Japonya’daki ilginç yasak: Birçok okulda ‘atkuyruğuna’ izin yok

featured
service

Japonya’da eğitim kurumları, öğrencilerin çoraplarınınuzunluğundan iç çamaşırlarının rengine, etek uzunluğundan saç rengine kadar pekçok konuda kurallar belirliyor.

Buraku kosoku (kara kurallar) diye bilinen bu katıkuralların kökleri, Japonya’nın eğitim sisteminin oluşturulduğu 1870’lere kadaruzanıyor.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre; kurallar,okullarda zorbalık ve şiddeti azaltmak için 1970 ve 1980’lerde daha dakısıtlayıcı hale geldi. Ülke genelinde kaç okulun atkuyruğunu yasakladığıbilinmiyor. Ancak 2020’de yapılan bir anket, Fukuoka prefektörlüğünde 10okuldan birinin bu saç stilini yasakladığını göstermişti.

Geçmişte öğretmenlik yapan Motoki Sugiyama, ABD merkezliVice haber sitesine konu hakkında konuştu.

Sugiyama, Shizuoka prefektörlüğünde atkuyruğunu yasaklayan 5farklı okulda görev yaptığını söyledi:

“Erkeklerin kızlara bakmasından endişeleniyorlar. Bukurallara hep tepki gösterdim. Ancak eleştiri eksikliği ve çok normalleştiğiiçin, öğrencilerin bu kuralları kabul etmekten başka şansı yok.”

blank

Öğrenci ve veliler, bu kurallara Haziran 2021’de isyanedince Japon hükümeti, yasakların gözden geçirilmesini istedi. Ancak çoğu okulbu isteği yerine getirmedi.

Japonya’nın eğitim sistemi ve katı kurallar hakkındaTikTok’ta pek çok video paylaşan Sugiyama, hükümetin talebinin okullarıtarafından görmezden gelindiğini söyleyen çok sayıda öğrenci olduğunu ifadeetti: Pek çok okul, yasal açıdan bağlayıcılığı olmayan ve cezaiçermeyen bu talepleri önemsemiyor.

Sosyolog Asao Naito, yasakların okuldan okula ve nesildennesile farklılık gösterdiğini ancak istenilenin aynı olduğunu belirtti:

“Kimse dikkat çekmeyecek.”

Naito, yaklaşık 40 yıl önce kadın çete üyeleri giydiği içinuzun eteğin yasaklandığını, şimdiyse kısa eteklere izin verilmediğinivurguladı.

Öte yandan bazı okullar kuralları esnetti. Kagoshimaprefektörlüğündeki Hosoyamada Ortaokulu’nun sözcüsü, gelen şikayetlerinardından beyaz iç çamaşırı zorunluluğunun geçen sene kaldırıldığını bildirdi. Ayrıca bu okulda atkuyruğu yasağı devam ediyor.

Japonya’daki ilginç yasak: Birçok okulda ‘atkuyruğuna’ izin yok