Domain Yatırımcılığı Nedir?

featured
service

Domain Yatırımcılığı İçin En İyi Platformlar

Domain yatırımcılığı, gelecekte talep göreceği düşünülen alan adlarının (domainlerin) satın alınarak üçüncü şahıslara ticari gelir karşılığında devredilmesi olarak tanımlanır. Bu alanda faaliyet gösteren girişimciler ise domain yatırımcısıdır. Domain yatırımcılığında girişimcilerin dikkat etmesi gereken birçok faktör bulunur. Her ticari girişimde olduğu gibi domain yatırımcılığı faaliyetlerinde de beli başlı riskler vardır. Bu riskler arasında en önemlisi, ticareti yapılacak olan alan adlarının gelecekte öngörülemez biçimde talep görmeme riskini bünyesinde barındırmasıdır. Domain yatırımcıları, genellikle belli başlı kriterlere ve sezgiye bağlı olarak domain portföyüne sahiptir. Bu portföy içerisinde yer alan domainlerin en az risk içerecek biçimde belirlenmesi, domain yatırımcılığının ana hatlarına oluşturur. Bunula birlikte domain yatırımcılığı, belli bir süreliğine stabil pozisyonda bulunmayı da gerektirir. Yatırımcı portföyünde yer alan domainlerin talep görmesini beklemek durumundadır. Alan adı yatırımcılığının omurgasını oluşturan bir diğer bileşen de hosting platformlarıdır. Domain ticareti alanında girişimde bulunmak isteyenlerin; web site, sunucu, hosting, alan adı, hosting ve alan adı sağlayıcı gibi temel kavramlar hakkında bilgi sahibi olması gerekir.

Domain yatırımcılığı alanında gerçekleştirilen girişimler, mutlaka bir domain sağlayıcıya ihtiyaç duyar. Alan adları, satın alınarak elde edilen dijital ürünler değildir ve ancak kiralanabilirler. Alan adı sağlayıcıların büyük bir bölümü domainlerin 1 ile 10 yıl aralığında kiralanmasına izin verir. Bu işlemlere genel anlamıyla domain tescil etme adı verilir.

Alan adı tescil etme, kişisel olarak sahip olacağınız alan adının üzerinize resmi olarak kaydedilmesi anlamına gelir. Bu işlemler, domain ticareti yapmak adına ilk adımdır. Domain ticaretinin bir sonraki aşaması ise adınıza tescil olan domainler için yatırımcı veya girişimci bulmaktır. Domain yatırımcıları, domain satın alma sürecinde olduğu gibi satış işlemlerinde de domain sağlayıcılarına ihtiyaç duyar.

Domain alım satım ticaretinde kullanılabilecek oldukça geniş yelpazeli alternatifler vardır. Bununla birlikte doğru bir domain sağlayıcı, domain yatırımcılığı için olmazsa olmaz konumdadır. Maliyetleri olabildiğince düşürmek, geniş yelpazeli çözümlerden faydalanmak ve daha geniş bir kitleye hitap edebilmek adına domain sağlayıcının doğru tercih edilmesi gerekir.

Domain yatırımcılığı kapsamında doğru bir alan adı sağlayıcısı tercihinde bulunmak için dikkat edilmesi gereken temel noktalar vardır. Bu doğrultuda tercih edilecek domain firmasının sahip olması gereken özelikler, genel hatlarıyla şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Domain maliyetlerinin düşük olması,
  • Destek ve çözüm odaklı çalışma,
  • Domain transferi maliyetlerinin düşük olması,
  • Uzantı ve alan ad
  • larında geniş seçenekler sunması,
  • SSL sertifika çözümleri,
  • Platformun sahip olduğu tecrübe ve kurumsal hafıza,

Tüm bunlar başarılı bir domain ticareti için alan adı firması tercih ederken göz önünde bulundurulması gereken en temel kriterlerdir.

Atakdomain.com

Atakdomain.com, Türkiye’de domain yatırımcılığı kapsamında en çok tercih edilen platformların başında gelir. Müşteri memnuniyeti merkezli çözümleri bulunan platform, özellikle alan adı aktarımında büyük kolaylıklar sağlar. 220 ülke için her türden uzantılı alan adlarının tek bir panel üzerinden yönetilebilmesini vadeden Atak Domain, yüksek standartta destek kalitesine de sahiptir.

Türkiye’nin domain lideri Atak Domain, alan adı yatırımcılığında öncüdür. Global ölçekte tanınan birçok marka ile iş birliği halinde olan Atak Domain, domain alıp/satmak isteyenler için özel çözümleriyle dikkat çekiyor. Kolay kullanılabilir paneli sayesinde domain ticareti için en uygun zemini hazırlar. Geniş yelpazeli kullanıcı ağı sayesinde domain satmak isteyenlerin arzu ettikleri kitleye hızla ulaşması mümkündür. Ayrıca Atak Domain, global ölçekte faaliyet göstermek isteyen domain yatırımcıları için en ideal platformlardandır. Dünyanın en çok talep edilen domain uzantılarının satın alınabildiği platform, sağladığı ücretsiz strateji danışmanlığıyla da ön plana çıkar.

Domain tecili hizmetlerine 2003 yılında başlayan platform, köklü bir geçmişiyle alan adı ticaretinde öncü konumundadır. Platformun domain yatırımcılığı alanında fazlasıyla tercih edilmesinin en temel sebeplerinden biri, ücretsiz destek ve strateji belirleme danışmanlığı sunmasıdır. Güçlü bir ekibe sahip olan Atak Domain, domain yatırımcıları için en ideal platformlardandır.

Alanadlari.com.tr

Her girişimcinin bütçesine uygun domain mottosuyla hizmet veren alanadlari.com.tr, domain yatırımcılığı alanında öncü bir diğer platformdur. Açık arttırma usulü alan adı satışı da yapan platformdan domainlerin oldukça düşük maliyetlerle temin edilmesi mümkündür. Alanadlari.com.tr, domain transferi konusunda çözümleriyle dikkat çekicidir.

Domain ticareti yapanlar için son derece ideal bir platform olan alanadlari.com.tr, yatırımcılara geniş yelpazeli seçenekler sunar. Özellikle domain satışı işlemlerinde yüksek düzeyde kar elde edebilme imkanı sunuyor olması nedeniyle platform, domain ticaretinde yaygın olarak tercih ediliyor. Ayrıca destek hizmetleri de yüksek standartta olan alanadlari.com.tr, düşük maliyetlerle alan adı temin etme konusunda da önemli avantajlar vadediyor.

Godaddy.com

Güçlü iş birlikleriyle domain yatırımcılığı alanında girişimcilere birçok avantaj vadeden godaddy.com, açık arttırma usulü domain satışıyla alıcılar ve satıcılar için oldukça ideal bir platformdur. Geniş bir kitleye sahip olan platform, sahip olduğu gelişmiş araçlar ve sunduğu özel çözümlerle domain yatırımcılarının işini oldukça kolaylaştırır.

Gelişmiş ve filtrelenebilir alan adı arama aracına sahip olan platform, düşük komisyon ücretleriyle dikkat çekicidir. Alan adı yatırımcıları için özel bir uygulamaya sahip olan godaddy.com, her noktadan konforla domain alım satım işlemlerini gerçekleştirebilme imkanı sunar. Gelişmiş dijital araçlar sayesinde 100 adet alanı adını düzenli olarak incelemeniz ve takip etmeniz de mümkündür.

Filippa.com

Domain yatırımcılığı için ideal adreslerden bir diğer olan filippa.com, köklü geçmişi ve domain ticaretinde sahip olduğu kurumsal tecrübe ile dikkat çekicidir. Her ne kadar son dönemde yüksek standartta ilgi görmüyor olsa da filippa.com adresi üzerinden güvenle domain ticareti yapmak mümkündür. Platformun en büyük dezavantajı ise domain satışı işlemlerinde listeleme için ücret talep ediyor olmasıdır. Diğer domain alım satım platformu, sunmuş olduğu hizmetlerin bütününü gözeterek geniş içerikli paketler için ücret talep eder.

Sedo.com

Domain yatırımcılığı girişiminizi dünya çapında sürdürmek istiyorsanız en makul seçeneklerden biri sedo.com adresidir. Domain ticaretinin en önemli merkezlerinden biri olan platform, global ölçekte hizmet verir. Sahip olduğunuz alan adlarını dünya genelinde satışa sunabileceğiniz sedo.com, geniş bir kitleye hitap eder. Alan adlarının ücretsiz olarak listelenebilmesine izin veren platformun en önemli dezavantajı ise komisyon oranlarıdır. Bu oranlar, diğer platformlara göre kısmen daha fazla maliyet içerebilir.

Domain Yatırımcılığı Nedir?