Hisse senetleri yükseliyor, büyük ralli kaçıyor mu?

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senetlerindeki yükseliş, yatırımcıların kayıplardan kaynaklı tedirginliğine son verse de yeni endişe, büyük ralliyi kaçırmamak. Gerçekten de ABD hisse senedi piyasasının sağlığına ilişkin bazı göstergeler, piyasalardaki son rallinin büyük ve sürekli bir yükselişin başlangıcı olabileceğini gösteriyor. Ancak birçok yatırımcı enflasyonun düştüğüne dair işaretler gelmeden gemiye atlamakta tereddüt ediyor.

Yine de, çok az kişi yatırımcıları tedirginliklerinden ve şüpheciliklerinden dolayı suçlayabilir. Çünkü yatırımcılar, S&P 500’ün geçen hafta gün içinde yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından gerçekleştirdiği yüzde 6,5’luk sıçramanın, yıl boyunca yaşanan birkaç toparlanma hamlesinin hemen ardından gelen çöküşlere benzemesinden çekiniyor. Piyasaların son zamanlarda hem boğaları hem de ayıları yanlış yönlendiren baş döndürücü bir volatilite tarafından ele geçirilmiş olması da hesaba katılırsa, yatırımcılara hak vermemek elde değil gibi gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, beklenenden daha güçlü olduğu artık kabul edilen enflasyonun Fed’in şahin tavrına yönelik beklentileri ve resesyon korkularını artmasının yanı sıra yatırımcıların son yükselişe katılma konusundaki isteksizliği de düşünüldüğünde, makroekonomik tablonun daha da vahim bir hal aldığı ortaya çıkıyor.

Geçmiş dipleri çağrıştırıyor

Reuters’tan Lewis Krauskopf’un analiz haberine göre, yine de umut kırıntıları yok değil. Önümüzdeki yıla dair uyarı veren bazı göstergeler olumlu seyrediyor. Ayrıca S&P 500’ün son zamanlardaki yukarı yönlü hareket modeli, önceki piyasa diplerinde görülenleri yansıtıyor. Bazı dikkat çeken karlılık raporları ve İngiltere’nin bütçe sıkıntıları etrafındaki sistemik riske ilişkin azalan endişeler de hisse senedi piyasalarındaki ralliyi destekliyor.

Ned Davis Research Baş Stratejisti Ed Clissold, “Dipte olduğumuza dair bazı işaretleri olsa da bunun dip olup olmadığı konusunda yatırımcıların daha çok kanıta ihtiyacı olduğu gözüküyor” diyor.

Önemli miktarda hisse senedinin birlikte hareket edip etmediğini gösteren piyasa genişliğinin olumlu görünümü, yatırımcıları cesaretlendiren bir sinyal olarak öne çıkıyor.

Göstergelerde yükseliş sinyali

Strategas Teknik Stratejisti Todd Sohn’a göre, hisse senetlerinin sadece yüzde 34‘ü geçtiğimiz hafta S&P 500’ün gördüğü en düşük seviyeyle birlikte hareket etti ve 52 haftanın yeni dip seviyelerini gördü. Orandaki bu düşüklük de yatırımcıları cesaretlendiren bir başka nokta olarak öne çıkıyor.

Aynı zamanda, Bank of America Global Research tarafından yapılan aylık fon yöneticisi anketi gibi tarihsel olarak hisse senetleri için yükseliş sinyali anlamına gelen karşı gösterge dahil olmak üzere, yatırımcı duyarlılığı ölçümleri de son yılların en yüksek karamsarlık seviyesinde seyrediyor.

Yatırımcı anketlerini, opsiyon verilerini ve varlık analizini içeren bileşik bir gösterge olan Ned Davis Research tarafından derlenen kalabalık hissiyatı anketinin de son zamanlarda, 2020 yılı Mart ayında ve 2021 yılında yaşanan hisse senedi geri dönüşleriyle çakışan bir seviyeye düştüğü görülüyor.

Clissold, “Ekonomi/enflasyon/Fed cephesinden daha iyi haberler alabilirsek oldukça güçlü bir ralli olabilir” diyerek hem henüz erken olduğunu hem de umutlu olmak için birçok neden olduğunu ifade ediyor.

Dibe çok yakın bir konumda olabiliriz

Nationwide Yatırım Araştırmaları Başkanı Mark Hackett da, S&P 500’ün geçen aydan Pazartesi gününe kadarki beş günlük sürede yaklaşık yüzde 2 bildirdiğine işaret ederek, benzer bir örüntünün 2020 ve 2009 yıllarında da dip seviyelerin hemen ardından gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

Yaygın yatırımcı karamsarlığı, iyileşen şirket değerlemeleri ve hisse senetleri için mevsimsel olarak güçlü bir dönem içinde olunması, Hackett’in “Buradan itibaren bir tür büyük bozulma yaşamadığımızı varsaysak bile, dibe çok yakın bir konumdayız” sonucuna varmasına neden olan faktörler arasında yer alıyor.

Yıl boyunca hisse senetlerinde düşüş öngören Morgan Stanley Stratejisti Michael Wilson ise bu hafta S&P 500 Endeksi’nin 4.000 puana kadar yükselmesiyle ‘taktiksel bir rallinin herhangi bir tahmin kadar muhtemel göründüğünü ifade ediyor.

Olumsuz sinyaller

Yine de Wall Street’in korku göstergesi olarak bilinen VIX dahil, tüm göstergeler bir yükseliş hikayesi anlatıyor değil. Buna göre, 1990’dan bu yana hisse senetlerindeki geri dönüşlerin VIX endeksinin ortalama olarak 37‘ye ulaşmasının ardından geldiği gözleniyor ve bu da korkulu bir satış dalgasına işaret ediyor ve ardından boğa yatırımcılarının piyasayı daha yükseğe çıkarmasına yol açıyor.

Ancak, S&P 500 yeni dipler yapmaya devam etse de VIX endeksinin Mart ayından bu yana bu seviyenin üzerine çıkmadığı görülüyor. VIX Endeksi güncel olarak 30 civarında seyrediyor.

Tallbacken Capital CEO’su Michael Purves, “VIX oldukça yüksek ama büyük ralli için yeteri kadar yüksek bir aralıkta değil” diyor.

Mevcut ayı piyasası tarihsel olarak çok şiddetli değil

Mevcut ayı piyasası da geçmişteki birçok gerilemeden daha az şiddetli seyrediyor. Bank of America’ya göre, S&P 500 bu yıl yüzde 25,4 oranında değer kaybederken 1929 yılından bu yana yaşanan ayı piyasaları ortalama yüzde 35’lik bir düşüş sergiliyor.

UBS Küresel Varlık Yönetimi analistleri ise paylaştıkları notta, “Yatırımcılar önümüzdeki altı ila 12 ay içinde belirgin seviyede gevşek bir para politikası düşünmeye başladığında, ekonomik aktivite için bir dip göründüğünde ve değerlemeler tamamen inandırıcı bir ‘ayı piyasası senaryosu’nu yansıttığında piyasaların dibe vurduğu anlaşılacaktır” şeklinde yazıyor. Analistler, “Bugün, bu koşulların tam olarak yerine getirildiğine inanmıyoruz” diye ekliyor.

Hisse senetleri yükseliyor, büyük ralli kaçıyor mu?