00 seviyesinde. Aşağı yönlü hareketlerde 1,331 ve 1,320 destek seviyeleri olarak takip edilecek. Olası yukarı yönlü hareketlerde ise 1,349 ve 1,355 direnç seviyeleri söz konusu. Yabancıların borsadaki payı geçtiğimiz haftaya göre 0.13 baz puan artarak yüzde 49.93 seviyesine yükselirken, 2 yıllık tahvil faizi 13.63 seviyesinde bulunuyor.

Borsa Endeksi geçen hafta %0.36 gibi sınırlı bir yükseliş gösterirken, Bankacılık endeksi %1.4 gerileyerek kar satışlarını en çok hissettiren gruplardan birisi oldu. Banka endeksinde iki hafta önce %23 yükseliş ve sonrasında önceki hafta %3 yükseliş yaşanmıştı. İki haftada toplamda %25 gibi bir yükselişin ardından bankalarda gelen kar satışlarını normal karşılamak gerekir. Önümüzdeki hafta bu kar satışları bir miktar daha etkili olabilir ancak genel olarak piyasalara yönelik pozitif beklentimiz devam ediyor.

Bu arada ekonomi ve para politikası tarafında normalleşme adımları devam ediyor ve piyasalara fiyat istikrarının vazgeçilmez bir koşul olduğu mesajları veriliyor. Buna paralel olarak TL’de güçlenme devam ederken yabancı ilgisinin de sürdüğünü izliyoruz. 13 ve 20 Kasım haftalarında yabancıların hisse ve tahvil piyasalarına 1.5 milyar $ giriş yaptığını görülmekle birlikte uzmanlar bu ilginin Aralık ayında da devam etmesini bekliyor. Bu nedenle hisse tarafında zaman zaman geri çekilmeler yaşansa da bu düşüşler alım fırsatı olarak kullanılabilir. 

 

Büyüme ve enflasyon bekleniyor

3 Aralık Perşembe günü açıklanacak Kasım enflasyonu için piyasa beklentileri ağırlıklı olarak aylık bazda TÜFE yüzde 1.00-1.2, yıllıkta yüzde 12.50-12.70 aralığında bulunuyor. Bu civarda çıkacak enflasyonun para piyasaları ve borsa üzerindeki etkileri sınırlı kalabilir. TCMB faiz kararına etki etmesi zor. TCMB’nin yüzde 15 olan gösterge faiz oranı, enflasyonda veya döviz kurlarında olağandışı bir sapma olmazsa bir süre daha korunacaktır. Yükseliş beklenmediği gibi uygulanan parasal sıkılaştırma nedeniyle düşüş olasılığı da zayıf. Diğer açıklanacak veri ise 30 Kasım’da 3 Çeyrek büyüme (GSYH) verileri olacak. Bilindiği üzere 2. çeyrekte Türkiye yüzde 9.9 küçülmüştü. 3. Çeyrek büyümesi ise yüzde 5 civarında bekleniyor. Darısı 4. çeyreğin başına diyelim ama son çeyrek daha zayıf bekleniyor. Yıllık bazda 2020 yılı büyümesi 0-0.5 seviyelerinde.

Özellikle yabancılar ikinci dalga alış için 10-11 Aralık tarihlerinde gerçekleşmesi beklenen AB liderler zirvesini beklemek isteyebilir. Bu zirveden çıkan sonuçlara bağlı olarak hareket etmeyi tercih edebilirler. Yaptırımların gündemde olduğu daha önce Merkel tarafından açıklanmıştı. Yaptırım olup olmayacağı, olacaksa hangi şiddette yaptırımlar olacağı yabancıların eğilimi üzerinde etkili olabilir.

 

Borsada dirençlere dikkat

BORSADA çıkış hareketi sürmekle birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görülüyor. İlk destekler 1.305-1.300 seviyelerinde görülüyor. Bu seviyeler kısa dönem için önemli görülürken sonraki destekler 1.260-1.250 seviyelerinde. İlk dirençler ise 1.350-1.360 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyelere hareketlenmelerde tekrar kâr satışları gelebilir. Sonraki dirençler 1.380-1.400 seviyelerinde bulunuyor. Çıkış trendi korunsa da yükseliş denemelerinin kâr satışlarıyla karşılaşma olasılığı yüksek.

Dolar/TL kurunda satış baskısı korunuyor
DOLAR/TL kurunda tepki çıkışı güç kazanamadı ve gelen satışlarla destek seviyelerine yöneldi. 7.76 ve 7.50 ilk destek noktaları olarak görülürken yukarı yönlü hareketlenmelerde ilk direnç 8.05 seviyesinde bulunuyor. Tepki çıkışının devamı için 8.00 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 8.15-8.20 seviyelerinde. Satış baskısı korunmakla birlikte dalgalı seyirle destek ve denge arayışı sürebilir.

 

ekonomist.com.tr /  Zeynel Balcı / tuncaytursucu.com

BORSADA PAZARTESİ VE YENİ HAFTA BEKLENTİLERİ