Borsalar neden yükseliyor?

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Oldukça sıcak gelen enflasyon raporunun normalde uzun vadeli faiz oranlarını yükseltmesi ve hisse senetlerini aşağı çekmesi gerekirdi. Raporun açıklanmasıyla birlikte gerçekten de böyle oldu ve borsalar düşüşe geçti ancak bir süre sonra toparlanma başladı ve hisse senetleri yükselişe geçti.

Peki, bu anormal durumun arkasındaki nedenler neler olabilir? Bu bilmeceyi çözmek için biraz fikir jimnastiği yapmak gerekebilir.

Hisse senetlerinin çok değer kaybetmiş olması

The Wall Street Journal’dan Akane Otani’nin haberine göre, hisse senetleri gerçekten de son zamanlarda, özellikle yıl başından bu yana fazlasıyla düşüş yaşadı. Bu belki de yatırımcıların gözünde genel ekonomik ve finansal atmosfere hakim olan kara bulutların da ötesinde, beklenmeyen bir düşüş olarak algılanmış olabilir. Özellikle son iki hafta içinde, S&P 500’ün art arda altı işlem günü düşmesi, yeni bir toparlanmaya zemin oluşturmuş olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre, endeksin bugün de tekrar düşmesi, 2020 yılı Şubat ayından bu yana en uzun günlük kayıp serisi anlamına gelecekti ve bu olmadı. CappThesis‘ten Frank Cappelleri, piyasanın Temmuz ayındaki altı günlük kayıp serisinin, hisse senetlerinin büyük yaz rallisinin habercisi olduğunu hatırlatıyor ve bu kez yaşananın da benzer bir şey olabileceğinin altını çiziyor. Yatırımcıların piyasaya karşı konumlanmanın çok ileri gittiğine karar vermiş olabileceklerini söyleyen Cappelleri, bunun da yeni bir yükselişe neden olmuş olabileceğini söylüyor. Kesin olan şu ki, yatırımcılar böyle düşündüyse bu gerçekten de piyasalara nefes aldırmışa benziyor.

Bu kadar çok kötü haber, ‘iyi haber’ anlamına gelmiş olabilir

Piyasalar yeterince kötü habere maruz kalmış olabilir. Bunun yatırımcıların gözünde ‘iyi haber’ olarak algılanma olasılığını yabana atmamak gerekir.

Fed’in ekonominin gidişatını değiştirme aracı olarak kullandığı faiz oranları etkili olsa da, uzmanların da söylediği gibi ‘kör bir bıçak’ gibi ‘kaba’ bir araçtır. Fed bu aracı yüksek enflasyonu dizginlemek için kullandı ve hala kullanıyor ancak öte tarafta yatırımcılar da enflasyonun düşük olmasını zaten beklemiyor. Dolayısıyla açıklanan sıcak enflasyon rakamları, yatırımcılar için bir sürpriz niteliği taşımamış olabilir.

Yatırımcılar şunu da biliyor; enflasyon, Fed’in para politikasını çok fazla sıkılaştırmasına neden olursa Fed, para politikasını yeniden gevşeterek gidişatı düzeltmekte tereddüt etmeyecektir. Bu formül, en azından teorik düzlemde, hisse senetleri için iyi bir haber anlamına gelirdi ancak yatırımcıların gözünde bunun henüz olmamış olması, yakın zamanda da olmayacak olması anlamına gelmemiş olabilir.

Kira enflasyonu

Kiraların TÜFE’ye gecikmeli olarak dahil edildiği biliniyor. Dolayısıyla, kira enflasyonunun enflasyon verilerinin gösterdiği kadar kötü olmayabileceği varsayımı, piyasalardaki yükselişte etkili olmuş olabilir.

Edward Jones Kıdemli Yatırım Stratejisti Mona Mahajan da kiraların TÜFE’ye gecikmeli olarak dahil edildiğini belirtiyor. Mahajan, “Bu, kira fiyatlarının gerçek zamanlı olarak ılımlı olması nedeniyle, konut ve barınma enflasyonu eğiliminin bugün yayınlanan raporda olduğundan daha iyi görünebileceği anlamına geliyor” diyor. Mahajan, “Enflasyon eğilimleri doğru yönde ilerliyor. Belki de enflasyonda zirveyi gördüğümüze ya da zirveye çok yaklaştığımıza dair genel bir kanaatin yavaş yavaş şekillenmeye başladığını bile söylemek mümkün olabilir” şeklinde konuşuyor.

Borsalar neden yükseliyor?